Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sayın Bahçeli daha görüşmemizin başında 4 seçeneğin tümüne kapıları kapatan ve bunların imkansızlığını vurguladıktan sonra görüşme o yönde cereyan etmesine yol açan üslup benimsedi. Bunu da saygıyla karşılarız. Bütün bunları gördükten sonra suçu AK Parti'ye atmaya çalışmak, AK Parti'nin bütün bu çabaları üzerinden bir tartışma başlatmaya gayret etmek, hele hele ülkeyi bir sıkıyönetim davetinde bulunmak siyasi sorumsuzluktur" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Toplumların çok kritik sınavlardan geçtiğini belirten Davutoğlu, "Bu dönemlerde ortak paydalarla yüzleşmelerde bulunan toplumlar önündeki zorlukları çok daha emin aşabilirler. Aksine bu sınavlardan geçerken sorumluluktan kaçanlar tarihte hesap verirler. Ülkemiz son derece hayati sınavlardan geçiyor. Her şeyden önce son 1,5 ay içinde terör örgütlerinin eşzamanlı saldırıları sonrası hayatını kaybeden şehitlerimiz için bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Kritik dönemler dedik, kritik dönemlerde sorunların cevabı demokrasiyle çözülür. 7 Haziran son derece çarpıcı ve kritik bir siyasi tablo ortaya çıkardı. Ülkemizin etrafında bir ateş çemberi varken 7 Haziran seçimlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olmak başlı başına önemliydi. 8 Haziran'dan bu yana herkesten ve milletin şahit olduğu gibi sorumluluk duygusuyla 7 Haziran sonrası çıkan tabloyu iyi anlamak ve gereğini yapmak için büyük çaba sarf ettik. Milletimiz son hükmü verecek olandır, şahitlik makamındadır. Bu yönetme sorumluluğunu yerine getirirken hiçbir boşluk oluşmaması için çaba sarf ettik. Terör saldırıları oldu, yılmadık, geri adım atmadık. Aynı anda 3 terör örgütüne yürüttüğümüz mücadeleyi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Bugün savunma sanayi toplantısı ve Genelkurmay Başkanımızla yaptığımız ikili toplantıda bunu kapsamlı bir şekilde ele aldık. Milletimizin ve vatandaşlarımızın bütünü devletimizin kudretinden emin olmalıdır. Bu görevi sürdürdüğümüz sürece ülkemize gelen terör saldırıları karşısında kararlılığımızı hiçbir tereddüt göstermeden devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Dünya ekonomisinde kritik süreçler yaşanırken ekonomik istikrar yönünde gerekli adımların atılmaya devam edeceğini belirten Davutoğlu, "Bazı partiler sorumluluktan kaçarken, bazı liderler polemik yaparken biz hükümet kurma sorumluluğunu, koalisyon görüşmeleri yürüttük, ülke için gece gündüz çaba sarf ettik. Bu çerçevede 7 Haziran seçimlerinden bugüne ülkemizin yönetimi bağlamında hiçbir boşluk oluşmaması bağlamında atılan adımlara milletimiz şahittir. İlk andan itibaren son derece seviyeli bir üslupla, yöntemle hükümet kurma sorumluluğunu yerine getirmek için bütün partilere açık olduğumuzu söyledik. Şu ana kadar bu ilkeli tutumumuzdan vazgeçmedik. Ağzımızdan, zihnimizden başka partilerin veya genel başkanların siyasi kariyerlerini, onurlarını rencide edecek hiçbir söz çıkmadı çıkmayacak, çünkü siyaset bu ülke sorunlarını çözerken ahlaki erdem gösterme sorumluluğudur" dedi.

BAHÇELİ'YE CEVAP VERDİ

CHP ile çok derinlikli ve kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Davutoğlu, "Şimdi koalisyon konusunda teklif gelmedi diye iddiayı bize kimse öne süremez. Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiğimiz iki toplantıda da birlikte o zemini yokladık. Yol almaya gayret ettik. Sürecin kendisi, istikşafi görüşmeler birlikte bir koalisyon arayışıydı. Bunun neticesinde, ortaya çıkan görüş ayrılıklarının bulunduğu da göz önüne alınarak süreli seçime dönük reform hükümeti konusunda teklifte bulunduk. Sayın Kılıçdaroğlu kurullarıyla görüşerek bunu kurallarının uygun görmediğini ifade etti, bunu da saygıyla karşıladık. MHP'ye 4 farklı teklifi zihnimde götürdüm, bunu da buradan Kılıçdaroğlu görüşmesinden sonra hala MHP görüşmesi öncesinde 5 opsiyonun hala zihnimde olduğunu ifade ederek gittim ama Sayın Bahçeli daha görüşmemizin başında 4 seçeneğin tümüne kapıları kapatan ve bunların imkansızlığını vurguladıktan sonra görüşme o yönde cereyan etmesine yol açan üslup benimsedi. Bunu da saygıyla karşılarız. Bütün bunları gördükten sonra suçu AK Parti'ye atmaya çalışmak, AK Parti'nin bütün bu çabaları üzerinden bir tartışma başlatmaya gayret etmek, hele hele ülkeyi bir sıkıyönetim davetinde bulunmak siyasi sorumsuzluktur" diye konuştu.