Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 11 yıl aradan sonra Türkiye ile Avrupa Birliği görüşmelerinin yeniden başlamasının Kıbrıslı Türkleri de yakından ilgilendirdiğini belirterek, Kıbrıs müzakereleri sürerken Türkiye’nin de AB ilişkilerinin geliştiğini görmenin mutluluk verici olduğunu belirtti.

Akıncı, “Kıbrıs’ta bir çözüm Türkiye’nin AB ilişkilerini daha da geliştirecektir. Kıbrıs’ta bir çözüm, doğu Akdeniz’de enerji kaynaklı olası gerginlikleri bertaraf edecek ve enerji koridorunun TC üstünden de geçerek AB’a yönelmesiyle, Kıbrıs’ta gerginlik yerine yeni bir işbirliği ruhunun doğacağını ve Doğu Akdeniz’de de istikrara katkı yapacağını düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile KKTC’de bulunan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu  da, görüşmelerin ortak bir anlayış ve perspektifle gerçekleştiğini belirterek, TC’nin ülke ve millet olarak Kıbrıslı Türkler ve onların hür iradesiyle kurulan KKTC’nin her zaman yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.

Davutoğlu, “KKTC’nin sağlam demokrasisi, ekonomisi ve çok sağlam kültürel altyapısı ile güçlü bir şekilde ayakta durması hepimizin en önemli hedefidir.İyi ve kötü her şartta, ne olursa olsun KKTC’nin yanındayız” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, su konusunda ise, “Yönetim modeli suyun gelmesi kadar önemli. En iyi model etrafında çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.