Dayanışma, Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) giriş sınavının yapılmasını talep eden öğrencilere destek belirtti.

Dayanışma, AÖA’nın kapatılmasına karşı olduğunu belirterek, devletin, kamu okullarının değil, verdiği kaynak ve desteklerle özel okulların önünü açtığını iddia etti ve bunu eleştirdi.

Dayanışma, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Atatürk Öğretmen Akademisi’ne bu yıl öğrenci alınmayacağının” açıklanması üzerine bakanlık önünde protesto eylemi yapan gençlere destek verdi.

Atatürk Öğretmen Akademisi üzerinde sürekli oyunlar oynandığını savunan Dayanışma, ülkede kamu okullarının “kaynak yok” bahanesiyle desteklenmediğini ancak özel okulların vergi indirimleri,  kaynak ve teşviklerle desteklendiğini kaydetti.

Dayanışma’dan yapılan yazılı açıklamada, böyle olduğu zaman eğitimden yalnızca belli bir kesimin yararlanabildiğini ve fırsat eşitsizliği yaratıldığı ifade edilerek, “Eğitim, devlet eliyle araç olarak kullanılıp sistemin devamını sağlayacak bireyler yetiştirmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Ülkenin üniversiteler bakımından da çok zengin olduğu ancak nitelikleri yönünden sorgulanmaya açık oldukları belirtilen açıklamada, üniversitelerin “rant kaygısıyla” hareket ettiği ve ihtiyaç olmayan bölümlere de meslek elemanları yetiştirdiği savunuldu.

Atatürk Öğretmen Akademisi’nin de bu “rant sistemi” için bir tehdit olarak görüldüğünü iddia eden Dayanışma, “Atatürk Öğretmen Akademisi’ne son yıllarda giderek daha az öğrenci alınmasının temel nedeninin de özel okulların bu alanda önünü açmak” olduğunu öne sürdü.

Bu yönde eleştirilerde bulunulan açıklamada, “Atatürk Öğretmen Akademisi’nin kapatılmaması ve bu yıl öğrenci alması için mücadele eden, sistemin içinde olup da ona karşı çıkabilen gençlerin yanındayız” denildi.