Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, “Türkiye eğer bir toprağa ‘Yavru Vatan’ demişse, Türkiye eğer gönül coğrafyasındaki soydaşlarına, kardeşlerine, tarihdaşlarına bir şekilde ulaşmak isterse denizleri aşar Anadolu'nun suyunu oraya götürür” dedi.

Davutoğlu, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapımı tamamlanan Türkiye genelindeki toplam 175 eserin açılışı için düzenlenen törene katıldı. Davutoğlu burada yaptığı konuşmada Türkiye’den KKTC’ye Su Temini Projesine de değindi.

Açılışı yapılan eserlerin hayırlı olmasını dileyen Başbakan Davutoğlu, Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan ve 2,9 milyar Türk Lirası tutarındaki 175 tesisin açılışının gerçekleştirildiğini kaydetti.

Davutoğlu, “Ülkemizin her bir köşesine hizmet götürmek, bu ülkeye güzel eserler kazandırmak için çalışıyoruz. İnşallah hep birlikte çalışarak bu ülkenin geleceği için daha nice projeleri hayata geçireceğiz” ifadesini kullandı.

“Gurur duyduğumuz büyük projemiz, asrın projesi” şeklinde nitelendirdiği “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi”ni de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hizmete aldıklarını anımsatan Davutoğlu, içme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları da dahil olmak üzere bu yatırımın 1,6 milyar Türk Lirasına mal olduğunu dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Büyük bir maliyeti var ama bütün bu maliyetlerin ötesinde tarihi, sembolik bir değeri var. Bu, şu demek; Türkiye eğer bir toprağa yavru vatan demişse, Türkiye eğer gönül coğrafyasındaki soydaşlarına, kardeşlerine, tarihdaşlarına bir şekilde ulaşmak isterse denizleri aşar Anadolu'nun suyunu oraya götürür. Sokullu Mehmet Paşa'nın o kudret ifade eden sözleri bugün için de geçerlidir, biz istersek Torosların suyunu deniz aşarak Kıbrıs'a götürürüz. Bu devlet buna muktedirdir, bu devlet kendisine hürmet eden, kendisinden yardım bekleyen herkese de ulaşacak şefkate sahiptir. Bu projeyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne hem içme ve kullanma suyu temin edilerek, 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak hem de sağlanacak sulama suyu ile zirai gelir elde edilecek.”