Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Erzurum'da provokasyon yapıldı" dedi.

Erzurum'daki mitingin ardından karayolu ile Tunceli'ye gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisi tarafından Seyit Rıza Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuştu. Miting alanını dolduran coşkulu bir kitleye hitap eden Demirtaş, parlamentonun Cumhuriyet tarihi boyunca görmediği bir muhalefetle tanışacağını söyleyerek, "İnanıyorum ki parlamento Cumhuriyet tarihi boyunca görmediği, hayal edemediği güçlü bir muhalefetle tanışacak. İlk defa bu kadar renkli yürüyüşle Ankara'ya gidiyoruz. Dersimlilere, Dersim'den geri kalan 80 vilayete sesleneceğiz. Hep birlikte Türkiye'nin bütün ezilenlerine sesleneceğiz. Biz bunun için yola çıkmadık mı? Bakmayın bunların saldırganlığına, panikleri koltukları düşmek üzere olduğu içindir. Onun için sınır, ahlak, yasa hukuk tanımıyorlar. Anayasa zaten askıda. Ellerindeki güçle, imkanla HDP'ye saldırıyorlar. Cumhurbaşkanından kaymakamına kadar. Neymiş suçumuz? Barajı aşmak istiyoruz. Buymuş suçumuz. HDP'nin meşru doğal hakkı olarak seçime girmesi bunların gözünde vatana ihanetle eşdeğermiş. Biz, yüzde on barajını geçersek demokrasiye darbe vururmuşuz diyen AKP'liler oldu. Cumhurbaşkanı, başbakan sıkılmadan bütün meydanları dolaşıp HDP baraj altında kalsın diye uğraşıyor. Bu normal. Anormal olan bunu ileri demokrasi olarak lanse etmeleri. Onlar ne kadar saldırdıysa o kadar serinkanlılıkla, sabırla, inatla, sağduyuyla provokasyonlara gelmeden onların tuzağına düşmeden haklı meşru mücadeleyi yürüttük. İki gün sonra inşallah bütün Türkiye'de Seyit Rıza Meydanı'nda olduğu gibi bayram coşkusu olacak. HDP, Trakya'da, Karadeniz'de, Ege'de, İç Anadolu'da aynı coşkuyla karşılanacak. Sandıklar açıldığında bütün Türkiye rahat bir nefes alacak. İleri demokrasi, başkanlık, dikta safsatası son bulacak. O kibirli yüzlerinden, o zehirli dillerinden kurtulacağız sadece iki gün kaldı. Sonra sandık başındayız. Sonra bayram, düğün havası" dedi.

Bütün bu kampanya boyunca ideolojik bir direnişle mücadele ettiklerini söyleyen Demirtaş, "Tekçiliğe, dayatmalara karşı çoğulculuğu, çok kültürlülüğü savunarak bütün inançların, dinlerin, mezheplerin yanında olduk. Emeğin, emekçinin, işçinin yanında olduk. Faşizme karşı halkların kardeşliğini savunduk. İki gün daha çalışmamız lazım. Bunlar kolay var edilen sonuçlar değildi. Dersim'in gençleri de her yerde direndi. Sizler sonuna kadar direnişle bugünlere geldiniz. Asla teslim olmadığınız için en fazla sizler sevinmeyi hak ediyorsunuz. 1937-1938'den bu yana çekmediğiniz, görmediğiniz zulüm kalmadı. Bu ülkede onurlu, eşit yurttaş olarak yaşamayı en çok sizler hak ediyorsunuz. Dersim'deki mücadele tarihseldir. Geçici, taktiksel değil. Bu tarihsel mücadelenin mutlaka zaferle sonuçlanması lazım. 7 Haziran akşamı çok şey değişecek herkes bunu biliyor. Özellikle de iktidarını kaybetmek istemeyenler, devleti ele geçirip soyup soğana çevirenler ne kaybedeceklerini çok iyi biliyorlar" diye konuştu.

"ERZURUM'DA PROVOKASYON YAPILDI"

Parti minibüslerine yapılan saldırının fotoğrafını göstererek Erzurum'da provokasyon yapıldığını söyleyen Demirtaş, "Orada da provokasyon yaptılar. Maalesef ki Erzurum'daki o coşkuya, neşeye saldırarak gençleri, kadınları linç etmeye çalışarak ciddi provokasyonlar yaptılar. Bizler Erzurum Meydanı'nda 81 vilayette ne dediysek onu tekrarladık. Barış dediğimiz için mi çıldırıyorsunuz, birlikte yaşayalım, ülkemiz bölünmesin dediğimiz için mi bu çılgınlığınız. İktidarları, kudretleri elden gidiyor. İki ün kaldığı için çılgınca şeyler yapıyorlar. Nerede AKP konvoyuna zafer işareti yapılsa gözaltına alındılar. Bir arkadaşımız, Erzurum'da minibüsü kullanan bir arkadaşımız minibüs içinde diri diri yakılmak istendi" şeklinde konuştu.

"KARLIOVA OLAYINDA CUMHURBAŞKANINDAN, BAŞBAKANDAN SES ÇIKMADI"

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde partili minibüs şoförünün öldürülmesine değinen HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Vücudunda 30'un üzerinde mermi var. İşkence yapmışlar, 30 da mermi sıkmışlar. Cumhurbaşkanından, Başbakandan açıklama bile yok. Umurlarında bile değil. Yeter ki iktidarlarını korusunlar. Ülke yangın yerine dönse umurlarında değil. Her yerde HDP'ye yönelik her yerde saldırılar oldu. Her yerde hedef haline getirildik. Bunu bizzat ülkenin tarafsız olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, Başbakan yaptı. Biz barajı aşmak istiyoruz, hakkımızı istiyoruz" diye konuştu.

"OY KULLANMAK KADAR SANDIĞA SAHİP ÇIKMAK DA ÖNEMLİ"

Oy kullanmak kadar sandığa sahip çıkmanın da önemli olduğunun altını çizen Demirtaş, "Sandıkların iyi korunması lazım. Sabaha kadar resmi sonuçlar alınana kadar sandık başında olmanız lazım. AKP giderse facia olur diyorlar. AKP güçlenirse facia olur. Tam bir seferberlik ruhuyla çalışmamız lazım. 7 Haziran akşamı kutlamayı da, zaferi de hak edebilirsiniz. Ama sabırlı olun, aman aman sandık bölgelerini özellikle ilçe seçim kurullarını resmi sonuçlar kesinleşmeden terk etmeyin. Seçim sonuçları kesinleşmeden sevinçle terk edip kutlamalara katılırsanız bir anlık heyecan bütün bu emekleri boşa götürebilir" dedi.

"HDP BARAJI BİR DERSİMLİ'NİN OYUYLA YIKSIN"

Tuncelileri oy vermeye çağıran Demirtaş, "Dersim bu dönem AKP'nin düşüşüne katkı sunarsa, Dersim'in şanlı tarihe bu yakışır. İstiyorum ki bir Dersimli'nin oyuyla düşsün AKP. O baraj yıkılacaksa bir Dersimli'nin oyuyla yıkılsın. Bunun mutluluğu size nasip olsun istiyorum. Özellikle bir Dersimli kadının eliyle yıkılsın o diktatörlük. O nedenle oyunuzu asla boş kullanmayın. HDP dışındaki partilere verilen oylar AKP'ye zarar vermiyor. HDP büyürse AKP'yi geriletmek mümkün. Onun dışında verilen oylar kıymetsizdir demiyorum. Matematiksel sonuç doğurmayacaktır. HDP'nin barajı güçlü şekilde aşması dışında Türkiye'nin kurtuluşu yoktur. Eğer öyle olsaydı biz de el birliğiyle onu yapardık. Bütün ilericiler HDP'de buluştuk. İlkelerimiz, programımız; adaylarımız barajı geçmeyi hak ediyor. Ülke yönetimine gelmeyi hak ediyor" diye konuştu.

İktidarın para, güç ve devlet imkanlarını kullandığını ifade eden Demirtaş, "Onların uçakları, zırhlı Mercedesleri, valileri, kaymakamları, kalın gazeteleri, televizyonları var. Onlarda bir şey yok. O da bizde var. Zeka, zeka, zeka. Zekamıza karşı yalan ve iftirayla direnemediler. Zeki olmak parayla, uçakla olmuyor. Bu ülkeyi kafası çalışanlar yönetsin istiyoruz. Gezi'deki gençler yönetsin. En çok onlar hak ediyor. Önümüzdeki iki gün çok kritik olacak. Son mitinglerimizi yapıp kampanyayı bitireceğiz. İki gün sonra bütün Dersimliler HDP'yen yana evet mührünü basarsa 81 vilayette de bu ses duyulmuş olursa artık ezilenler daha güçlü olacak sesleri daha güçlü çıkacak. O dakikadan sonra hesap sorma hesap verme vakti gelecek. Ne yapmışlar bütün suçların defterini açıp geçmişle yüzleşmek gerekecek. Ayakkabı kutularının, para sayma makinelerinin hesabını vermek zamanı gelecek. IŞİD'e gönderilen silahlar, Suriye'de katledilen kadınların, çocukların hesabı sorulmayacak mı? Onlar zannediyorlar böyle gidecek. 7 Haziran seçimleri iktidarlarının sonu, onların felaketi olabilir. Ancak Türkiye'nin aydınlığı, özgürlüğü olacak" şeklinde konuştu.

"BAŞARIRSAK KADIN EŞ BAŞBAKANIMIZ OLACAK"

HDP'nin yarısının kadınlardan oluştuğunu ifade eden Demirtaş, "Parlamentonun en güçlü sesi sizler olacaksınız. Başarırsak bir kadın eş başbakanımız olacak. O zaman kadınlar bütün dünyayı değiştirecek sadece Türkiye'yi değil. Barajlara, HES'lere karşı en çok siz ve Hasankeyfliler mücadele ettiniz. Baraj nasıl yıkılır, nasıl tarumar edilir sizler iyi biliyorsunuz. Dersim borçlu olduğumuz bir şehirdir. Dersim, bugüne kadar mücadeleye en fazla sahip çıkan kentlerimizden biridir. Sizlere borcumuzu henüz ödeyemedik. Dersim'in inancına, kültürüne yapılan hakaretleri bitirmek istiyoruz. Dersimi Dersimliler yönetsin istiyoruz. Burada Dersim kültürü sonsuza kadar hakim olsun istiyoruz. O gün gelmeden size borcumuzu ödemiş sayılmayız" dedi.

Konuşmasının ardından vatandaşların sevgi gösterileri nedeniyle zorla aracına binen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, daha sonra karayolu ile Diyarbakır'a geçti.

Demirtaş: