Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerine seslendi.

Davutoğlu, "Heybelerinde ne varsa hepsini ülkemizin geleceği için paylaşmak üzere ortaya koysunlar. Bu ülkenin kaybedecek bir saniye dahi vakti yok" dedi. Davutoğlu, muhalefet partilerinin uyumsuz tavırları nedeniyle hükümet kurulamazsa milli iradeye gitmeye hazır olduklarını vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. Törende Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, belediye başkanları, milletvekilleri ve partililer hazır bulundu. Partililere seslenen Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri sonrasını değerlendirdi. Davutoğlu, "Birileri yüzde 41 gibi yüksek bir oran almamıza rağmen 4 partili bir Meclis oluşması sebebiyle, tek parti iktidarı olmamamız nedeniyle neredeyse bayram ettiler, şenlik yapmaya kalktılar 8 Haziran sabahı. Ama 1 aylık süreç gösterdi ki Türkiye'de siyasetin de, gönül coğrafyasında kaderi, hala ve bundan sonra da daima AK Parti'nin elinde olacak. Beklediler ki 7 Haziran sonrasında AK Parti hareketinde bir sukutu hayal ya da bir rehavet oluşsun. Olmadı, olmayacak. 7 Haziran'dan bu yana teşkilatımızın en kılcal damarlarına kadar istişarelerde bulunduk, bütün teşkilat başkanlarımızla, bütün il başkanlarımızla görüştük, her milletvekillerimizle tek tek görüştük ve geleceğin planlamasını yaptık. Bilsinler ki 7 Haziran akşamı tek parti iktidarı olamaması dolayısıyla şenlik yaşayanlar ve yüzde 60'lık bloktan bahsedenler bilsinler ki arkamızda milletin duası, müminlerin, mazlumların duası varken kimse bu hareketi engelleyemeyecek, durduramayacak, kimse hızımızı kesemeyecek" dedi.

"MİLLİ İRADEYE SAYGI DUYUYORUZ"

Seçimden sonraki sürecin AK Parti'nin her ihtimale açık olduğunu, herkesle her şartta görüşme yapabileceğini ortaya koyduğunu anlatan Davutoğlu, "Geçtiğimiz hafta partilerin genel başkanlarıyla ilk tur görüşmeleri yaptık. 7 Haziran akşamı Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu yana bir demokrasi platformu haline gelen balkonda yaptığım konuşmadan bu yana en ufak bir çizgi değişikliği bizde gözükmedi. O geççe ne dediysek bugün aynısını söylüyoruz, yarın aynısını söyleyeceğiz ve o gece "milli iradeye saygı duyuyoruz" demiştik, bugün de saygı duyuyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, kendileri milli iradeden bahsederken diğer partilerin yüzde 60'lık bir bloktan bahsettiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Sanki bu 3 partiye oy verenlerin hepsi ortak bir hedef için oy vermiş gibi hayali bir vehimden, yüzde 60'lık bloktan bahsettiler. Biz ise soğukkanlı bir şekilde ilkeli bir tutumla Meclis Başkanlığı seçimine hazırlandık. Meclis Başkanı yine AK Parti'den seçildi ve yüzde 60'lık blok iddiası olduğu yerde çöktü. Başbakanlık için değişik senaryolar gündeme getirdiler, dönüşümlü başbakanlıktan bahsettiler ama bunlar da başarıya ulaşmadı. Milli irade şunu gösterdi; yüzde 41 ile ve en yakın partiye yüzde 16 puan fark ile Meclis Başkanlığı'nı da, Başbakanlığı da hak eden yegane parti AK Parti'dir."

"HEPİMİZ HEYBEMİZDEKİLERİ ORTAYA KOYALIM"

Muhalefet partilerine seslenen Davutoğlu, "Heybelerinde ne varsa hepsini ülkemizin geleceği için paylaşmak üzere ortaya koysunlar. Hepimiz heybemizdekileri ortaya koyalım. Bu ülkenin kaybedecek bir saniye dahi vakti yok. Onun için zamana oynamak, sürekli kapıları kapatmak ya da değişik alternatif üzerine yeni senaryolar yazmaktansa bir an önce AK Parti öncülüğünde bir yeni hükümetin oluşumu için gayret sarf etmek durumundayız. Bu hükümet de AK Parti öncülüğünde kurulacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın hükümeti kurma görevini tarafıma tevdi etmesinden bu yana yaptığım bütün görüşmelerde gölümüzün, zihnimizin Türkiye'deki her bir vatandaşımıza, hangi partiye oy vermiş olursa olsun her bir kardeşimiz ve bütün parti yetkililerine açık olduğunu ifade ettik ve bunun gereğini yaptık. İnşallah bayramdan sonra bu görüşmelere devam edeceğiz. Önümüzdeki Salı günü parti organlarımızda ilk tur temaslarımızla ilgili istişareler yapacağız, grubumuzda değerlendirmeler yapacağız. Bakanlar Kurulu hiçbir vakit kaybetmeksizin ülke hizmetine devam edecek. Ümit ederiz ki en kısa zamanda milletimizin desteğini almış hükümeti kurmak nasip olur. Bunun için bütün partilerin aynı iyi niyetle çalışması lazım" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, HDP'ye "şiddetle aralarınıza mesafe koyun" çağrısında da bulunarak, "Gelin hep beraber 4 partinin liderleri olarak ufak bir deklarasyona imza atalım ve diyelim ki Türkiye'de demokrasinin en iyi yaşandığı bu ülkede genel seçimler gerçekleştikten sonra artık 4 parti de ortak olarak şiddet ve teröre karşı barışın, demokrasinin, halkın, adaletin ve bu ülke kalkınmasının yanında ve önünde olacaktır. Türkiye'nin her bir köşesinde barış ve huzuru egemen kılmak için çalışmaya devam edeceğiz. Güçlü bir iradeyle Türkiye'de temsil hakkı kazanmış bütün partilerin yan yana gelip şiddet ve teröre karşı tavır sergilemesinin vakti gelmiştir ve her tür silaha karşı, her tür terör ve şiddet eylemine karşı 78 milyonun tek bir vücut olma vakti gelmiştir. AK Parti buna da öncülük yapacaktır, yapmaya kararlıdır" dedi.

Hükümet kurulursa AK Parti kadrolarının hükümetin başarısı için gece gündüz çalışmaya hazır olduğunu da belirten Davutoğlu, "Ama muhalefet partilerinin uyumsuz tavırlarıyla hükümet kurulması mümkün olmazsa AK Parti milli iradeye gitmeye hazırdır" dedi. Davutoğlu'nun bu sözlerini salondaki partililerin coşkulu bir şekilde alkışladıkları görüldü.

Davutoğlu, "Biz önce milli iradenin bize verdiği görevi yapacağız, bütün ihtimalleri deneyeceğiz. Herhangi bir vakit kaybına mahal kalmaksızın hükümeti kurarız" şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasının ardından partililerle tek tek bayramlaştı.