Bir grup aktivistin oluşturduğu mücadele Dayanışma, Türkiye’de yaşanan darbe girişimiyle, garanti sistemini tartışmanın vakti olduğunu kaydetti.

Dayanışma yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de 15 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen askeri darbe girişiminin, demokrasi ve insan hakları açısından son derece acı sonuçlar yarattığına dikkat çekti.

Açıklamada, Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde de ciddi bir personel barındırdığı, ülkenin geleceği için en önemli barış görüşmeleri sürecinde de son derece önemli olan Garantiler başlığının kilit rolünü üstlendiği kaydedildi. 

Yaşanılan trajedinin Türkiye ordusunun kendi ülkesinde güçlü bir siyasi iktidar olduğu koşullarda dahi kontrol edilemeyecek adımlar atabilme kabiliyetine sahip olduğunu gösterdiği ileri sürülen açıklamada, “bu açıdan barış kurulması için Kıbrıs’ın kuzeyinde barış tesis edilirken, askeri garantilerin gerçekten güvenlik ve huzur sağlayıp sağlayamayacağının sorgulanmasını gerekli kılmıştır” denildi.

Açıklamada, darbeye karşı açık bir şekilde karşı çıkan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, siyasi ve demokratik süreçlerin önemine vurgu yaptığı hatırlatılarak, şöyle devam edildi:

“Aynı şekilde Kıbrıs’ta gelecek kurmak isteyen Cumhurbaşkanı Akıncı, karşı çıktığı yapının Kıbrıs’ta tesis edilmesini sağlayabileceğini Kıbrıs’ta yaşayan insanlara garanti edebilecek mi?

Türkiye’de yaşanılan süreç bir daha göstermiştir ki insanların huzur ve güvenliği için gerekli olan şey askeri yapılanmalar değil daha güçlü demokrasi ve daha çok insan haklarıdır.”

Bir ülkenin güçlü temellerde devamlılığı için ihtiyaç olan, askeri garantiler değil, insan hakları ve demokrasi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“O yüzden, askeri garantilere değil insan hakları ve demokrasiye ihtiyacımız vardır. Ancak, insan hakları ve demokrasinin içselleştirileceği güçlü kurumların kurulması ve adanın tamamen askersizleştirilmesi ile Kıbrıs’a barış gelecektir. Bu yüzden Kıbrıslı Türk liderliğine çağrımızdır: barış görüşmelerinde, adanın birleştirilmesi için tüm taraf ülkelerin askeri garanti haklarından feraget edilmesi talep edilsin.Birleşik Kıbrıs’ta güven ve huzur namluyla değil, insan hak ve özgürlükleri ile getirilsin.”