20. yüzyıl modern mimarinin öncü isimlerinden sayılan Ludwig Mies van der Rohe’ye adanmış olan ve bu yıl 14. kez verilecek olan ödüle ilk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden bir mimar aday gösterildi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Başkanı, akademisyen Prof. Dr. Özgür Dinçyürek’in tasarlamış olduğu konut projesinin söz konusu ödüle aday gösterilmesi, Kıbrıslı Türk Mimarlar için de bir ilk olma özelliğiyle birlikte, KKTC’de gerçekleştirilen Mimarlık açısından çok onur verici bir gelişme olarak kaydediliyor.

Avrupa Birliği Mies van der Rohe Ödülü, 1987 yılında Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından Barselona’da kurulan Mies van der Rohe Vakfı tarafından her iki yılda bir Avrupa’daki kaliteli mimari çalışmaları tanımak ve ödüllendirmek amacıyla verilen bir ödüldür. Ödül, Avrupa sınırları içinde tamamlanmış tüm çalışmalara açıktır.

Mies van Der Rohe Ödülü kentsel gelişimde yeni fikir ve teknolojilerin geliştirilmesi için Avrupalı mimarların katkısına dikkati çekmektedir. Mimarlık sektörü kültür ve yaratıcılık anlamında Avrupa’nın merkezinde yer alan bir endüstri durumundadır. Avrupa’daki en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilmektedir. Vakfın verdiği birincilik ödülü 60.000 Avro, Özel mansiyon ödülü ise 20.000 Avro olarak belirlenmiştir.  Ayrıca kazananlara Katalan heykeltraş Xavier Corberó’nun tasarlamış olduğu, Barselona’daki Mies van der Rohe köşkünün kolonlarını sembolize eden birer de heykelcik armağan edilecektir.

Avrupa Birliği Komisyonu ve Mies van der Rohe Vakfı bu ödül için yarışacak olan 36 farklı ülkeden 420 mimari projeyi duyurdu. Bunların %27’si konut, %24’ü kültürel tesis, %11’i eğitimle ilişkili yapılar, %5’i ofis binaları ve geriye kalan %33’ün çoğunluğu spor, ticari, idari ve kentsel yapı tipolojilerinden oluşmaktadır. Bu prestijli ödüle uygun görülen adaylar Avrupa’nın bir çok kentinden bir araya gelmiş Avrupa Mimarlar Konseyi (Architects’ Council of Europe), Ulusal Mimarlar Odaları ve bağımsız bilir kişilerden oluşan geniş bir danışma kurulu tarafından seçilmiştir.