Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Millete küsülmez, sitem edilmez. Amir olan millettir" dedi. Davutoğlu yeni hedefi de açıkladı: AK Parti'yi yenileyerek yeni Türkiye'yi kurmak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde 102'ncisi düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Herşeyden önce 7 haziran seçimlerinin ülkemiz, gönül coğrafyamız ve insanlık için hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle son derece yoğun bir tempoyla çalışan bütün teşkilatlarımıza teşekkürü de borç biliyorum. Çok çetin bir seçim sürecinden millet olarak çıktık. Artık Sayın Cumhurbaşkanımızın başladığı güzel bir gelenekle her seçim sonrasında AK Parti balkonu demokrasi balkonu haline geliyor. Daha sonra MYK'yı topladık, Bakanlar Kurulu üyeleriyle değerlendirmeler yaptık. Olabilecek senaryolar, alınacak tutumlar karşısında istişarelerimizi başlattık. Ortak istişare zeminini oluşturduk, bundan sonra atılacak adımlar konusunda bir istişare sürecinde mutabık kalma sağlam bir zemin oluştu. Bu istişarelerin dördüncü ayağında genişletilmiş il başkanları toplantısı çerçevesinde bütün gün hem ana kademe, hem kadın kollarımızla, gençlik kollarımızla istişareyi tabana yaymak, Türkiye'den 81 ilden gelen belediye başkanları teşkilat başkanlarımızla istişareyi yapmak. Biz, ortak akıl geliştirerek yola çıkarız, çıktığımız zaman da nereden ne tür baskı tehditler şantajlar gelirse gelsin çıktığımız yolda istikamet yolunda yürüme konusunda en ufak bir tereddüt göstermeyiz" ifadelerini kullandı.

"Birincisi, nihai otorite millettir ve millet iradesi esastır" diyen Davutoğlu, "AK Parti millet iradesi konusunda herhangi bir tartışma yapmamıştır. Hepimiz için milli irade esastır. Milli irade konusunda hiçbir tereddüt göstermeden milletimize saygı duyarız. AK Parti milili iradeyle yükselmiştir, milli iradeyle yükselmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

Seçimin güvenilirliğine dikkati çeken Davutoğlu, "Bazı partiler, seçimin güvenilirliğini tartışmaya açacaklarını ifade eden açıklamalarda bulundular. Bütün bunlar gözüne alındığı şu anda tartışmasız şeffaf seçimin yapılmış olması dahi önce Türk demokrasisinin., sonra bu seçime ülkeyi götüren AK Parti iktidarlarının başarısıdır. Biz her zaman milli iradenin nihai kararlarına saygı duyduk. Millete küskünlük olmaz. Millet amirdir devlet memurdur" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, ikinci husus olarak, bu seçimin bir kez daha AK Parti'nin milletin omurgası olduğunu gösterdiğini belirterek, "Bir kez daha göstermiştir ki AK Parti milletin omurgasıdır. Çünkü seçim tablosuna baktığımızda bu tablo açık bir şekilde Türkiye'nin her yerinde olan partinin AK Parti olduğunu gösterdi" dedi.

"TÜRKİYE'NİN SİYASİ GELECEĞİNİ MUHASEBE EDECEĞİZ"

Herkesin bu seçim neticelerini doğru okuması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, "Hepimiz muhasebe yapacağız. Hem Türkiye'nin siyasi geleceğini muhasebe edeceğiz hem de partimizin öncü konumunu teyiden burada konuşacağız. Hangi istatistikler alınırsa alınsın yegane Türkiye partisi AK Parti'dir. Bir partinin sloganı vardı "Türkiyelileşme" diye, onlar daha Türkiyelileşme sürecinde. Türkiye'nin ta kendisi AK Parti'dir, AK Parti'nin kendisi de Türkiye'dir. Biz, 76 ilde milletvekili çıkardık, 56 ilde birinci olduk. Birinci olmadığımız illerde de ikinci partiyiz. Genelde birinci parti niteliğini koruduk bütün illerde. Biz, 56 ilde birinci olurken anamuhalefet partisi 10, MHP 1, HDP 14 ilde birinci parti oldu. Biz beş ilde milletvekili çıkaramadık anamuhalefet partisi 37 ilde milletvekili çıkaramadı. Sayın Kılıçdaroğlu'nun seçim sonrasında aldığı oran itibarıyla, temsil kabiliyeti itibarıyla başını iki elinin arasına alıp bu haritaya doğru şekilde bakıp, hatta haritayı çalışma masasının veya salonunun en görünür yerine koyup tekrar tekrar bakması lazım. 37 ilde temsil edilmeyen bir partinin Türkiye'yi idare etme iddiası olmaz. 37 ilde temsil edilmemiş olması çarpıcıdır" ifadelerini kullandı.

