Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2015 milletvekili genel seçimlerinden sonra AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen grup toplantısında AK Partili milletvekillerine seslendi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mısır'ın devrik lideri Muhammet Mursi hakkında verilen karara işaret ederek, "Batı ülkeleri sınavdadır, hiçbir zaman şiddete başvurmamış siyasi bir hareketin önemli isimlerinden birinin idama doğru yürüyüşü konusunda ne yapacağını göreceğiz. Acaba seslerini yükseltebilecekler mi? Ama bizim vicdanımız da sicilimizi de temizdir. Nerede bir zulüm gördüysek, nerede insan haklarını yok eden bir rejim gördüysek onun karşısında dimdik durduk, durmaya devam edeceğiz" dedi.

Davutoğlu, partisinin 258 milletvekiline mesajlar verdi. AK Parti'nin konjonktürel bir parti olmadığını söyleyen Davutoğlu, AK Parti'nin köklü bir siyasal gelenekten gelmesi itibarıyla ortak akıl ve ahlakla yürüyüşünü sürdürdüğünü ifade etti. Davutoğlu, AK Parti'nin istişarelere önem verdiğine işaret ederek, "Diğer partiler kendi aralarına ya da verdikleri mesajlarla toplumda çözümsüzlüğe yönelirken soğukkanlı bir şekilde biz milletimizin mesajını anlamaya çalıştık, hemen hemen her gün kurullarımızı işleterek geniş bir istişare tabanı oluşturduk. 8 Haziran sabahı "Bismillah" dedik, yeni bir yola çıkmak için iç muhasebemizi yapmaya başladık. Bizler üzerine güneş doğmayan bir neslin her an muhasebeyle meşgul takipçileriyiz. Onun için 8 Haziran sabahı istişarelemize başladık. Bu istişareler önce MYK-Bakanlar Kurulu, daha sonra MKYK'yı topladık. MKYK'da bu tabloyu hem anlamak hem de muhtemel senaryolarda alınacak tavır karşısında değerlendirmelerde bulunduk. İl başkanlarını, belediye başkanlarımızı topladık, gençlik kollarımızı, kadın kolları başkanlıklarımızı topladık" dedi.

Dün Bakanlar Kurulu toplantısını da yaparak Türkiye'nin bekleyen sorunlarına çözüm yolu koyma noktasında iradelerini ortaya koyduklarını belirten Davutoğlu, "Bugün de sizlerle değil belki resmi olarak ilk grup toplantısı değil ama bir istişare toplantısı olarak sizlerle bir aradayız. Seçim sonuçları ile ilgili hiç kimsenin spekülasyon yapmadan milli iradeyi doğru okuması lazım. Biz, seçim neticesi ne olursa olsun buna rıza göstereceğiz derken seçim neticesi bizim lehimize olmuştur. Birincisi milli irade tecelli etmiştir. Demokrasi çıkan neticeye saygı duymaktır ama öyle bir tablo ortaya konuldu ki neredeyse zemin oluşturuldu. Türkiye'yi Ukraynalılaştırmak ya da başka bazı ülkelere benzeterek seçimler üzerinden yapılacak manipülasyonlarla istikrarsızlaştırmak isteyenlerin yaptığı çabaların aksine milli irade tecelli etmiştir" dedi.

"BU SEÇİMİN KAZANANI AK PARTİ'DİR"

"İkincisi, hiç tartışmasız bir şekilde bu seçimin birinci partisi ve kazananı AK Parti'dir" diyen Davutoğlu, "Bu matematiksel bir gerçektir, en yakın rakibine 16 puan fark atmıştır. Bu açık farka ve açık neticeye rağmen hala anamuhalefet partisi genel başkanı kendi başaramadığı bir şeyi başka partilerden yedekleme suretiyle kendisini başarılı kılmaya çalışıyor. AK Parti'yi başarısız gibi göstermeye çalışanlar, yaptıkları şey matematiği siyaseti tahrif etmektir. Bu seçim neticeleriyle Türk siyasetinin geleceğine emaneti konusuna milletimiz AK Parti'yi yetkili kılmıştır. Şu anda Türk siyasetini yönlendirme, yönetme kapasitesine, hükümet etme anlamında da en kapsamlı meşruiyete sahip parti AK Parti'dir" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE MİLLETİ TEMSİL ETME KABİLİYETİ EN YÜKSEK PARTİ AK PARTİ'DİR"

