Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İran ile ilgili eğitim ve işbirliklerini güçlendiriyor. DAÜ Tanıtım İşlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca İran Eğitim Kurumları arasındaki ilişkiyi ve işbirliğini geliştirme amacı ile 11-13 Mayıs 2015 tarihleri arasında İran’a ziyaret gerçekleştirdi. Prof. Dr. Amca DAÜ Eczacılık Fakültesi öğrencisi Navid Nobakht ile düzenlediği söz konusu ziyaret sırasında İslami Azad Üniversitesi (IAU), Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı, Shahid Beheshti Üniversitesi, Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi, Tahran Teknoloji Enstitüsü (TIT) ile Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanlığı’nı ziyaret ederek işbirliği çalışmalarında bulundu. 

Akademik ve Öğrenci Değişim Konularında İşbirliği

Prof. Dr. Amca, İdare ve Planlama Organizasyon Başkan Yardımcısı  ve İran Hükümet sözcüsü, Prof. Dr. Mohammad Bagher Nobakht ile yaptığı görüşme sırasında İran’ın birçok saygın kurumu ile işbirliği kurması yolunda tam destek sağlandığını belirtti.  Söz konusu ziyaret, DAÜ’nün İran İslam Devleti yetkilileri ve yöneticileri ile ilk kez üst düzey seviyesinde bir ilişki kurması bakımından da ayrı bir önem taşıyor.

2010 yılında DAÜ’de gerçekleşen Temiz Enerji Konferansı’nda DAÜ ile birlikte konferans bildirilerinin yayınlanması konusunda çalışan İslami Azad Üniversitesi’nden Akademik İşler Rektör Yardımcısı Dr. Husein Garibi ile görüşen Prof. Dr. Amca, iki üniversite arasında akademik ve öğrenci değişim konuları,  ortak araştırma programları ve ortak uluslararası konferanslar konusunda beraber çalışma istekleri olduğunu belirtti.

Shahid Beheshti Üniversitesi yetkilileri ile yapılan görüşmede ise yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin değişimine sıcak baktıklarını belirten Prof. Dr. Amca, DAÜ ile Mühendislik, İşletme ve Ekonomi, Beşeri Bilimler, Sosyoloji, Mimarlık, Kimya, Enerji, Su Kaynakları, Yapı Bilimleri ve Deprem alanında işbirlikleri kurulabileceğini de belirtti.

Dubai’de Ortak Kampus Çalışması

Azad Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. S.J. Angaji ile DAÜ ve Azad Üniversitesi’nin Dubai’de ortak bir kampüs açmaları konusunun görüşüldüğünü belirten Prof. Dr. Amca, Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Hossein Salar Amoli ile verimli geçen toplantı sonunda Bilim Bakanlığı kurum sıralamalarında DAÜ’nün sırasını yükseltme konusunda uygulanabilecek yeni bir çerçeve hakkında görüş bildirdiğini vurguladı.  

Prof. Dr. Amca, Uygulamalı Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü’nü ziyaret ettiğini belirterek Prof. Dr. M. Akhbari’nin DAÜ tarafından verilen yaz kurslarına büyük ilgi gösterdiğini vurguladı. Ayrıca, Tahran Teknoloji Enstitüsü’nün de DAÜ yaz okuluna öğrenci gönderdiğini sözlerine ekledi.  

Akreditasyonlar Görüşüldü

DAÜ Eczacılık Fakültesi’ni 2 yıllığına akredite etmiş olan Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Prof. Dr. Hamid Akbari ile yapılan görüşme sırasında daha uzun süreli akreditasyonlar üzerine görüşüldüğünü bildiren Prof. Dr. Amca, akreditasyonların görüşülmesi için Prof. Akbari’nin DAÜ’ye bir ziyaret gerçekleştirmesinin beklendiğinin de altını çizdi.

Tahran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmoud Nili Ahmadabadi ve üniversite yetkilileri ile de yapılabilecek işbirliklerini görüştüklerini bildiren Prof. Dr. Amca, Tahran Üniversitesi ile DAÜ arasında imzalanacak öğrenci değişim programı çerçevesinde DAÜ öğrencilerinin Tahran Üniversitesinde misafir öğrenci olarak eğitim görme olasılıklarının olduğunu ve aynı şekilde Tahran Üniversitesi’nden gelen öğrencilerin de DAÜ’de eğitim görmeleri konusunda fikir alışverişi yaptıklarını vurguladı. Prof. Dr. Amca, toplantıda aynı zamanda ortak uluslararası konferanslar ve çeşitli işbirlikleri üzerinde de durulduğunu aktardı.

Prof. Dr. Amca İran’da gerçekleştirdiği söz konusu ziyaretlerin İran ile kurulabilecek akademik işbirlikleri açısından son derece önem taşıdığını belirterek eğitim alanında İran ile olan ilişkilerin daha da güçleneceğine inandığını sözlerine ekledi.

1-301.jpg

3-189.jpg

7-033.jpg

8-025.jpg