"BU TABLO AK PARTİS'SİZ BİR TÜRKİYE İMKANSIZLIĞINI ORTAYA KOYMUŞTUR"

"MHP, 34 ilde temsil edilmemesinin izahatle onların gözüne alması gereken konudur" diyen Davutoğlu, "HDP ise 55 ilde temsil edilmiyor. Türkiyelileşme sürecinde kat edecekleri epey bir süre var. Umarız şiddete ve teröre karşı açık bir mesafe koyarlar. Terörle arasına mesafe koyamayan parti üzerinde aydınların yürüttüğü kampanyaya dikkat çekmek isterim. Toplumu temsil kabiliyeti en yüksek parti AK Parti'dir, gelecekte de AK Parti'dir. Bazı çevreler öyle bir psikolojik ortam oluşturmaya çalışıyorlar ki sanki "AK Parti dönemi bitti" diye başlıklar atanlar şimdi bilsinler ki bu tablo AK Parti'siz bir Türkiye imkansızlığını ortaya koymuştur. Yakın uzak gelecekte AK Parti Türkiye siyasetini yönetmeye devam edecektir" açıklamasında bulundu.

"TEŞKİLATLARIMIZ DİMDİK AYAKTADIR"

AK Parti teşkilatlarının dimdik ayakta olduğunu belirten Davutoğlu, "Teşkilatlarımız dimdik ayaktadır. ak parti dimdik ayaktadır. 258 kişilik kadroyla bizi sekteye uğratmak, bir an bile tereddüte düşürmek imkansız" dedi.

Türk siyasetinin genel çizgisi itibarıyla aldıkları oy oranının 1960 sonrası dönemin en yüksek oy oranları olduğunu anlatan Davutoğlu, AK Parti'nin Türk siyasetindeki belirleyiciliğinin tartışılır olmadığını ifade etti.

"ÖZGÜVENİMİZİ GÜÇLÜ TUTACAĞIZ AMA KİBİR ASLA OLMAYACAK"

Teşkilatlara seslenen Davutoğlu, "Türk siyaseti üzerinde başarılı olmak, içmuhasebe yapmamıza engel değildir. Daha güçlü AK Parti için kendi iç muhasebemizi yapmak durumundayız. Sadece Ankara'da yapmayacağız istişareleri her ilde, her ilçede sizlerin liderliğinde istişareler yapılmasını istiyorum. Buradaki düşüşü de doğru okumak doğru dersler çıkarmak durumundayız. Günlük hayatta da siyasette de özgüven önemlidir, şarttır. Özgüvenimizi güçlü tutacağız ama kibir asla olmayacak. Ne millete kibir göstereceğiz ne de milletin vereceği mesaj varsa bunu görmezden gelmeyeceğiz. İkincisi Türk siyasetini doğru okumak. Biz kendi iç muhasebemizi yaparken açıkyüreklilikle istişarelerimizi sürdürmek. Önümüzdeki seçim ne zaman olursa olsun tekrar yüzde 50'ler bandına çıkarmak için kendi iç değerlendirmemizi yapmak zarurettir. Objektif araştırmalarla ortaya konacak bu çerçevede AK Parti'nin 12 yıllık başarı hikayesinden sonra yenilerek yola devam etmemesi için alınması gereken tedbirleri almaktan hiç çekinmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

"BAŞIMIZIN DİK OLMASI LAZIM"

"Yapacağımız şey şudur, bir özgüvenimizi ayakta tutacağız" diyen Davutoğlu, "Yapılmak istene psikolojik algı operasyonu karşısında karamsarlık içinde olmasını istemiyorum. Başımızın dik, alnımızın ak siyasetimizin vakur olması lazım. Milletimizin genelinde herhangi bir karamsarlık olmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye'nin istikrarının, huzurunun, barışının teminatı AK Parti'dir. Biz, hiçbir alternatifi ihtimali devre dışı bırakmadan hangi adımı atmak gerekiyorsa onu atacağız. Biz kapıları hiçbir zaman kapatmadık, siyaset kapılarını hep açık tuttuk. Herkesle konuşuruz" ifadelerini kullandı.

"HİÇ KİMSENİN BU ÜLKEYE GÖMLEK BİÇMESİNE İZİN VERMEYİZ"

Başbakan Davutoğlu, "Partiden daha önemli olan ülkemizin teminatıdır. Ülke çıkarlarının korunmasının en önemli şartı, AK Parti'nin merkez omurga partisi olarak ayakta olmasıdır, dimdik durması ve Türkiye'ye biçilmek istenen gömleklere karşı bir kararlılıkla yoluna devam etmesidir. Hiçkimsenin bu ülkeye gömlek biçmesine izin vermeyiz. Hiçkimsenin şu veya bu kapalı kapılar ardında şu veya bu koalisyon modeli üzerinde Türkiye'ye yeni gömlek biçmesine izin vermeyiz" diye konuştu.

