Değirmenlik Belediyesi, hayvancıları LSD hastalığıyla ilgili bilgilendirerek, mücadele yollarını anlattı.

Değirmenlik Belediyesi Sağlık Şubesi’nin hayvancılara yönelik olarak düzenlediği LSD hastalığının da başlıca sebeplerinden olan sineklerle mücadeleyle ilgili semineri dün akşam  Değirmenlik Spor Kulübü’nde yapıldı.

Değirmenlik Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal’ın konuşmasıyla başlayan seminerde; LSD hastalığı, sebepleri ve LSD’nin kaynağı olan sinekle mücadele etme yöntemleri konuşuldu.

IŞISAL

Değirmenlik Belediyesi’ne bağlı köylerdeki hayvancıların katılımıyla gerçekleşen seminerde konuşan Osman Işısal, her hayvancının mandıralarını düzenli bir şekilde temizlemesi gerektiğini vurguladı.

Işısal, hastalıkları yok etmek ve bölgeye getirtmemek için el birliğiyle mücadele edilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Hem hayvan sağlığı hem de bölge sağlığı açısından kurallara herkesin uyması gerektiğini de söyleyen Işısal, “herkes temizlese ama 1 kişi temizlemese bu iş olmaz. Hastalık yine temiz yerlere yayılır” şeklinde konuştu. 

BERKAN

Değirmenlik Belediyesi Sağlık Şubesi Sorumlusu Şifa Berkan ise, slayt destekli görsel sunumunda yaptığı açıklamalarında, sinek olduğu müddetçe salgınların bitmeyeceğini, tüketim ve üretimin arttıkça sineğin de çoğalacağını ifade etti.

Berkan, sinekle mücadele konusunda satın alınabilecek en ucuz ve en etkin yolun “temizlik” olduğunu belirterek, bütün hayvancıları mandıralarını temiz tutmaları konusunda uyardı.

Berkan ayrıca, sinek üremesini önleyebilmek adına, sinekler henüz uçmadan, larva halindeyken ilaçlama yapmaya ağırlık verdiklerini söyledi.

Larvaların durgun sularda üredikleri üzerinde duran Şifa Berkan, evlerde veya mandıralarda durgun su biriktirilmemesi gerektiğini, en çok 5 günde su kaplarının veya yalakların temizlenip yeniden temiz suyla doldurulması gerektiğini anlattı.

Organik atıklarda üreyen sineklerle ilgili olarak ise Berkan, çöplerin kesinlikle açıkta bırakılmaması ve çöpe kapalı şekilde atılması gerektiğini kaydetti.