Davutoğlu, "Üçüncü, Türkiye'de milleti temsil etme kabiliyeti en yüksek parti AK Parti'dir. Temsil kabiliyeti en yüksek parti AK Parti'dir. AK Parti 56 ilde birinci olmuştur, 23 ilde ikinci parti, sadece 2 ilde üçüncü partidir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun acaba biz milleti temsil edebiliyor muyuz sorusuna cevap bulması lazım. Yine, MHP 34 ilde temsil edilemiyor. HDP 55 ilde temsil edilemiyor. Sizi bir kez daha bütün yüreğimle tebrik ediyor, teşekkür ediyorum. Bu kadro Türkiye'nin her yerinde icazet almış, Temsil gücü en yüksek kadrodur. Bu hep böyle olmuştur.

22., 23., 24. dönem AK Parti gruplarının ortak akılla buluşmuş kutlu bir topluluk olduğunu söyleyen Davutoğlu, bu topluluğun "muştulanmış bir topluluk" olduğunu ifade etti. Milletvekillerine seslenen Davutoğlu, "Yer boş kalmayacak, mevzi boş kalmayacak, misyon sahipsiz kalmayacak" dedi.

22. 23. ve 24. dönem milletvekillerini minnetle selamladığını belirten Davutoğlu, AK Parti kadrolarının meşruiyet çalışmalarından ayrılmadığını ifade etti. Davutoğlu, "Onurlu duruş hem de gece yarılarına aralıksız 24 saate ulaşan anayasa reform çalışmalarıyla her türlü takdiri haketmiştir. onlara da teşekkür etmek istiyorum, Allah onlardan razı olsun. büyük bir teveccühle hak ettiği yeri mutlaka verecektir" diye konuştu.

Davutoğlu, "24. döneme girerken hepimiz büyük umutlar içindeydik ama hemen arkasından terör harekete geçti. sonra bütün iyi niyetlerimizle başlatılan çözüm süreci rayına girerken gezi olaylarıyla Türkiye'de meşruiyet dışı çizgilerin önü açılmak istendi. Seçimle iktidara gelen bir hükümet, parti yerinden edilmeye çalışıldı" ifadelerini kullandı.

MURSİ HAKKINDA VERİLEN KARAR

Ortadoğu'daki gelişmelere değinen Davutoğlu, "Bir haber geldi önümüze Mısır Müftüsü İhvan Lideri Muhammet Bedii'nin idam cezasını onamış, Mısır'ın darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi'nin de idam cezasını müebbet hapis cezasına çevirmiş. Batı ülkeleri sınavdadır, hiçbir zaman şiddete başvurmamış siyasi bir hareketin önemli isimlerinden birinin idama doğru yürüyüşü konusunda ne yapacağını göreceğiz. Acaba seslerini yükseltebilecekler mi? Ama bizim vicdanımız da sicilimizi de temizdir. Nerede bir zulüm gördüysek nerede insan haklarını yok eden bir rejim gördüysek onun karşısında dimdik durduk, durmaya devam edeceğiz" açıklaması dakikalarca ayakta alkışlandı.

3 temel ilkeden bahseden Davutoğlu, bunlardan birincisinin birlik ve beraberlik, ikincisinin ilkelerin siyasetinin belirlenmesi, üçüncüsünün ise vizyon olduğunu kaydetti.

AK Parti'nin seçim müziklerini hazırlayan isimler arasında yer alan İstanbul Milletvekili Uğur Işılak, 1999 seçimlerinde Recai Kutan'ın genel başkanlığını yaptığı Fazilet Partisi'nden İstanbul Milletvekili seçilen ve başörtülü olduğu için yemin ettirilmeyen Merve Kavakçı'nın kardeşi İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı, 3 dönemi tamamlamış milletvekilleri ve yeni seçilen milletvekilleri dahil olmak üzere tüm parti grubu toplantıda yerini aldı. Davutoğlu'nun konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.