"BİZE HERŞEY YAKIŞIR AMA YORGUNLUK VE YEİS ASLA YAKIŞMAZ"

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için istikrarlı bir tek parti iktidarının gerekliliğine inandıklarını belirten Davutoğlu, "Türkiye'de bugünkü sistemle yürümenin zor olduğu açık şekilde ortada, iyi bir anayasa değişikliğine de inancımız tam. Rasyonel bu vakadan tekrar Türkiye'yi aydınlık ufuklara çıkaracak çözüm yollarını da ancak AK Parti bulabilir. Bütün değerlendirmelerimizle hem özgüenimizi yüksek tutarak, hem de değerlendirilecek alternatif yolları bularak yolumuza devam etmeye kararlıyız. Sizlerden talebim bir özgüvenimizi yüksek tutacağız, iki burada yaptığımız istişareler sonucunda gerekli istişareler doğrultusunda Türkiye'nin önünü açacak perspektifleri konuşup gerekli istişareleri yapacağız. Üç ve en önemlisi teşkilatlarımızı diri ve dinamik tutacağız. Her birinizin bulunduğu il, bize herşey yakışır ama yorgunluk ve yeis asla yakışmaz. 81 ilde büyük kampanya yürüttük. Millet aşkıyla yola çıkanlar yorulmazlar, kendi çıkarları için yorulurlar. Millet aşkıyla yola çıkanlar karamsarlık içine girmezler. Biz dışarıdan ithal bir formül üzerine de kurulmadık, dışarıdan ithal edilen psikolojilere de mahkum olmayız. Bir başka önemli beklentimiz teşkilatlarımız, milletle temasımızı tekrar kurmak. Yapacağımız araştırmalar dışında bu konuda genel değerlendirmeleri yapacağız. Ama yapmamız gereken şeylerden biri, gençlik kolları, yönetim kollarıyla milletimizle daha güçlü şekilde buluşmanın uslübunu tayin etmek" ifadelerini kulandı.

"BİSMİLLAH DEYİN VE YENİ BİR YOLA ÇIKMAK İÇİN KOLLARI SIVAYIN"

Başbakan Davutoğlu, "Bismillah deyin ve yeni bir yola çıkmak için kolları sıvayın. Ne netice olursa olsun, tevekkül ederiz, Elhamdülillah deriz. sonra da o neticeyi doğru okur varsa o neticeden ders çıkartır tekrar yola Bismillah der devam ederiz. Bu anlamda, Türkiye'deki gelişmelerle ilgili her senaryoya açığız. Pazartesi için AK Parti, iktidara gelmiş, anayasa çoğunluğu ile iktidara gelmiş olsaydı pazartesi için kaos çıkarmaya hazır çevreler vardı. Şurada burada şaibeli seçim var diyeceklerdi, içeride de gezi. 6-7 ekim olayları gibi Türkiye'de kaos çıkarmaya çalışanlar olacaklardı. Şimdi farklı tablo var. Bu seferde, farklı yollarla birtakım çevreler üzerinden AK Parti'ye dönük çaba içinde olanlar bilsinler ki, AK Parti geçici konjonktürel bir parti değil, kalıcı ideallerin oluşturduğu partidir. Ama şunu da gördük ki bu da önemli bir derstir, siyaset rehavet ya da yorgunluk kaldırmadığı gibi siyaset fazla bir emniyet içinde farklı gelişmelere kapalı olmayı kaldırmaz. Her an teyakkuz halinde olmamız lazım" dedi.

"BURADAN BÜTÜN TEŞKİLATLARIMIZA BİR SEFERBERLİK TALİMATI VERİYORUZ"

"Teşkilatlarımızdaki bütüncül karakteri toplumun her kesimini kucaklayıcı karakteri, toplumun bizim dışımızda düşünen bize oy vermemiş kesimlerine dahi kanallarına açık tutmamız gerekiyor" diyen Davutoğlu, "Biz, bir AK Parti'ye oy verenler,iki yarın veya ilk seçimde AK Parti'ye oy verecek olanlar, Çünkü bizim siyasetimiz gönül siyasetidir. Toplumun içindeki herhangi bir kesimin dışlanmasına izin vermeyeceğiz. Buradan bütün teşkilatlarımıza bir seferberlik talimatı veriyoruz. Yarıdan itibaren herkesle konuşacaksınız ve illerden başlayarak bütün Türkiye'de bütünleştirici ve kuşatıcı bir siyasetle Türkiye'nin geleceğinin AK Parti olacağını bir kez daha göstereceğiz. Ola ki bazı eksikler hatalar varsa bunları da gözönüne alarak AK Parti'yi yenileyerek Yeni Türkiye'yi kurmak. Şartlar neyi gerektiriyorsa onu yapmak, yeni Türkiye için AK Parti kadrolarını tahkim etmek. Çok geniş bir cephenin saldırılarına maruz kaldık. Her türlü provokasyonlar. Seçim sonrası yine saldırılarına maruz kalıyoruz ama gözlerde yorgunluk görmediğim gibi gönüllerde de yorgunluk görmüyorum. Bize dönük her saldırı adımlarımızın daha sağlam toprağa basmasını sağlar" ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan İl başkanlarına seçim sonuç analiz kitapçığı dağıtıldı.