HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, saldırıya uğrayan gazeteci Ahmet Hakan'ı ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, "Savcılar arkasında kim varsa ortaya çıkarsınlar, korkmasınlar" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş saldırıya uğrayan gazeteci Ahmet Hakan'ı evinde ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat ziyarette Demirtaş'a HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan eşlik etti.

"ETKİLİ BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİĞİNE DAİR KAYGILAR BİZİ ÜZMÜŞTÜR"

Çıkışta ziyarete ilişkin açıklamalar yapan Selahattin Demirtaş, "Sevgili Ahmet Hakan maalesef ciddi bir saldırı ile karşı karşıya kalmıştır. Biz parti olarak kendisini ziyaret ettik. Geçmiş olsun dileklerimizi ve dayanışma dileklerimizi ilettik. Aslında Ahmet Hakan şahsında Türkiye'deki bütün vicdanlı insanlar incinmişti. Türkiye'nin en tanınan gazetecisinin, televizyoncusunun aleni bir şekilde evinin önünde saldırıya uğraması, bundan önce hedef gösterilmesi, sonrasında etkili bir soruşturma yürütülmediğine dair kamuoyunda kaygılar oluşması, bizi de üzmüştür" diye konuştu.

"GAZETECİLER GAZETECİLİĞİNİ YAPARKEN BASKI İLE KARŞILAŞMAMALI"

Türkiye'de bütün gazetecilere saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, "Gazeteciler gazeteciliğini yaparken ne devlet korkusu ile, ne kamuoyu baskısı ile karşılaşmamalı. Gazete patronlarını televizyon sahiplerinin baskısı ile karşılaşmamalı. Bu hepimiz açısından demokratik bir yaşamı inşa etmesi açısından çok önemli. Sıradan gelebilir. "Bir gazeteciye saldırı oldu ne olacak" gibi yaklaşmamak lazım. Bizler Türkiye'de olup bitenleri sizler aracılığı ile öğreniyoruz. Doğru bilgilenme ve sonrasında halkın kendi kararını verebilmesi açısından gazetecilerin yaptığı iş hayati bir iştir. Bu şekilde sayın Ahmet Hakan şahsında medyaya göz dağı verilmesi doğru değildir" şeklinde konuştu.

"FİKRİN YAYILMADIĞI ORTAMDA, ŞİDDET BÜYÜYOR"

Ahmet Hakan'ın durumunun iyi olduğunu söyleyen Demirtaş, "Biz kendisini kararlı gördük. Sağlık durumunu iyi gördük. Bütün bu saldırılar karşısında hiçbir gazeteci geri adım atmamalı. Herkes gazetecilik yapmalı. Biz parti olarak kimseden bizimle ilgili taraflı yayın yapmasını istemedik, beklemedik. Eleştirmek isteyen bizi eleştirsin, sesimizi duyurmak isteyen de sesini duyurabilsin. Ama maalesef ortam böyle değil. Bunu sağlaması gereken hükümettir. Hükümet gücünü elinde bulunduranlar medya mensuplarına bu özgürlük ortamını sağlamakla mükelleftir. Şu anda hiçbir gazeteci kendini güvende hissetmiyordur. İşten atılma korkusu, patron baskısı, mahalle baskısı. Böylesine bir baskı ortamında kim düşüncelerini özgürce açıklayabilir. Toplum olarak bunun üstesinden gelmemiz lazım. Düşünce açıklamaktan korkmamalıyız. Çünkü fikrin yayılamadığı yerlerde şiddet büyüyor. Şiddeti her alanda bertaraf etmek istiyorsak medya özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü sonuna kadar savunmalıyız. Bir kez daha sevgili Ahmet Hakan'a yönelik saldırıyı kınadığımızı belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

"SAVCILAR SALDIRININ ARKASINDA KİM VARSA ORTAYA ÇIKARSIN, KORKMASIN"

Demirtaş Ahmet Hakan'a karşı düzenlenen saldırının savcılar tarafından detaylıca araştırılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi;

"Bunu araştırması gereken savcıların kendisi tabii ki. Bütün bu tür olaylarda geçmişe doğru araştırmaların derinleştirilmesi lazım. Telefonlarının, iletişim bilgilerinin, geçmiş ilişkilerinin iyi sorgulanması lazım. Şu ortamda savcıların da rahat çalışabildiğini düşünmüyorum. Yargı üzerinde de bir baskı var. Savcılar, yargıçlar, mahkemeler gönül rahatlığı ile çalışma konusunda kendilerini özgür hissetmiyordur. Buna rağmen bu ülkede binlerce vicdanlı savcı ve hakimin olduğunu biliyoruz. Lütfen üstüne gitsinler. Siyasetçiler olarak biz bu ülkede hiç kimsenin suç işleme özgürlüğünün olmadığını görmek istiyoruz. Benim hakkımda bugüne kadar 600'den fazla soruşturma açıldı. Konuşmalarımdan dolayı. Bize karşı bu kadar cesur davranan savcıların şu olayda en azından cesaretlerini görmek istiyoruz. Kimse arkasında kim varsa ortaya çıkarsınlar, korkmasınlar. Bu olayda adaletin işlediğini toplum olarak görürsek gerçekten birbirimize olan güvenimiz artar, yargıya olan saygınlık artar. İnşallah karanlıkta kalmaz. Bugüne kadar pek çok gazeteci cinayeti faili meçhul kaldı. Bu tür şeylerde soruşturma etkili olursa devlet zarar görmez. Asıl devlet ve adalet bu tür olaylar örtülürse zarar görür"

"AHMET HAKAN ŞAHSINDA BÜTÜN GAZETECİLER KORKSUN İSTENİYOR"

Ahmet Hakan'ın sağlık durumunun düzelmesinin ardından görevine devam etmesini beklediklerini söyleyen Demirtaş, "Bu saldırı kendisine yapıldı diye bir gazeteci olarak bildiğinden geri adım atma, korkma yılma gibi bir psikoloji görmedik. Yapılmak istenen zaten bu. Ahmet Hakan'ın şahsında bütün gazeteciler korksun isteniyor. Kendisi de yapılanın farkında olduğu için "benim şahsımda korkutulmak istenen herkese ben de kendi şahsımda bu cesareti vermek istiyorum" mesajını hissettik. Önümüzdeki günlerde sağlığı düzelirse ne yapıp yapmayacağını birlikte göreceğiz" dedi.