Davutoğlu, hükümet kurma çalışmaları kapsamında bir araya geldiği MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ekibine, görüşmelerde gösterdikleri misafirperverlik ve sıcaklık için teşekkür etti.

Bahçeli'nin "7 Haziran'dan itibaren birçok vesileyle gündeme getirdiği şekliyle hükümet ortaklığında bulunmama tarzında bir yaklaşım içinde olduklarını bir kez daha teyiden ifade ettiğini” belirtti ve şöyle devam etti:

“7 Haziran seçimlerini böyle yorumlamakta olduklarını, kendilerinin başarı dileklerinden sonra bize, kendilerinin hükümet ortaklığı konusunda, böyle bir ortaklık çalışmasında bulunmama yönünde bir yaklaşım içinde olduklarını ifade ettiler. Tabii bu MHP'nin ve Sayın Bahçeli'nin kendi tutumları itibarıyla saygı duyduğumuz bir görüştür ama yine karşılıklı olarak bundan sonrasıyla ilgili de görüş teatisinde bulunduk.

Arkadaşlarımızın temas halinde olmalarının faydalı olacağı hususunda mutabık kaldık. Daha sonra da tekrar gelişmelerle bağlantılı olarak bir araya gelme konusunda bir mutabakatımız oldu. Yani ihtiyaç olması halinde tekrar görüşme hususunda ortak bir yaklaşımımız oldu.

Bu yeni ortaya çıkan bir durum olmadığını ifade ettiler, yani 7 Haziran'dan beri sürdüregeldikleri tutumun da devamı olarak... Bu tutuma saygı gösteriyorum ama AK Parti olarak bizim tutumuz itibarıyla bakıldığında bütün partilerle görüşmelerimizi sürdüreceğiz ve bir hükümet ortaklığı kurulana kadar da bütün partilerle eşit mesafeyi muhafaza etmeye devam edeceğiz. Yani Türkiye'nin şartları diyaloğu sürdürmeyi gerekli kılıyor. Bugün ortaya çıkan tabloda güzel olan bu istişarelerin devamında her iki taraf da fayda mülahaza ediyor. Bu bağlamda bundan sonraki gelişmeler çerçevesinde hem arkadaşlarımız hem de ihtiyaç duyulması halinde - ki duyacağımız büyük bir ihtimaldir - duymamız da doğaldır, Sayın Bahçeli ile bayram sonrasında ikinci bir görüşme çerçevesinde tekrar bir araya gelme imkanımız var. Bunun da her an gerçekleşebileceği konusunda mutabık kaldık."

Davutoğlu, “Tekrar ihtiyaç olması halinde görüşülebileceğini söylediniz. Böyle durumda, Sayın Bahçeli 'CHP ile koalisyon olmazsa yeniden görüşürüz' diye mi bir pozisyon belirledi” şeklindeki soru üzerine, şunları kaydetti:

“Böyle bir ifade CHP ile görüştükten sonra olmazsa gibi bir ifade, o anlamda değil. Kendilerinin tutumları zaten kamuoyuna açıkladıkları tutum çerçevesinde, hükümet ortaklığı kurmama ve muhalefette kalma, genel yaklaşımları olduğunu ifade ettiler. Tabii Sayın Bahçeli adına ona atfen konuşmam doğru olmaz. Kendisi de bunu ifade ederler ama hükmet ortağı olmama yönünde bir yaklaşım içinde olduklarını ifade ettiler. Yoksa hangi partiyle neleri yapacağı konusunda kendilerinin kanaatleri de olur da esas itibarıyla husus budur."

İhtiyaç olması halinde CHP ile bir görüşmenin bir aşamasında sonuca ulaşıp ulaşmamasından bağımsız olarak tekrar Bahçeli ile bir araya gelebileceğini ifade eden Davutoğılu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her an ülke meseleleri konusunda, o da ben de şunda mutabık kaldık; Türkiye’nin hükümetsiz bırakılmaması lazım, Sayın Bahçeli de aynı kanaatte biz de. Güçlü bir hükümet kurulması lazım. O da aynı kanaatte biz de aynı kanaatteyiz. O kendi parti tutumu ve yaklaşımları itibarıyla bir siyasi tercihte bulunuyor. Bunu biz saygıyla karşılıyoruz ama bu, bundan sonra görüşülmeyeceği ya da değişik şartlarda bir araya gelinmesine ihtiyaç olduğu gibi bir tabloyu da ortaya çıkarmıyor. Tekrar dediğim gibi bir araya gelebileceğimizi de tekrar görüşebileceğimizi de teyit ettik. Arkadaşlarımız da temas halinde olacaklar. Onu da teyit ettik."

"EĞİTİM POLİTİKALARINI BELİRLEME HAKKI HÜKÜMETE AİTTİR”

 Başbakan Davutoğlu, Anayasa Mahkemesinin dershanelerle ilgili kararına ilişkin soru üzerine, gerekçeli, detaylandırılmış çerçevenin kendilerine de kamuoyuna da ulaşmadığını söyledi.

Gerekçeli karar açıklandığında gerekli değerlendirmeleri yapacaklarını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ulaştığı zaman değerlendirmelerimizi yapacağız. Anayasa Mahkemesi kararının gerekçeli yayınlanması sonrasında alacağımız tedbirler hususunda kimsenin tereddüdü olmasın. Bu anlamda boşluk olmaması için gayret sarf edeceğiz. Türkiye'de eğitim politikalarını belirleme hakkı, yetkisi, sorumluluğu siyasi iradeye aittir. Gerek yasal çerçeve gerek Türkiye'deki güçler ayrılığı esasına göre dış politika, ekonomi politikaları, sosyal devlet politikalarını yönetmek nasıl halkın seçtiği hükümetlerin uhdesinde ise eğitim politikalarını belirleme de halkın seçtiği hükümetlerdedir. Eğitim politikalarının ne olacağına karar verecek makam yürütme erkidir."

"KARARLI TUTUMUMUZDA DEĞİŞİKLİK YOK”

 Dershanelere ilişkin kararlı tutumlarında değişiklik olmadığına dikkati çeken Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünlerde bu tip kararlardan hareketle kimse tekrar Türkiye'de yürütme erkinin sorumluluğunu taşıdığı konularda farklı tavırlar alınabileceği gibi bir vehme kapılmamalıdır. Hukuka saygımız var, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli izahını, çerçevesini göreceğiz ama bu konulardaki kararlı tutumumuzda da bir değişiklik olmadığını ifade etmek isterim."

MHP İLE GÖRÜŞMELERDE TEMSİLCİ FARUK ÇELİK

Bu arada, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun, MHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri için koordinatör olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i görevlendirdiği bildirildi.