Hüseyin Çiçek

Gazimağusa’ya bağlı Beyarmudu köyü yakınlarında bulunan Güney Mesarya Sosyal Tesisleri'nde dün akşam saat 20.00’de gerçekleşmesi planlanan iki toplumlu bir tiyatro gösterisinin, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip tarafından engellendiği iddia edildi. Tiyatro için Güney Kıbrıs’tan Beyarmudu’na gelen yüze yakın Kıbrıslı Rum’un etkinlik gerçekleşmediği için geri gittiği belirtildi.

Diyalog muhabirine olayla ilgili bilgi veren Türkmenköy Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ali Kızılşahin, Güney Mesarya Sosyal Tesislerinde dün akşam saat 20.00 sıralarında “Sen Söylen Teo Ben Söylerim Allah” isimli iki toplumlu tiyatro gösterisi sergileneceğini ve Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip’in de salonu kendilerine tahsis ettiğini söyledi. 

Beyarmudu Belediyesi yerine Türkmenköy yazıldı…

Kıbrıslı Rumların davetiye basarak gösterinin yapılacağı yerin adını Türkmenköy Güney Mesarya Sosyal Yardım Tesisleri olarak yazdığını ve Belediye Başkanı İlker Edip’in ise davetiye üzerine Beyarmudu  Belediyesi yerine Türkmenköy yazılmasına sinirlenerek binanın anahtarını aldığını iddia etti.

Kızılşahin, İlker Edip’in kendilerini etkinliğin gerçekleşeceği salona sokmadığını savunarak, etkinlik için köye gelen yüzlerce Kıbrıslı Rumu geri göndermek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Siyasiler de davetliydi

Konu etkinliğe iki toplum liderlerinin yanı sıra siyasilerin de davetli olduğunu belirten Kızılşahin, belediye başkanının evine kadar gittiğini ve gösterinin sergilenmemesinin skandala yol açacağı hususunda kendisini uyardığını söyledi.

Başkanın davetiye düzelmediği için kararından geri adım atmadığını söyleyen Kızılşahin, “köye gelen yüzlerce Rumu geri yollayarak rezil olduk” şeklinde konuştu.

Edip: Pazartesi detaylı açıklama yapacağım

Diyalog muhabirinin konuyla ilgili iddialar hakkında bilgisine başvurduğu Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, olayın gösterilmek istendiği gibi basit olmadığını, pazartesi günü gerekli evraklarla birlikte kamuoyuna bir açıklama yapacağını söyledi. 

Olay yanlış aksettirildi

Öte yandan Diyalog muhabirinin ulaştığı bir kaynak, Güney Mesarya Sosyal Tesislerinde dün akşam yaşanan olayın Türkmenköy Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ali Kızılşahin, tarafından yanlış aksettirildiğini savundu. Etkinliğin iptaline neden olan davetiye krizinin günler öncesinden yaşandığını ve Beyarmudu Belediye Başkanı Edip’in, KKTC makamlarının dikkate alınmadığı gerekçesiyle düzeltme istediğini aktardı. “Rumlar tarafından hazırlanan davetiyenin üzerinde Türkmenköy Sosyal Tesisleri yazdığı, belediye başkanına gelen davetiyede ise Belediye Başkanı es geçilerek sadece Sayın İlker Edip ibaresi olduğu için düzeltme istenmiş. Eğer bu düzeltme yapılsaydı etkinlik olacaktı. Ama iki tarafta ısrarcı olunca bu durum yaşandı” diyen aynı kaynak, Güney Mesarya Sosyal Tesislerinde birçok köyün etkinlik yaptığını ve Belediye Başkanı İlker Edip’in bunların çoğunda maddi bir talepte bulunmadığını söyledi. Kaynak, “Sen Söylen Teo Ben Söylerim Allah” isimli oyunun adı gibi iptal gerekçesinin de ilginç olduğunu aktardı.