AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İnşallah önümüzdeki dönemde, 7 Haziran'da emaneti milletten devraldığımızda en önemli hedeflerimizden biri özgürlükçü bir anayasayı, milletin anayasasını Türkiye'nin temel yasası olarak inşallah milletle birlikte yazacağız. Yeni anayasanın en temel ilkesi 'özgürlükçü' olması olacak" dedi.

Davutoğlu, Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti İstanbul 5. Olağan İl Kongresi'ndeki konuşmasında, salonda bulunanlar ile tüm İstanbulluları selamdı.

İstanbul'un, yüce peygamberin müjdelediği bir kent olduğunu belirten Davutoğlu, "Alemlere rahmet olan Eyüp El Ensari'yi bağrında barındıran bu kente, 'Ya ben İstanbul'u alırım ya İstanbul beni' diyen Fatih Sultan Mehmet'e, tüm Osmanlı sultanlarına, Yavuz Sultan Selim'e, Kanuni Sultan Süleyman'a, Abdülhamit Han'a, İstanbul'a sayısız eser kazandıran Mimar Sinan'a, Gazi Mustafa Kemal'e, Misak-ı Milli ile Cumhuriyetimizi müjdeleyen, bu şehrin gördüğü en çalışkan başkanlardan Recep Tayyip Erdoğan'ı çıkartan İstanbul'a selam olsun" diye konuştu. 

İstanbul'un her semtinin kendisinin hocası olduğunu anlatan Davutoğlu, "Onun sokaklarında yürümek bahtiyarların en büyüğüdür. Bu kentin her sokağına, mahallesine aşığız. İstanbul'un tüm ilçelerine selam olsun.  Her gittiğimiz yerde siyaset felsefemizi davamızı anlatıyoruz ancak İstanbul bir başka. İstanbul'un tarihi, özü, maneviyatı ve tarih içindeki akışı AK Parti'yi yansıtır. Her haliyle AK Parti İstanbul, İstanbul AK Parti'dir" dedi.

Başbakan Davutoğlu, İstanbul ile AK Parti'yi karşılaştırmak istediğini anlatarak, şöyle devam etti:

"İstanbul tarihte tesadüfen ortaya çıkmış, konjonktürel bir şehir değildir. İnsanlık tarihinin her bir zerresinin bulunduğu ve bizim medeniyetimizin inşa ettiği bi şehirdir. Aynı şekilde AK Parti de şu ya da bu şartlarda doğmuş, konjonktürel bir siyasi parti değildir. İnsanlığın vicdanını, medeniyet ufkumuzu, tarihi yürüyüşümüzde milletimizi temsil eden bir partidir. İstanbul tarihin akışına mührünü vurmuş bir şehirdir. Aynen İstanbul gibi AK Parti de tarihin akışına mührünü vurmuş bir partidir."

Tarihin akışını takip edenler için İstanbul'un pusula gibi olduğunu dile getiren Davutoğlu, "İstanbul'u anlayan, insanlık tarihini anlar. İstanbul'u anlayan, medeniyet tarihimizin akış tarihini anlar. Aynı şekilde AK Parti tarihin akışı içinde doğmuş, çok büyük bir yürüyüşün bugünkü adıdır" ifadelerini kullandı.