Sevimli Dostlar Derneği Başkanı Oya Demirsöz, Veteriner Dairesi (Kuruluş, Görev ve  Çalışma Esasları) Yasası’nda yapılması düşünülen değişiklikle dairenin artık klinik hizmeti vermeyeceğini, özel kliniklerde muayenenin 30 ile 40 TL arasında olduğunu savunarak, “Dairede klinik hizmeti 5 TL iken özel kliniklerde muayene 30 ile 40 TL arasındadır. Hayvanseverler zor durumdadır” dedi.

Demirsöz yaptığı yazılı açıklamada, yasada klinik hizmetleri konusunda yapılması düşünülen değişikliği ilgili bakanlığın yeniden değerlendirip düzenlemesini istedi. Demirsöz açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

“1-Veteriner Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasası incelendiği zaman yapılmak istenen ülke genelinde klinik hizmetlerinden çekilme, yasaya aykırı bir düzenleme olup suç teşkil eden bir eylemdir.

2-Hayvan Refahı Yasası incelendiği zaman yapılmak istenen uygulamanın yine aynı şekilde yasaya aykırı olduğu görülmektedir.

3-İnsan sağlığı yanında hayvan sağlığının korunması ve nesillerinin güvenli bir şekilde sürdürülmesi temel görevi olan Veteriner Dairesi’nin kendi içindeki birtakım organizasyon, yönetim, uygulama ve otorite eksikliğini örtme amacıyla hazırlanmış bu düzenleme Anayasa’nın ilgili maddelerine aykırıdır. Bu uygulama, maddi güçleri olmayan hayvancılıkla geçinmek zorunda olan vatandaşlarımıza ve sokak hayvanlarına sahip çıkan hayvanseverlere bir ceza niteliğindedir.

4-Veteriner Dairesi kadroları, kendi yazıları incelendiğinde, hiç olmadığı kadar kalabalık olup dairenin görev ve yetkilerini koordineli organize edip hizmetleri laiki ile yapmamak bir acizlik göstergesidir. Bu kabul edilebilecek bir durum değildir. Hizmetleri özele havale etmek sadece görev ve sorumluluktan kaçmaktır.

5-Veteriner Dairesi’nin klinik hizmetlerinden çekilme gerekçelerinden biri de; klinik hizmetleri için serbest veteriner ile devlet veterinerlerine ödenen ücretler arasında herhangi bir fark olmadığıdır. Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir… Veteriner Dairesi, sosyal devlet anlayışına göre gücü olmayan, insan ve hayvanlara yardım ve sağlık hizmetinden kaçınarak suç işlemektedir.

6-Yapılmak istenen düzenlemeyi, sokak hayvanlarının umursamaz bir tutumla görmezden gelinmesi, toplu katline sebep olacak ortam hazırlanmasına yönelik bir yaklaşım olarak nitelememiz gerektiği inancındayız.

7-Avrupa Birliği'ne uyum adı altında yapılmak istenen, tembelliğe ve acizliğe gösterge olan bu davranış, Avrupa Birliği'ni yanlış taklit etmekten başka bir şey değildir. Avrupa Birliği’nde temeli oluşturulmuş uygulamalar ile bu görev özele bırakılmıştır. Oysa bizim ülkemizde bu ortam ve kontrol henüz sağlanmamıştır.

Avrupa Birliği’nde üye ülkelerin iç düzenlemelerine müdahale yoktur. Bugüne kadar çıkarılan hayvan kayıt - gıda, hayvan refahı yasalarının gerekleri yerine getirilmezken, ülkede diğer bir kaos ortamı yaratmak tam bir acizliktir.

8-İlgili bakanlığın bu uygulamayı yeniden değerlendirip düzenleyeceğine inanır, saygılar sunarız.”