Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na atanan Kemal Dürüst, işe ülkenin en büyük üniversitesi olan Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne siyasi olarak müdahale ile başladı. Kemal Dürüst’ün DAÜ’ye çok büyük zararlar verdiğinin altını çizen DAÜ’de örgütlü sendikalar Dürüst’ün atanmasına sert tepki verirken, yeni bakan bu tepkilere sessiz kalmadı ve DAÜ’de bekleneni yaptı ve “DAÜ’nün kapısına kilit vurun” dercesine bir karar ile, DAÜ’de yapılacak olan genel ve tüm işlemlerin ve uygulamaların ve benzer sair tüm işlemelerin durdurulması için Bakanın imzası ile karar üretildi. Karada, yapılan genel ve tüm işlemlerin, uygulamaların bakanlık ile istişare edilmesi de istendi.

CTP-BG ile UBP hükümetinin kurulması ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na atanan Kemal Dürüst ilk icraatını DAÜ’ye siyasi olarak müdahale ile başladı.

Bakan Dürüst, daha önceki bakanlık döneminde üniversitede yozlaşma yaşanmasının da mimarlarından gösterilirken, DAÜ Üniversite Öncesi Eğitim Kurumları’nın (DAK, DAİ ve kreşinin) Doğa Okullar Grubu’na bedavaya verilmesine göz yumarken, DAÜ’de ciddi huzursuzluk yaratan çalışanların Toplu İş Sözleşmesi haklarının gasp edilmesine ve DAÜ Yabancı Diller ve Hazırlık Okulu’ndan 50 öğretim görevlisinin işten atılmasına onay vermişti.

MECLİS RAPORUNDA BELGELENDİ

DAİ ve DAK’ın devrinin yasa dışı olduğu, Cumhuriyet Meclisi’nde oluşturulan komitenin raporu ile de belgelenmiş ve yapılan devir işleminin yasalara uygun yapılmadığı konusunda karar alınmıştı.

HÜKÜMET PROGRAMI BAŞKA, UYGULAMA BAŞKA

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst Hükümet programında DAÜ yasasının üç (3) ay içerisinde Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilerek, DAÜ’nün özerk bir kurum olacağı konusu yer almasına rağmen 22 Temmuz tarihli resmi yazısı ile DAÜ’nün iç işlerine vakit kaybetmeden, hatta hükümet programı meclisten onay almadan müdahale etti.

RESMİ YAZI İLE BİLDİRİLDİ

DAÜ Mütevelli Heyeti Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst imzası ile gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi;

“Milli Eğitim Bakanlığı olarak, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde yapılacak olan genel ve tüm işlemlerin, uygulamaların ve benzeri sair tüm işlemelerin, ihtiyati tedbir maksatla, yönetsel hizmetlerin, sağlıklı bir oluşumda yürütülmesi için, yeni Mütevelli Heyetinin (Board of Trustee) atanmasına müteakip yapılmasına ve şu an itibariyle yapılan genel ve tüm işlemlerin, uygulamaların Milli Eğitim Bakanlığı ile istişare edilerek yapılması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla rica ederim.”

SENDİKALAR TEPKİLİ

DAÜ örgütlü sendikalar DETAY’a yaptıkları açıklamada Bakan Dürüst’ün bu yaptığı yaklaşımın kendilerini şaşırtmadığını, ancak böylesi bir karara bu kadar hızlı bir şekilde cüret etmesinin manidar olduğunu kaydettiler.

Sendikalar, Kemal Dürüst’ün Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde DAÜ’de adeta yıkım yaşandığını, Abdullah Öztoprak’ın DAÜ rektörü olduğu dönemde üniversitede gerçekleşen hukuksuzluk ve adaletsizlikler yüzünden, gerek üniversite, gerekse Mağusa’da çok ciddi huzursuz bir dönemden geçildiğini kaydettiler. Sendikalar, üniversitede tam huzur ortamı tesis edilmişken, ortaya çıkan bu siyasi karar ile DAÜ’nün yeniden o eski, kötü günlerinde döndürülmeye çalışıldığını da vurguladılar.

TALAT VE KALYONCU NE YAPACAK?

CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Ömer Kalyoncu’nun UBP’li Milli Eğitim Bakanı’nın önceki gün mecliste okunan hükümet programına rağmen DAÜ’ye yapılan müdahale konusunda ne tutum sergileyeceği ise merakla bekleniyor.