Başbakan Davutoğlu Azerbaycan'dan Rusya'ya ve Rus halkına seslendi. Rusya'nın "Türkiye IŞİD'den petrol alıyor" iddiasına "Eğer böyle bir iddia vardıysa neden 15 gün önce gündeme getirmediniz?" diye sordu.

"Çağrım, Rusya'daki liderlere, Sayın Putin'e ve bütün Rus liderliğine, gelin meselemizi konuşarak, yüz yüze ele alalım. Ama 15 gün önce zikretmediğiniz, gündemde olmayan iddialarla, 'Türkiye DEAŞ'a destek oluyor' gibi iddialarla soğuk savaş dönemini andıran kampanyaları birbirimize karşı kullanmayalım. Eğer böyle bir iddia var idiyse neden 15 gün önce gündeme getirmediniz."

"Sınırlarımızı koruduğumuz için özür dilemeyiz"

Davutoğlu ülkesinin özür dilemeyeceğini tekrarladı:

"Biz, bizim hava sahamıza giren milliyeti belli olmayan bir uçağa karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanarak, herkesin bildiği angajman kurallarını uyguladık. Bunun için kimse Türkiye'yi suçlayamaz. Bunun için Türkiye'den kimse özür bekleyemez. Biz, sınırlarımızı koruduğumuz için özür dilemeyiz. Hesabımızı da sadece ve sadece, meşruiyetini 1 Kasım seçimlerinde halktan aldığımız aziz milletimize karşı veririz."

"Rus halkı onurlu bir halktır"

Putin'in Türk halkına seslenmesi ve düşmanlığının Türk halkına yönelik olmadığını söylemesinin ardından benzer bir açıklamyı Davutoğlu da yaptı:

"Türk ve Rus halkları arasında hiçbir sorun yoktur ve olmayacaktır. Buradan Moskova'ya ve bütün Rus halkına seslenerek ifade ediyorum: Rus halkına dönük en ufak bir tereddüt, kaygı ya da en ufak bir olumsuz hissiyat içinde değiliz. Türkler ve Ruslar, Avrupa ile Asya tarihini birlikte şekillendirmiş iki büyük halktır. Rus halkı onurlu bir halktır, biz ona saygı duyuyoruz ama herkes de bilmelidir ki Türk halkı da onurlu bir halktır ve saygı duyduğu halklardan saygı görmeyi bekler."

"İşgal altındaki topraklar kurtuluncaya kadar..."

Başbakan, Ermenistan tarafından işgal edilen toprakların iade edilmesi için ülkesinin her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu da bir kez daha tekrarladı ve şu ifadeleri kullandı:

"Can Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları işgalden kurtuluncaya kadar Türkiye Cumhuriyeti devletinin her zaman can Azerbaycan'ın yanında olacağını bir kez daha vurgulamak isterim. Ermenistan'a da buradan bir çağrıda bulunmak isterim, size ait olmayan toprakları barış içinde ait olana devredecek bir barış süreci başlatmanız halinde Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasında oluşan bu barış ve vizyon ittifakına sizler de katılabilirsiniz. Bizler kimseye hasmane bir tutum içinde değiliz ama Azerbaycan'ın her karış toprağı azizdir ve bu topraklar mutlaka işgalden kurtarılmalıdır."

Kaynak: AA