Nupelda KARABUĞDAY 

Eski Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik yürütülen müzakereler ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarıyla ilgili değerlendirmeler yaptı. Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk olan Dayıoğlu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın vermiş olduğu vaatler çerçevesinde tekrarını yapmadığı tek unsurun Maraş konusu olduğuna dikkat çekti. Dayıoğlu, bunun nedeninin açıklanması gerektiğini belirtti. Halka verilen diğer birçok sözün yerine getirildiğini savunan Dayıoğlu, Cumhurbaşkanı’nın müzakerelerin gidişatı ile ilgili bilgi vermediği eleştirilerinin de haklı olmadığını kaydetti. 

Akıncı’nın Meclis, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerini bilgilendirme toplantıları yaptığını hatırlatan Dayıoğlu, belli kurallar çerçevesinde müzakerelerle ilgili bilgilendirmelerin yapıldığını aktardı. 

Müzakerelerde kilit konulardan biri olan mülkiyetle ilgili de konuşan Eski Bakan, mülkiyetin takas, iade ve tazminat şeklinde üç unsuru olduğunu açıkladı. İade konusunu bazı kişilerin ön safhaya getirmediğini savunan Dayıoğlu, bu kişilerin global takası savunan kişiler olduğunu iddia etti. 

“Global takas konusuna herkes güler” yorumunu yapan Dayıoğlu, “Böyle bir şey olmayacak ne şimdi ne de ileride. Global takas işi kesinlikle olamaz. Mülkiyetle ilgili net bir bilgimiz yoktur ancak temel unsurlarını biliyoruz. İade olacağı yerlerde olacaktır. Cumhurbaşkanı kriterler araştırılıyor denildi. Her mülkiyetin ayrı bir pozisyonu vardır, bu mülkiyetin bir eşi olabilir öteki tarafta, olmaya da bilir. Arazinin üzerine inşaat yapılması arazinin değerini de artırmış olabilir. Bunların hepsi ayrı kriterlerdir. Bunlar gündeme gelince tartışılması gerekir. Bu durumun elbette güllük gülistanlık olmayacağını da söyleyebilirim” dedi. 

“TDP, PARLAYAN YILDIZDIR” 

Ülke iç siyaseti ile ilgili de konuşan Eski Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, siyasi partiler içerisinde Toplumcu Demokrasi Partisi’nin parlayan bir yıldız olduğunu söyledi. TDP’nin 6 Aralık’ta yapılması muhtemel Olağan Genel Kurultayı’nda adayların iyi seçilmiş çerçevede olması gerekliliğine vurgu yapan Dayıoğlu, partinin politikasının tutarlı, halkın anlayabileceği şekilde olmasının da şart olduğunu belirtti. 

Parti Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in parti içindeki süreci iyi yönettiğini söyleyen Dayıoğlu son olarak, “Elbette, genel kurullarda bu her zaman için olasıdır, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in, bir başka kişi de karşısına çıkabilir. Sonuç TDP’nin üyelerinin vereceği bir kararda saklıdır. Çıkacak olan kişi de Cemal Özyiğit ile yarışacaktır. Üye kimde takdir bulursa onunla yola devam edilecektir. Parti içerisinde entrikalar, listeler döndürüldüğü takdirde bu da pek hoş bir yaklaşım tarzı olmayacaktır. Bu nedenden dolayı da elbette TDP içerisinde üyenin vereceği karara saygı duyulması gerekir” açıklamalarını kaydetti