Başbakan Davutoğlu, Bakü dönüşü uçakta Rus uçağı krizi, Tahir Elçi'nin öldürülmesi, başkanlık sistemi tartışması ve Suriye konusuna ilişkin açıklamalar yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Uçakta bulunan gazeteciler arasında NTV Genel Yayın Yönetmeni Nermin Yurteri de vardı.

Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi konusunda ''Bunun sorumlusu PKK'dır'' ifadesini kullandı. Başbakan'a Rus uçağı krizi ve başkanlık sistemi tartışması da soruldu.

Yurteri'nin verdiği bilgilere göre, Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

''Kriz konusunda hangi noktadayız? Bir, krize sebep teşkil eden olgusal boyutu var, diğeri de o krizi tırmandıran psikolojik boyutu var. Bazen psikolojik boyutu, olgusal boyutun çapını aşar. Öyle bir durumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla öncelikle bu psikolojik kıskaçtan, çıkmazdan bir an önce uzaklaşmak lazım.

İletişim kanallarının sürekli açık tutulması önemli. Ambargolar ikili ilişkilere zarar verir. Rus tarafıyla oturulup karşılıklı konuşulmalı. Rusya'nın yaptırımlarına karşı tedbirler alacağız. Lavrov ve Çavuşoğlu medeni bir toplantı yaptı. Amacımız sınırın IŞİD unsurlarından temizlenmesi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Çok konuşarak bunu bir ayrılık noktası olarak görmemek lazım. Türkiye'nin birinci gündem maddesi değil. Meclis'te muhalefetle konuşmamız lazım.

TAHİR ELÇİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

Tahir Elçi'nin öldürülmesinin sorumlusu PKK'dır.

TÜRKMENLER KANTON KURMALI MI?

Prensip olarak olumlu bakmıyoruz. Kantonlar kopuş getirir. Suriye'yi daha çok parçalayacak çabalara karşı durmak lazım.

"MUHALEFET LİDERİNE YAKIŞMIYOR"

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun "Hendek kazan arkadaşlar" ifadesini eleştirerek "Sanırım sehven kullandı. Bir muhalefet liderine yakışmıyor" dedi.