Azerbaycan ziyareti öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu gazeteccilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, usya'nın dün öne sürdüğü ve Türkiye'yi IŞİD'den petrol almakla suçladığı iddiaları "Pravda palavrası" sözleriyle nitelendirdi ve "Soğuk savaş döneminde Sovyet yalan makinesi vardı. Rusya'nın unuttuğunu zannettiğimiz bu özellikleri ortaya çıkıyor" dedi.

Başbakan şu ifadeleri kullandı:

"Soğuk savaş döneminde Sovyet propaganda makinesi vardı. Her gün değişik yalanlar üretir, önce kendileri inanır sonra da dünyanın inanmasını beklerlerdi. Bunlar, 'Pravda yalanları, palavraları' diye anılırdı. Rusya'nın son 20-25 yıl içerisinde, soğuk savaş sonrasında unuttuğunu zannettiğimiz özellikleri, Sovyetler'den kalan Sovyetik özellikleri birer birer ortaya çıkıyor. Bu Sovyetik propaganda makinesinin yalanlarına kimse itibar etmez" 

Davutoğlu, Rusya'nın iddialarının aksine Esed rejiminin IŞİD'le işbirliği yaptığını şu sözlerle savundu:

"DEAŞ'ın rejimle girdiği kirli ilişkiler konusunda onlarca delil var. DEAŞ'ı ortaya çıkaran, besleyen Esed rejimidir. Rusya'nın Azaz'a yaptığı operasyon, bu bölgeyi DEAŞ'tan temizleyecek muhaliflere yönelik yaptığı operasyondur."

Ahmet Davutoğlu ziyarette bulunduğu Azerbaycan ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"Azerbaycan'nın işgal altındaki toprakları konusunda, Dağlık Karabağ başta olmak üzere tutumumuz açık ve nettir. Azerbaycan'ın bütün toprakları özgürlüğüne kavuşana kadar Türkiye, Azerbaycan'ın yanında yer alacaktır... Azerbaycan'la uyguladığımız enerji işbirliği, Rusya'dan bağımsızdır."

Türkiye'de güvenoyu alan hükümetler geleneksel olarak ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye ikinci olarak da Azerbatcan'ı ziyaret ediyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA