Eniz Orakcıoğlu

Değirmenlik sakinleri yıllardır bölgelerindeki altyapı sorununun çözülememesinden son derece rahatsız. Vatandaşlar, belediyenin rutin işler dışında bugüne kadar hiçbir soruna el atmadığından yakındı. Yeni Bakış’a konuşan köy muhtarı ve vatandaşlar yetkililerin çağrılarına kulak vermesini istedi.

Muhtar Ömer Nizam;“Köy dışına çıkmayan mandıralar vardır”

“Bölgedeki sorunlarımızdan en büyüklerinden biri altyapı sorunlarıdır. Yağmur yağdı zaman akan sulardan dolayı yollar çamurla dolar, belediye bunun çaresini bulmaya çalışsa da henüz sorun çözülememiştir. Diğer bir sorun ve genel anlamda tüm köyde yaşayan vatandaşın şikayetçi olduğu konu ise taşocaklarının bölgeye yarattığı zararlardır. Çevre kirliği konusunda ise insanlar duyarsız gelişi güzel her yere çöp döküyorlar. Değirmenlik Belediyesinin yaptığı güzel işler de var örneğin koro ve folklor aktiviteleri yapılmakta, 35-40 yaş üzeri kişiler koroya katılmaktadır. Ülkenin genel sorunu olan işsizlik tabi ki bizim bölgede de mevcuttur. Bölge insanımızın bir diğer şikayeti ise mandıra bölgesinin üzerinden geçen yeni yolda arsa mağduru olmalarıdır, kimseye sorulmadan, habersize insanların mallarına el konuldu.  Köylüye  mağduriyetinin  giderileceği ve arsaların bedelinin ödeneceği söylendi ama bu ödeme ne zaman gerçekleşecek kimse bilmiyor. Bunların yanında köy içinden çıkması gereken ve henüz dışarıya çıkmayan mandıralarda vardır.”

Özner Birkollu;“Taşocakları yüz karası”

“Taşocakları Değirmenlik Köyünün sorunu olduğu kadar ülkenin de sorunudur. Kısacası taşocakları ülkenin yüzkarasıdır. Patlamalar sırasında oluşan toz hem hava hem de çevre kirliliği yaratmaktadır. Patlamalarda kullanılan maddelerin kanserojen içermesi de ayrı bir sorun.”

Timuçin Sadıkoğlu;“Altyapı sorunları vardır”

“Bizlerin birinci sorunu Taşocaklarının yarattığı çevre kirliliği ve insan sağlığı ile oynanmasıdır. Maalesef ülkemizde her yerde sorunlar var ve koltuğa oturup bu sorunları çözecek olanlar oraya oturduklarında her şeyi unutuyorlar. Bizi yönettiğini iddia edenler popülizmi ve ben duygusunu bırakmalıdır. İnsan olarak bizim yaptığımız yanlışlar ise duyarsız olmamız ve gördüğümüz yanlışlara ses çıkarmamamızdı. Değirmenlik’te altyapı sorunları olduğu doğrudur ama bu sorun şimdiki yönetimden kaynaklanmamakta ta geçmişten gelen bir sorundur.”

Kemal Sonatlı;“Başlıca sorun taşocakları”

“Köyümüzdeki  en önemli sorun, taşocaklarının patlamalarında kullanılan maddelerin tozla birlikte köy üzerine yayılması ve insan sağlığı ile oynanmasıdır. Bir diğer sorun altyapı eksiklikleri ve bazı mandıraların köy dışına halen çıkmamasıdır. Bunun yanında işsizlik sorunu her yerde olduğu gibi bizim köyümüzde de var, ama aktivite konusunda bölgede olan aktivitelerimiz mevcuttur.”

Hilmi Hancıoğlu;“Belediye temel görevlerinden başka bir şey yapmıyor”

“2 ay önce 2 TL’den tonunu aldığımız suyu bu gün 5-6 TL tonunu alıyoruz.   İşin garip yanı suyu yıllardır  aynı kuyudan almamıza rağmen, hem belediye şirkete su parası ödüyor, hem de biz zamlı fiyattan su alıyoruz. Yani bu durumdan hem vatandaş, hem de belediye mağdur oluyor. Köyde sorun çok  yollar sorunlu, kaldırımlar yok, alt yapı yok. Koca belediye nüfusuna ve aldığı gelire göre Kıbrıs’taki en zengin belediye ama temel görevlerini yerine getirmekten başka hiçbir şey yapmıyor.  Çöp toplamak ve su faturası dağıtmak zaten belediyelerin temel görevleri arasındadır. Bu ayrıntıyı da unutmayalım eğer ahbapsan belediye senin evinin bahçesine duvarda yapabiliyor.  Altyapı sorununa baktığımızda halen  Rum’dan kalma kuyular kullanılmakta. Yılda 3-4 defa kuyu çektirmek zorunda kalmaktayız, ama bu durum yetkililerin umurunda değil, çünkü alt yapı için çalışma yapmıyorlar. Köyde aktivite varmış, evet var olan aktiviteler de 50-60 yaşındakilere hitap etmekte, gençler için bir aktivite yokt. Bölgenin en önemli problemi ise taşocaklarıdır.”

Ahmet Erbay;“Sağlık denetimleri yapılmıyor”

“Taş ocakları maalesef ki bölgenin hatta ülkenin genel sorunudur. Bunun yanında bir diğer sorunumuz Belediyenin sağlık denetimlerini yapmamasıdır. En son 2000 yılında yapılan denetimler o gün bugündür yapılmamaktadır. Fırın, kahve, restoran gibi yerlerin hijyen denetimi yapılmamakta birçoğu sağlık karnesi olmadan işletilmektedir”

Hüseyin Uzunoğlu;“Kanser vakaları artmıştır”

“Kıbrıs sorunu çözülmezse bu ülkede hiçbir sorun çözülmez. Değirmenlik halkının çilesi haline gelen taşocakları yüzünden ise bölgedeki kanser vakaları her geçen gün artmaktadır. Taşocaklarındaki patlamalar yüzünden evlere her sene sıva ve boya yapmaktayız ve tekrar tekrar duvarlar çatlamaktadır. Bir diğer problem ki bana göre bu da çok büyük bir sorun teşkil etmektedir, o da bölgede eksik olan kanalizasyon altyapısıdır, acilen kanalizasyonun yapılması şarttır, çünkü eski kuyulardan artık sızıntılar meydana gelmekte ve bu su kuyularına karışmaktadır.”