Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Herkesin içi rahat olsun. Koalisyonlardan korkmayalım. Erken seçimden de korkmayalım" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, milletvekilli adaylarıyla gerçekleşecek toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın görüşmesiyle ilgili sorusuna Demirtaş, "Siyasette diyalogu biz de önemsiyoruz. Tabii ki isteyen, istediğiyle görüşür. Bunda bir anormallik yoktur. Cumhurbaşkanı anayasal yetkileri çerçevesinde milletvekilleriyle de parti genel başkanlarıyla da görüşmeler yapabilir. Parlamento açılış öncesi görüş alışverişinde de bulunabilir. Bunlar son derece siyasette doğal ilişkilerdir. Fakat mümkün olduğunca bütün tartışmaları, parlamentoya mal etmek, kamuoyuna, halka mal etmek giderek açık bir tartışma yürütmek herkes açısından faydalı olur diye düşünüyorum. Bizim Sayın Erdoğan'a karşı kişisel ne bir husumetimiz, ne de kişisel bir tutumumuz vardır. Parti olarak da şahsen de kişisel bir tutumdan dolayı biz eleştiri yöneltmiyoruz. Anayasayı ihlal eden, anayasayı askıya alan, hukuku, adaleti ihlal eden bir Cumhurbaşkanı bizim açımızdan her zaman eleştiri alacaktır. Kendi sınırlarına çekilen, Türkiye'de siyasetin önünü açmaya çalışan bir tutum da bizden destek görecektir. Önümüzdeki dönem koalisyon tartışmaları başlayacak. AKP'den başlayarak diğer partiler bütün bu seçenekleri değerlendirecektir. Biz de her zaman şunu ifade ettik. Parlamentoda nitelikli sıkı bir muhalefet yapmaya hazırlanıyoruz. Halkımızın bize iktidar olma görevi vermediğini farkındayız. Ama böyle bir görev düşerse de koalisyon seçenekleri içerisinde bundan kaçmayacağımızı da belirttik. Hatta şunu açıkça belirttik. Biz kadrolarımızla tek başımıza bile Türkiye'yi yönetecek güce sahibiz ama halkın bize verdiği oy ve destek bunu getirmiyor beraberinde. Önümüzdeki günlerde koalisyon ihtimalleri, seçenekler ortaya çıktıkça bizler de değerlendirmelerimizi serinkanlılıkla yapacağız" karşılığını verdi.

"KOALİSYONLARDAN KORKMAYALIM. ERKEN SEÇİMDEN DE KORKMAYALIM"

"Herkesin içi rahat olsun. Koalisyonlardan korkmayalım. Erken seçimden de korkmayalım" diyen Demirtaş, "Fakat erken seçim şu anda Türkiye'nin tartışması gereken ilk seçenek değil. Daha seçim sonuçları resmileşmedi. İlan edilmemiş bir seçim sonucu var. Türkiye'yi bir an önce seçim tartışmasına çekmek hiç kimseye fayda getirmez. Buradan bir koalisyon çıkararak Türkiye'nin yoluna devam etmesinde fayda görüyoruz. Koalisyon kurma çalışmaları da partiler arasında olur. Cumhurbaşkanlığı çatısı altında olmaz. Partiler kendi arasında bunu yapar. Cumhurbaşkanı sadece anayasa gereği sadece bir partiyi veya bir kişiyi, bir milletvekilini hükümet kurmakla görevlendirecektir. Şu aşamada Cumhurbaşkanlığı makamının anayasadan kaynaklı ayrı bir yetkisi, özel bir yetkisi yoktur. Biz Cumhurbaşkanlığı makamını tartışmaya açmıyoruz. Cumhurbaşkanlığı makamını tartışmaya açan makamdan oturan kişinin kendisidir" ifadelerini kullandı.

Diğer partilerle ilgili koalisyon için temas kurulup kurulmadığıyla ilgili soruya Demirtaş, "Hayır. Seçilen milletvekilleri birbirlerini arıyorlar tebrik, teşekkür, kutlama aramaları dışında resmi bir temasımız yok. Gayri resmi bir temasımız da yok" dedi.

"HİÇBİR FİKRE HİÇBİR ÖNERİYE PEŞİNEN KAPALI DEĞİLİZ"

CHP'nin önderliğinde geçici bir hükümet kurulmasına nasıl yaklaşacaklarının sorulması üzerine Demirtaş, "Tartışmalar bir başlasın, ziyaretler bir başlasın bizim de kapımız herkese açık. Bu fikirler partimize iletildiği zaman biz de yetkili kurullarımızla değerlendireceğiz. Hiçbir fikre hiçbir öneriye peşinen kapalı değiliz. Peşinen tartışmadan "evet" deme durumumuz da yok. Bunların hepsi tartışılabilir" şeklinde konuştu.

