Alevkayası yolu bazı yapılandırma eksikliklerinden ötürü ulaşım için yeterli derecede güvenli değil. Değirmenlik Belediyesi’nin yol çalışmaları için gerekli duyarlılığı göstermediğini belirten Camialtı Mahallesi Muhtarı Musa Suiçmez, bölgede ciddi sıkıntıların olduğunu belirtti.

Sonay ORBAY

Camialtı Mahallesi Muhtarı Musa Suiçmez, Alevkayası yolunun Rumlardan kaldığı zamandan beridir hep aynı şekilde kullanıldığını ve herhangi bir tamiratın  ifade etti. Yolun iki aracın yan yana düzgün bir şekilde kullanılamayacak kadar dar olduğunu kaydeden muhtar, yol kenarına yapılması gereken istinat duvarlarının eksik olmasının da büyük tehlike yarattığını söyledi.

Bölge içerisindeki dere yataklarının yağmurların fazla yağdığı zamanlarda taştığını belirten Suiçmez, bu taşkınların oluşmasını önleyecek bir sistemin eksikliğinden yakındı.

Taş ocakları tehlike saçıyor

Sorunlardan bir tanesi olan taş ocakları, insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Köyde astım hastası olan bazı vatandaşların yaşadığını söyleyen muhtar, taş ocakları yüzünden her tarafın toz dumanla kaplandığını ve bunun sağlık açısından vatandaşlara büyük zarar verdiğini söyledi.

Sosyal yardımlar muhtarların işbirliğinde dağıtılmalı

Bölgede yaşayan vatandaşlardan hangilerinin ihtiyaç sahibi olduğunun, hangilerinin ise olmadığının muhtarların bilgisinde olduğunun altını çizen Suiçmez, devletin yapacağı yardımların muhtarlardan alınacak yönlendirmelerle yapmasının, yardımların ihtiyaç sahibi olan asıl kişilere ulaşmasında çok önemli bir nokta olduğunu vurguladı.
Değirmenlik bölgesinin bazı yapılandırılma ve altyapı eksiklikleri yüzünden köy halkı sıkıntılı zamanlar yaşıyor. Alevkayası yolunun büyük bir tehlike oluşturmasının yanı sıra, bölgedeki taş ocaklarının yarattığı sorunların da önüne geçilemiyor. Yetkililerin gerekli önemleri almadığından bahseden muhtar, “Değirmenlik dıştan bakıldığında sorunsuz bir bölge gibi görünebilir, ama köyün her tarafında ayrı bir sorun var.” yorumunda bulundu.

“ Yollarda bariyerlerin olmaması büyük eksiklik”

Alevkayası yolunda insan hayatını tehdit eden büyük eksiklikler olduğunu belirten Musa Suiçmez, yolun normalden daha dar olduğunu ve iki aracın yol içerisinde düzgün bir şekilde yan yana hareket edemediğini söyledi. Yolun bir tarafında kayalıklar, diğer tarafında ise uçurum olduğu halde, buralardan gelebilecek olan tehlikelerden korunabilmemiz için bir önlem alınmamasını büyük bir ilgisizlik olarak nitelendiren Suiçmez, yağan yağmur sularının toprakları yola doğru taşımasıyla ortada büyük bir sorun oluştuğunu ve yolun tadil edilip, yağmur suyunun aşağıya verilmesi için de bir sistem yapılması gerektiğini belirtti. Yağmurların fazla yağması sebebiyle dere yataklarında taşkınlık olduğunu belirten Suiçmez, yetkililerin dere yataklarında oluşan bu taşkınları durdurmaya yönelik bir sistem geliştirmeleri gerektiğini kaydetti.


“Bölge halkı kapı pencere açamaz durumda”

Bölgede faaliyet gösteren taş ocakları sebebiyle patlatılan dinamitler yüzünden, konuma yakın yerlerdeki evlerin duvarlarında çatlakların meydana geldiğini, kapı ve pencerelerde ise bazı hasarların oluştuğunu dile getiren muhtar, yaşanan patlamalar yüzünden bölgeyi toz ve dumanın sardığını, bölgede ikamet eden bazı yaşlı astım hastalarının ise bu sebeple baz sağlık sıkıntıları yaşadıklarını da sözlerine ekledi.

Musa Suiçmez, bölgede yaşayan insanların evlerindeki kuyuları belediyenin gelip vidanjörle temizlediğini belirterek, bu durumu çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi.

“İstinat duvarları yapılması lazım”

Başpınar’ a çıkılan yolda istinat duvarları yapılması gerektiğini belirten Musa Suiçmez, yağmurla birlikte dağdan inen sular için de ayrı bir kanal yapılması gerektiğini, böylece yağmur suyunun o kanallar sayesinde dereye ulaştırılmasının yararlı olacağını savundu. Ayrıca yol kenarlarında bulunan bazı istinat duvarlarının ise hasara uğramış ve ya yetersiz olduğunu da belirten Suiçmez, “yeni istinat duvarlarının yapılmasının yanı sıra, eskiden yapılmış olanlarında tekrardan onarılmaları gerekiyor.” dedi.  Bölgede bazı ihtiyaç sahibi bazı kişilerin de ikamet ettiğini söyleyen Suiçmez, ihtiyaç sahibi olan bu kişilere devlet ve özel şirketler tarafından bazı yardımlar yapıldığını, ama asıl ihtiyaç sahibi olan kişilerin tam olarak belirlenmesinin pek kolay olmadığını ifade etti. Devletin ve ya özel şirketlerin asıl ihtiyaç sahibi olan kişileri bulabilmesi için muhtarlar ile işbirliği yapmalarının yararlı olacağını vurgulayan Suiçmez, böylece yardıma ihtiyacı olan bazı insanların fark edilmemesi ya da unutulması gibi bir durumunda önüne geçilebileceğinden bahsetti.