Rana Sarro

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’nde şimdi ise yeni bir kriz yaşanıyor.

Hastane binasında, eskimiş ve paslanmış boruların patlaması sonucu, Cuma günü su baskını yaşandığı öğrenildi. Ruh ve Sinir Hastanesi’nde psikolojik sorunları olan yatılı hastaların, “Hostel Servisi”ne aktarıldığı öğrenildi.

Günübirlik tedavi gören alkol ve madde bağımlılarının ayakta tedavi gördüğü Hostel Servisi’ne, psikolojik sorunları olan hastaların aktarılması ise, yeni sorunlara neden oldu.

Bu hastalarla, bağımlılık tedavisi gören hastaların aynı serviste bulunması ise bir kez daha hastanenin tedavi yönünde eksikliklerinin oluşmasına engel teşkil ediyor.

BAĞIMLILIK TEDAVİSİ SEKTE GÖRÜYOR

Gazetemiz Detay’a tepkilerini dile getiren bazı bağımlılar, hastanenin tedavisi konusunda zaten ciddi şüphelerinin bulunduğunu, bu ortamda yeni krizlerin yaşandığını kaydettiler. Kendilerinin bu hastanedeki diğer hastalar ile birlikte tedavi görmesinde yanlışlıklar olduğunu kaydeden bağımlılar, yetkililerin bir an önce bu soruna çözüm bulması gerektiğini vurguladılar.

ESKİ BORULARLA DEVAM!

Öte yandan, hastalara yıllardan beridir eski ve bozuk kalorifer ile klimalar ve paslı borularla hizmet verdiği belirtilen Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’nde, şimdi de bütçe yetersizliği gerekçesiyle eski boruların yalnız bir kısmının değiştirileceği öğrenildi.

“BİNA, BORULAR, KLİME VE KALORİFERLER ÇOK ESKİ”

Yaşanan durumla ilgili Yataklı Tedavi Kurumları Müdürü Katy Kobat, gazetemize şu açıklamalarda bulundu: “Barış Ruh Hastanesi binası eski, boruların hepsi paslandı. Kaloriferler ve klimalar sorunlu. 2014 Şubat’ta göreve geldiğinden beri tümünü tek tek değişmeye başladık. Kasım ayı itibariyle de, kalorifer peteklerini değiştirmeye başladık. O paslı borulardan biri patladı. Onun da önlemini aldık, yapıyorlar.”

“SERVİSE SU GİRDİĞİ İÇİN…”

“Kronik Servisi’ne su girdiği için hastalar başka bir servise alındılar. Bazı hastalar boş odalara yerleştirildi, bazıları da yatak ilave edildi ve geçici olarak servise yerleştirildiler.”

“BORULARIN TÜMÜ DEĞİŞTİRİLMİYOR”

“Şuanda tamiratı yapılıyor. Kısa zaman içinde her şey daha iyi olacak. Borularla ilgili iş çok fazladır. Belli bir miktarını değiştiriyoruz. İlerleyen zamanlarda bütçe açıldık sonra tüm borular değiştirilecek.”