"2030 gündemi çerçevesinde küresel ortaklığımızı ne şekilde uygulayacağımız çok önemli olacaktır" diyen Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, " Bu çerçevede küresel taahhüdümüzü yerine getirirken herkesin bu sürece katılması çok önemli" dedi

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, BM 70'inci Dönem Genel Kuruluna katılmak üzere geldiği ABD'nin New York kentinde "2015 Sonrası Kalkınma Gündemi İnteraktif Diyalog Toplantısı'na katıldı.

Davutoğlu 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi İnteraktif Diyalog Toplantısı'nda gerçekleştirdiği konuşmada "Biz bu eylem gündemini başarılı bir şekilde kabul ettik. Cuma günü de 2013 gündemini kabul ettik. Bu sene Aralık ayında Paris'te "Cop 2'toplantısı yapılacak. Dolayısıyla bütün bu çalışmaları bir arada ele aldığımızda bu önemli gelişmelerin sonuçlarını küresel kalkınmanın önümüzdeki 15 yılın gündemini belirleyici olduğunu unutmamamız gerekiyor. Ancak mevcut durumda yatırım ve finansman yapılarına baktığımızda bunlar sürdürülebilir kalkınma hedeflerini finanse etmek için gerekli olan ihtiyaçları yerine getirmekten çok uzak. Pek çok hükümet açısından mali alan çok kısıtlı ancak küresel olarak baktığınızda sorun bir likidite sorunu değil. Bilakis sürdürülebilir kalkınmayı geliştirmek için gerekli olan finansal kaynakları romilize etmek konusundaki "know how" eksikliğidir" ifadelerine yer verdi.

"2030 gündemi çerçevesinde küresel ortaklığımızı ne şekilde uygulayacağımız çok önemli olacaktır" diyen Davutoğlu, " Bu çerçevede küresel taahhüdümüzü yerine getirirken herkesin bu sürece katılması çok önemli. Çünkü ancak bu şekilde insanlar için gerekli refahı sağlayabiliriz ki insanlar bunu başka yerlerde aramak zorunda kalmasın. Şu soruları özellikle bu tartışmamız için ele almamız gerektiğini düşünüyorum. Kalkınma hedefleri açısından uygulama açısından ne gibi dersler alabiliriz? Özel ve kamu sektörün sağladığı imkanları nasıl birbiriyle örtüştürerek kalkınma hedeflerini ele alabiliriz, bunu ele almamız gerekiyor. Ayrıca yeniden canlandırılmış küresel işbirliğinin etkin bir şekilde kaynakları know how'ı uygulamaya geçirdiğini nasıl temin ederiz" sözlerini kullandı.