Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, gerek Ege sorunlarında, gerek Kıbrıs’ta çözüme çok yakın olduklarını söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin ev sahipliğinde İzmir'deki Başbakanlık ofisinde yapılan Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Toplantısı'nın ardından Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras ile ortak basın toplantısı düzenledi.  Her iki lider de basın toplantısında Kıbrıs konusuna da değindi.

Ahmet Davutoğlu konuşmasında, Çipras ile iki ülke arasındaki ortak meseleleri de ele aldıklarını söyledi. Davutoğlu, “Ege sorunu, Kıbrıs sorunu bağlamında çok dürüstçe, dostça ele aldık. Yine azınlıkların karşılıklı hakları konusunu da çok açık renklilikte paylaştık” dedi.

Çipras’a, bütün istişarelerde gösterdiği işbirliği anlayışından dolayı teşekkür eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Gerek Ege sorunlarında gerek Kıbrıs’ta çözüme çok yakınız. Birlikte güçlü irade sergileyerek bu on yılların biriktirdiği sorunları aşıp Doğu Akdeniz ve Ege'yi çekim haline getirebiliriz. Biz Doğu Akdeniz'in krizlerle anılan bölge değil Türkiye-Yunanistan işbirliğiyle, ortak çalışma kültürüyle ve ortak gelecek perspektifiyle anılan refah ve huzur bölgesi olmasını arzu ediyoruz."

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise, yaptıkları görüşmelerde Kıbrıs konusunu da değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade etti. Çipras, sorunun BM kararları temelinde, AB çerçevesinde adil ve kalıcı bir şekilde çözülmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını kaydetti. Çipras, çözümün, adada yaşayan Türkler, Rumlar ve diğer azınlıkların medeni koşullarda yaşama fırsatı sunması gerektiğini dile getirdi.

“TEK BİR İHTİLAF VE YÜKSEK DOZLU ELEŞTİRİ BULUNMADI”

Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Yunanistan dostluk gala yemeğindeki konuşmasında ise Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile 12 saattir bir arada olduklarını, aralarında tek bir ihtilaf ve yüksek dozlu eleştiri bulunmadığını belirtti.

Davutoğlu, "İhtilaflarımızın farkındayız, Kıbrıs ile ilgili sorunların farkındayız. Birçok konunun farkındayız ama şunun da farkındayız, bu sorunlar ancak ve ancak konuşularak çözülür. Bu sorunlar çatışarak değil bir masanın etrafında konuşarak ve dürüstçe konuşarak çözülür" dedi.

Bugün de tekrar vicdanın harekete geçirilmesi gereken süreçten geçtiklerini dile getiren Davutoğlu, “Türk-Yunan dostluğu da salt çıkar ortaklığına dayanan dostluk değildir. Aksine ortak değerlere, ortak kültüre dayanan dostluktur. Türk-Yunan dostluğu anlamında bugün masaya oturduğumuzda masanın iki tarafında oturan 11'er bakan, 22 bakan toplamda, birbirleriyle konuştuklarında sadece iki ülkenin ortak çıkar alanını değil aynı zamanda Ege’nin iki yanında paylaştığımız ortak değerleri de konuştuk. 22 bakan... Herhalde 15-20 sene önce böyle bir tablo hayal bile edilemezdi. Herhalde 15-20 sene önce Türk ve Yunan başbakanlarını dün Brüksel’de olduğu gibi farklı dillerde belki dil anlamında farklı dillerde ama aynı felsefede ve aynı terminolojide konuşacaklarını da kimse hayal edemezdi” şeklinde konuştu.