Melin Dobran

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, her yıl olduğu gibi bu yıl da okulların yeni eğitim yılına hazır olmadığını söyledi. Gökçebel okulların, gerek fiziki yapısı gerekse görevli eksikliği ile açılacak olmasının kader gibi olduğunu ifade etti. Yaz tatili süresinde okulların iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Gökçebel, öğrencilerin daha refah bir ortamda eğitim görmeye hakları olduğunu söyledi. Ada genelinde birçok okulda müdür, müdür muavini, öğretmen, sekreter ve hademe eksikliğinin giderilmediğini anımsatan Gökçebel, bakanlığın eğitimi kontrol edemez durumda olduğunu belirtti.

“Gerileyen bir sistem var”

Başkan Gökçebel, “Okullar yeni eğitim yılına hazır değildir. Biz eğitimi kamusal bir hizmet olarak görüyoruz. Devlet okullarının önemi büyüktür. Okullarımız gerek fiziki yapısıyla gerekse görevli eksikliği nedeniyle eğitim vermeye hazır değildir. Okul bütçesi, öğretmen, müdür, müdür muavini, hademe ve sekreter gibi eksikliklerle eğitim olmaz. Yazın, her yıl okulların sorunsuz açılması bekleniyor ama kader gibi hep ayni şekilde açılıp kapanıyor. Tartışmamız gereken okulların sadece fiziki eksiklikleri değildir. Bugünkü müfredat programı ve gittikçe gerileyen bir sistem var. Eğitim bütçesinin artırılması, okulların iyileştirilmesi, yatırım yapılması ve eksiklerin giderilmesi adına adım atılmıyor. Farklı eğitim programları ile uyuşturucudan trafiğe, çevreye vb. konulardaki problemin gelecekte giderilmesi ya da ortadan kaldırılması adına girişim yapılmalıdır. Özel eğitimli çocukların sayısı artmaktadır. Bu çocukların topluma kazandırılması gerekiyor. Bu çocukların eğitim alması için yeterli özel eğitim kadrosu yok” ifadelerini kullandı. 

“Bakanlık yönetemez durumdadır”

Gökçebel konuşmasının devamında şunları kaydetti, “Öğretmene destek olacak birimler yoktur. Yeni öğretmen yetiştirilmesi, öğretmenlik mesleğinin aşılanması gerekiyor. Katkı yapabilecek bölüm şefi ve atölye şefi olmasına rağmen atanamıyor. Okullar, yönetim biçimiyle toplumsal yapıya cevap veremez duruma geldi. Bakanlık şu an eğitimi kontrol edemez durumda ve okullara hizmet veremez durumdadır. Sık sık bakanlıkların ve bürokratların değişmesi de ayrı bir sorundur. Özellikle kadro eksikliğini bakanlık yönetmez durumdadır. Öğretmenlerin çalışma yapısı da gittikçe bozuluyor. Bakkal hesabı ile 3 saat başka okulda, 1 saat başka okulda ders veriyor. Bu şekilde çalışan bir öğretmen ne kadar verimli olacak. Öğrencileri eğitimden soğutan bir yapı vardır. Meslek liselerinde atölyeler geliştirilmiyor.”