Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP mitingindeki patlamayla ilgili Diyarbakır'da bir zanlının gözaltına alındığını belirterek, "Bu kirli eli ortaya çıkartacağız" dedi.

Konya'da bulunan Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran Genel Seçimleri için oyunu kullanmak üzere merkez Meram ilçesindeki konutundan çıkıp yürüyerek Şükrü Doruk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne gitti. Başbakan Davutoğlu yol boyunca vatandaşlarla selamlaştı, yanına gelen çocuklarla ilgilendi, hatıra fotoğrafı çektirdi. Okula vatandaşların ilgisi arasında gelen Başbakan Davutoğlu, sandığa giderek oyunu kullandı. Oy verme işleminin ardından okul bahçesinde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Her şeyden önce bu seçimlerin ülkemiz, halkımız için çevre gönül coğrafyamız için, bütün insanlık için hayırlı olmasını diliyorum. Bu sefer Başbakanlık gibi ağır bir sorumluluk içinde oyumuzu kullandık. Bütün bu seçim kampanyası süresince tam bir olgunluk içerisinde davranan bütün vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Bugün Türkiye'nin kaderini belirleyecek bir karar günü. Böyle bir günde herkesin kendi özgür iradesiyle ülkenin geleceği için kanaatini belli etmesi, oyunu kullanması bir vatandaşlık görevi. Bu görevini yapan bütün vatandaşlarıma teşekkürü bir borç biliyorum. İradeleri ne yönde olursa olsun, bu irade herke tarafından başımızın üzerine görülmesi gereken bir iradedir. Barış içinde, güven içinde, huzur içinde inşallah sandıklara Türkiye'nin her yerinde gidiliyor. Şu ana kadar da hamdolsun olumsuz bir gelişme olmadı. Ümit ederiz, bütün vatandaşlarıma da bu yönde tavsiyede bulunmak istiyorum, selamlaşarak, farklı kanaatlerde olduklarını bilseler dahi birbirlerine tebessüm ederek, güler yüz göstererek herkes kendi kanaatini beyan etsin, oylarıyla bunu göstersin, hiçbir yerde sertlik, herhangi bir şekilde olumsuzluk yaşanmasın, bütün temennimiz budur. Demokrasi Türkiye'de kökleşmiştir, yerleşmiştir, sandık güvenliği konusunda 1950'den bu yana bir tereddüt yaşanmamıştır özellikle. Şimdi inşallah bütün hem sandık güvenliği hem de milli iradenin tecelli etmesi bakımında güzel bir demokrasi şöleni halinde bugünü tamamlayacağımızı ümit ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum. Başbakan olarak bugün oyumu kullanırken bütün ülkenin sorumluluğunu hissetme bakımından bütün partilerimizin siyasilerimizin hep aynı çağrılarla basiret feraset, ve hoşgörü çağrısıyla güzel bir seçim süreci yaşacağımıza inanıyorum" dedi.

"SAYIN DEMİRTAŞ HERHALDE ÇOK MEŞGULDÜLER Kİ DÖNÜŞ OLMADI"

HDP mitingindeki patlamayla ilgili yeni detaylar olup olmadığı ve patlama sonrası Selahattin Demirtaş'ın telefonuna geri dönüş yapıp yapmadığı ile ilgili soru üzerine Başbakan Davutoğlu, "Öyle anlar vardır ki bütün ihtilaflar unutulur. Öyle anlar vardır ki insanların iç dünyası harekete geçer ve sadece insani yönüyle konuşurlar. Yani siyasi, entelektüel herhangi bir başka boyutla değil. Bizim milletimiz bu tür durumlarla karşı karşıya kalındığında her şeyden önce insani boyutu öne çıkar. O haberi alır almaz en şiddetli şekilde kınadık ve tam bir dayanışma ifade ettik. Daha sonra Sayın Demirtaş'la dayanışmamızı göstermemiz için ben de aradım ama herhalde çok meşguldüler ki dönüş olmadı. Bütün bu topraklarda zor günlerde herkesin nasıl davranılacağı biliyor olması lazım, biz görevimizi yaptık. Bu insani görev. Başbakan olarak da görevim Türkiye'de seçim süreci yürürken hangi partiyle ilgili olursa olsun yapılabilecek herhangi bir saldırı için tedbirimizi almaktır. Bu konuda da gerekli bütün talimatları verdik. Bu kirli bir eldir. Bu saldırıyı yapan bir partiye değil bütün partilere, AK Parti'ye de, Türk demokrasisine yapmıştır. Çünkü nihayetinde seçime giderken yapılan her saldırı doğrudan demokrasiye, doğrudan Türkiye'ye saldırıdır. Diyarbakırlı vatandaşlarıma da teşekkür ediyorum, saldırı sonrası herhangi taşkınlık olmadan devletlerine güvenlerini gösterdiler. Hiç kimsenin hiçbir yerde tereddüt duymadan sandığa gitmesi ricasında bulunuyorum, her türlü tedbir alınmıştır" dedi.

"HDP MİTİNGİNDEKİ PATLAMAYLA İLGİLİ BİR ZANLI GÖZALTINA ALINDI"

HDP mitingindeki patlamayla ilgili Diyarbakır'da bir zanlının gözaltına alındığını açıklayan Başbakan Davutoğlu, "Bu kirli eli ortaya çıkartacağız. Dün gece yarısı itibariyle geç bir vakitte bu olayla ilgili olarak bir zanlı yakalanmıştır. Kuvvetle muhtemel bu işin müsebbibi olan bir zanlı yakalanmıştır. Eğer üzerine arkadaşlara bütün bağlantılarını, her türlü geçmişini araştırmalarını talimatını da verdik. Şu anda tahkikatın selamete sebebiyle ismini açıklamıyoruz. Ancak çok kuvvetle muhtemel bir şekilde inşallah bu işin kökenine kadar inceceğiz. Kim yapmış olursa olsun bu demokrasiye saldırıdır. Adalete teslim etmeye kararlıyız. Belli araştırmalar yürütülüyor ama çok kuvvetli deliller bu zanlı üzerinde yoğunlaşıyor. Gerekli her türlü tedbir alınıp bütün bağlantılarıyla ortaya konacaktır" şeklinde konuştu.

"İNŞALLAH BALKON KONUŞMASINI DA YAPARIZ"

Ankara'da bir balkon konuşması yapıp yapmayacağı ve Ankara'ya ne zaman döneceği sorusunu yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, "81 vilayeti dolaştık ata yurdunda şöyle bir nefes alayım. Konya'da olacağım akşama kadar, akşamleyin inşallah neticeler belli olduktan sonra tabi Başbakan olarak da AK Parti Genel Başkanı olarak da milletimize ilk açıklamayı yapmak benim borcum. Netice ne olursa olsun bu neticeyle ilgili kanaatlerimi halkımızla paylaşacağım. Bu konuda da inşallah balkon konuşması diye artık adlandırıldı inşallah onu da yaparız. Allah hayırlı eylesin" diye konuştu.

Davutoğlu:

Davutoğlu: