Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, terörle mücadeleye ilişkin, "Kararlılığımızdan kimsenin şüphesi olmasın, yaz kış da yok artık. Her şartta bu mücadele devam edecek. İçeride ve dışarıda biz bu ülke üzerinde herhangi bir operasyon yapılmasına izin vermeyiz" dedi.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, TRT Haber özel yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar ve çözüm sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Otururuz tekrar müzakere ederiz, biz tekrar eski mevzilerimize döneriz ve bu eski düzen devam eder, yok arkadaş. Siyasal alanda ne kadar esnek bir dil kullanacaksam, siyasal alanda ne kadar kuşatıcı bir dil kullanacaksak ki kullanacağız ama terörle mücadele konusunda da aynı ölçüde kararlı ve sonuç alıcı bir yol takip edeceğiz. Halkımızın büyük bir desteği var. Nereye gitsek, her yerde bu konuda halk destek veriyor. Çünkü etrafta olan olayların nelere yol açtığını görüyor. Kararsızlık bizde yok. Çözüm süreci iradesi ise ve bunun değişik adlarla demokratik açılım dedik, milli birlik kardeşlik projesi dedik, çözüm süreci dendi, adları değişebilir ama demokratikleşme ve özgürleşme üzerinden bu ülkedeki bütün vatandaşların sorunlarını konuşmaya hazırız. Her şeyi, kim ne kadar aykırı fikir savunacaksa savunsun ama zarar vermek için eline çakıl taşı alanın o çakıl taşını elinden alır, hukuka teslim ederiz. Kararlılığımızdan kimsenin şüphesi olmasın, yaz kış da yok artık. Her şartta bu mücadele devam edecek. 2013 Mayıs'ında verilen söz yerine getirilirse, silahlar bırakılırsa, Türkiye terkedilirse tamam ama içeride ve dışarıda biz bu ülke üzerinde herhangi bir operasyon yapılmasına izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

Hükümeti kurduktan sonra kanaat önderiyle yoğun toplantılarla görüşmeleri sürdüreceklerini belirten Davutoğlu, bütün vatandaşlarla temasların artarak devam edeceğini dile getirdi. Davutoğlu, "Ben hala sırtımı terör örgütüne yaslıyorum derse birisi oraya kapıyı kapatırız, kusura bakmasın kimse. Çünkü, artık terör ve şiddet üzerinden siyaset yapmanın dönemi bitti. Vatandaşlardan haraç toplayan kim varsa bu mücadele kararlılıkla sürdürülecek" şeklinde konuştu.

"DEAŞ'I ÇIKARAN ŞEY SURİYE SORUNUDUR"

"DEAŞ'la ilgili yürüttüğümüz mücadeledeki kararlılığımız, PKK'yla ilgili yürüttüğümüz mücadeledeki kararlılığımızla aynıdır" diyen Davutoğlu, "Türkiye üzerine kara leke çalmak isteyenler oldu. Türkiye hiçbir zaman hiçbir terör örgütüne müsamaha göstermemiştir, DEAŞ'a da göstermedi, göstermeyecek. Suriye sorunu ise sadece DEAŞ sorunu değil, DEAŞ'ı çıkaran şey Suriye sorunudur. Suriye sorunu bütünüyle çözülmeden de DEAŞ'ı tasviye etseniz bile, bir başka terör örgütü tekrar sahneye çıkabilir. Onun için bizim en başından beri anlayışımız, Suriye sorununa kapsamlı bir çözüm arayışı bulmak ve bu kapsamlı çözümün Suriye'yi terkeden mülteciler başta olmak üzere Suriye halkınca kabul görmesi" açıklamasında bulundu.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kara operasyonu ve hava operasyonu bağlamında ise Türkiye'yi tehdit eden bir şey varsa, ister Suriye rejimi, ister DEAŞ, ister YPG olsun hepsine aynı muamelede bulunuruz. Karadan, havadan Türkiye'yi tehdit edene mukabelede bulunuruz. Bu bizim güvenlik hakkımız. Eğer, entegre bir strateji içinde biz o rolü alırız. Dün, Sayın Obama aradığında Suriye konusunu da kısmen görüşme imkanımız oldu. Kendisine daha önce de ifade ettim. Türkiye için Suriye sorununun çözümü bağlamında çok daha entegre ve bütün parametrelerin gözetildiği yeni bir stratejiye ihtiyaç var. Bunun içinde müttefiklerle birlikte Türkiye'nin de elini taşın altına koyması gerektiğini de, bölgesel ve küresel barış için gerekli adımları atmaktan çekinmeyeceğimizi herkesin bilmesi lazım."

Çözüm süreci devam ediyor olsa, Türkiye'de terör saldırısı yapmak yerine bu yapıların Türkiye'de silahları bırakmış olsa tablonun farklı olacağına işaret eden Davutoğlu, YPG'ye verilen silahların PKK'ya geçmeyeceği diye bir şeyin olmadığını ifade etti. DEAŞ'a karşı mücadele eden peşmerge güçlerinin olduğunu anlatan Davutoğlu, PKK'yla ilişkili gruplara yardım edilmesine herhangi bir şekilde müsamaha gösterilmeyeceğini dile getirdi.

"TÜRKİYE, SURİYE POLİTİKASINDA HİÇBİR AŞAMADA ETİK VE STRATEJİK HATA YAPMAMIŞTIR"

Davutoğlu, Suriye konusunda Türkiye'nin hata yaptığı iddialarını değerlendirerek, "Bunu söyleyenlerin alternatifini söylemesi lazım. Türkiye'ye kaçmak durumunda olan mülteciler buna nasıl bakardı, en önemlisi vicdanımız buna nasıl bakardı? Ben her anlamda muhasebeyi yapmaya hazırım. Türkiye, Suriye politikasında hiçbir aşamada etik ve stratejik hata yapmamıştır" dedi.

Türkiye ile İran'ın ilişkilerine değinen Davutoğlu, "İran'ın Suriye politikasını tasvip etmemiz mümkün değil. Irak'ta, Suriye'de mezhepçi yapılanmayı doğru görmeyiz ama bunları da İran'la konuşuruz" diye konuştu.

Davutoğlu, G-20 Zirvesi'ne Türkiye'nin ev sahipliği yapmasına ilişkin, "G-20 temelde siyasal forum değildir, fakat bu kadar liderler biraraya geldiğinde de başta Suriye konuşulacak. Çok önemli bir dönemde Türkiye'nin öncü yönünü ortaya koyan bir zirve" şeklinde konuştu.

"HÜKÜMETİ KURDUKTAN SONRA 3 ÖNEMLİ KONUDA MİNİ KABİNE DİYE BİR MEKANİZMA DÜŞÜNÜYORUM"

Hükümeti kurduktan sonra 3 önemli konuda mini kabine diye bir mekanizma düşündüğünü belirten Davutoğlu, "Birincisi, ekonomi alanında ilgili bürokratların, bakanların katıldığı, dünya ekonomisindeki gelişmeleri konuşabileceğimiz bir yapı. İkincisi, etrafımızdaki güvenlik dış politika ile ilgili özel bir mekanizma. Üçüncüsü de reformalar konusunda atılacak adımlar konusunda bir üçüncü mekanizma" ifadelerini kullandı.