183 telefon numaralı Acil Sosyal Hizmet Hattı’na, 1 yılda toplam 120 İhbar geldi. Bu ihbarlar ile istismar, dayak, taciz, tecavüz gibi olayların yanında bir çok farklı ihbarın da yapıldığı açıklandı.

1 YILDA 120 İHBAR YAPILDI

Ülkede çocuk ve kadınlara yönelik şiddet, ihmal ve istismar olayları son bulmuyor. Çocuk ihmali ve istismarının önlenmesi ve kadına yönelik her türlü şiddetin bildirilmesi için, Mart 2013 tarihinde devreye giren 183 telefon numaralı Acil Sosyal Hizmet Hattı’na, 1 yılda toplam 120 İhbar geldi.

ÜLKEMİZDE BU OLAYLAR YAŞANIYOR

7 gün 24 saat hizmet veren 183 telefon numaralı ‘Acil Sosyal Hizmet Hattı’na yapılan bu ihbarların, ‘şiddet, çocuk ihmal- istismarı ve engelli bireylere kötü davranış içerikli olduğu belirtildi. Bu rakamın içerisinde olmayan ‘dilenme’ ile ilgili de çok sayıda ihbar olduğu öğrenildi. Ayrıca, evlerde para karşılığında fazla sayıda çocuk bakılması konusunda da ihbarlar alındığı bilgisi verildi.

Rana SARRO ÖZADALI

Ülkede çocuk ve kadınlara yönelik şiddet, ihmal ve istismar olayları son bulmuyor. Çocuk ihmali ve istismarının önlenmesi ve kadına yönelik her türlü şiddetin bildirilmesi için, Mart 2013 tarihinde devreye giren 183 telefon numaralı Acil Sosyal Hizmet Hattı’na, 1 yılda toplam 120 İhbar geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi ile Kadın Çalışmaları Dairesi’nin, hizmete açtığı 183 telefon numaralı Acil Sosyal Hizmet İhbar Hattı’na bugüne kadar toplam, 120 ihbar yapıldığı belirtildi.

“1 YILDA 120 İHBAR”

Gazetemize konuşan Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, Ocak 2014 tarihi itibariyle, 183 telefon numaralı Acil Sosyal Hizmet Hattı’nın toplam 120 ihbar telefonu aldığını açıkladı.

Umure Örs, diğer hatlarla karıştırmadan ötürü sosyal hizmet hattının oldukça fazla meşgul edildiğini ancak bu telefonlardan yalnız bir kısmının sosyal hizmet alanında olduğunu aktardı.

Umure Örs, “183 telefon numaralı Acil Sosyal Hizmet Hattı, Ocak 2014’ten bugüne kadar 2 bin 219 kez arandı. Bunların yüzde 50’si ‘185 Belediye’, ‘163 Elektrik’ ve ‘153 Yakın Doğu Acil’ Hattı ile karıştırma nedeniyle yaşanıyor. Biz bundan rahatsız olmuyoruz çünkü Sosyal hizmet hattıdır. Yine insanları bu numaraya yönlendiriyoruz” dedi.

“NE TÜR İHBARLAR?”

Bir yıl içerisinde sosyal hizmetleri birebir ilgilendiren alanlarda 120 civarında ihbar alındığını aktaran Umure Örs, 183 telefon numaralı Acil Sosyal Hizmet Hattı’na, 1 yılda yapılan 120 ihbarın, ‘şiddet, çocuk ihmal- istismarı ve engelli bireylere kötü davranışlarla ilgili olduğunu açıkladı.

“HAT 7-24 AÇIK”

183 telefon numaralı Acil Sosyal Hizmet Hattı’nın 7 gün 24 saat açık olduğunu vurgulayan Umure Örs, sosyal hizmetlerle ilgili her alanda ihbar kabul edildiğini kaydetti ve şu bilgileri verdi:

“SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?”

“183 İhbar Hattı’na gelen ihbarlar, ilgili bölgedeki görevlilere bildiriliyor. İlgili bölgedeki arkadaşlar, bu ihbarlar doğrultusunda çalışma başlatıyor. İhbar eden kişi ile ilgili kesinlikle bilgi paylaşılmıyor. İhbar eden kişinin kimliği kesinlikle gizleniyor. İhbar alınması halinde, 183 İhbar Hattı’ndaki görevlimiz bana ulaşıyor, ben de polise ulaşıyorum. Yani direk ilgili kazanın amirine değil, bana ulaşıyor. Bu konuda polis örgütü ile ilgili ciddi bir işbirliğimiz var. Polis, ihbar alınan ilgili yere hemen intikal ediyor.”

“’DİLENME’ KONUSUNDA ÇOK İHBAR VAR”

2014 yılı içerisinde, direk Sosyal Hizmetler Dairesi’ni ilgilendiren konularda, ihbar hattına yapılan 120 civarında ihbar haricinde, ‘dilenme’ ile ilgili de çok sayıda ihbar alındığını vurgulayan Umure Örs, “Çeşitli şekillerde duygu sömürüsü yapıp da hak etmeyen bir gelir elde etme konusunda gelen şikâyetlerde, birey çocuksa yine arkadaşlarımızı ilgili bölgeye yönlendiriyoruz. Tabi önemli olan onu o an, yakalamamızdır. Tabi o anda farklı bölgeye gitmişse bireyi yakalayamıyoruz” dedi.

“EVLER KREŞE ÇEVRİLİYOR”

Ayrıca, 183 İhbar Hattı’na evlerde fazla sayıda çocuk bakıldığı ihbarları da gelmeye başladığını belirten Umure Örs, “Bu da aslında çocuğun ihmal edilmesidir. Bu konuda insanlarımızın arayıp ihbar etmelerini istiyoruz çünkü bizim tespitimiz çok zordur. Bu da bizim konumuza giren bir ihbar konusudur” diye konuştu.