MHP'nin ne yapacağına kendilerinin karar vereceğini kaydeden Demirtaş, "'Şununla bir arada olmam', "bununla bir arada olmam" partilerin bileceği iştir. Zorla bizimle gelip koalisyon yapsınlar, bizimle yan yana dursunlar diye hiçbir partiyi zorlayacak halimiz yok. Partimizin meşruiyetini sorgulayan, hakaret eden yaklaşımları da asla kabul edemeyiz. Onların meşruiyeti neyse HDP'nin meşruiyeti odur. Ne bir fazla ne bir eksik. Biz kendi meşruiyetimizin özellikle bazı partiler tarafından alenen tartışmalı hale getirilmeye çalışılmasını yadırgadığımızı belirtmek istiyorum. Laf lafa geldiğinde milli iradeden, milletin iradesinden dem vuranlar HDP'nin arkasındaki milletin iradesine, halkın iradesine hakaret etme hakkını kendinde nasıl görebiliyorlar o da onların çelişkisidir. Bütün koalisyon seçeneklerine dair seçenekler ortaya çıkmadan peşinen bir şey söylemeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti ile HDP koalisyonunun söz konusu olmayacağını söylediklerinin hatırlatılması üzerine Demirtaş, "Biz AKP ile ilgili söylediğimizin arkasındayız. Geri kalan seçeneklerle ilgili belirtiyorum" dedi.

MYK'da koalisyon görüşmelerini yapacak bir heyetin belirlenip belirlenmediği sorusuna Demirtaş, "Merkez Yürütme Kurulları eş başkanlarının başkanlığında bir heyet çalışması yürütecek. Birkaç gün içerisinde çalışmaya başlayacaktır" diye konuştu.

"SİLAHLAR KONUSUNDA ÇAĞRI YAPACAK OLAN SAYIN ÖCALAN'DIR"

Başbakan Davutoğlu'nun çözüm sürecinin oluşacak olan koalisyona göre yürütüleceği yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Demirtaş, şunları kaydetti:

"Çözüm süreci koalisyon hükümeti kurulduktan sonra aktif olarak işlemeye devam edecek. Ama bu arada heyetimizin İmralı'ya gitmesinde büyük fayda görüyoruz. Bu herkesin yararına olacak bir gelişme olur. Çözüm sürecinin en azından dondurulduğu yerden çıkarılması için iyi bir adım atılmış olur. Yeni parlamento, yeni döneme başlarken çözüm sürecinin belki de yeniden canlanmış olması, umut yaratmış olmasının heyecanıyla çalışmasına başlamış olur. Sayın Davutoğlu'nun ifade ettiği sorumluluklarımızın tamamının arkasındayız. Fakat bunu tek taraflı sorumluluk gibi ifade etmeye çalışması da doğru değildir. Çözüm sürecinde hangi aşamada olduğumuzu, nereye geldiğimizde bizim kadar kendisi de biliyor. Çağrıların yapılma aşamasına gelindiğini kendisi de biliyor. Kimin bu aşamada hangi adımı atması gerektiğini kendisi de biliyor. Gizli kapaklı değil. Dolmabahçe'deki 10 maddelik mutabakatın tartışmaya açılması, öbür taraftan da PKK'nın silahlara dair kongre tarihi belirleyip, kongre çağrısı yapması ve Sayın Öcalan'ın bu çağrıyı İmralı'dan yapması. Bu karşılıklı senkronize adımların atılması aşamasına gelmiştik zaten. HDP olarak biz sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda sorumluluğumuzu biliyor ve daha fazla sorumluluk almaya da hazır olduğumuzu da ifade ediyoruz. Kendileri de aynı noktadalar mı? Seçim zamanında masa yok dediler. Dolmabahçe mutabakatı yok dediler. Müzakere yok dediler. Bunların hepsinin AKP yetkililerinden bir kez daha değiştiğini duymamız gerekiyor. Çözüm sürecinin kaldığı yerden başlamasını pratikte de izlememiz gerekiyor. Yapılacak çağrının muhatabı biz değiliz. Silahlar konusunda çağrı yapacak olan Sayın Öcalan'dır. O da çağrı yapmaya hazır bir şekilde İmralı'da bekliyor. Eğer Sayın Davutoğlu bu konuda samimiyse, çağrı yapılmasını istiyorsa heyetimiz yarın İmralı Adası'na gitsin. Görüşme trafiği başlasın. Koalisyon kurulduğunda hükümet elini taşın altına koysun. Müzakereleri sahiplensin. HDP de her türlü desteği sunmaya hazırdır. Bundan kaçınacak halimiz yok. Biz barış için halkımıza söz verdik."