HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bizim başımıza gelenlerin çeyreği, MHP ve AKP'nin başına gelseydi 50 defa iç savaş çıkarırlardı" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partililerle Okmeydanı'nda düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. 1 Kasım'da Türk siyasi tarihinin en önemli seçimlerinden birinin yaşanacağını söyleyen Demirtaş, "Bize 7 Haziran'dan önce "kendinize güveniyorsanız niye parti olarak girmiyorsunuz seçime" diyorlardı. Biz 2011 seçimlerine de parti olarak girebilirdik, maalesef o zaman kendimizi yeterli düzeyde hazır hissetmediğimiz için bağımsız girmiştik ve AKP'ye 4 yıl bedava iktidar olanağı sağlamıştık. O da bizim eksikliğimiz" diye konuştu.

1 Kasım seçimlerinin AK Parti'nin tekrar tek başına iktidar olması için yapıldığını iddia eden Demirtaş, "İnanamıyorlar seçim kaybettiklerine. O yüzden tekrar seçimle yeniden seçmeni bu defa kandıracak, aldatacak, seçim hileleri ile AKP'yi tek başına iktidar yapacak senaryoyu devreye koydular. Savaşı başlatmanın, müzakereyi bitirmeni nedeni budur. Ölümler olacak, cenazeler gelecek, kendileri tek başına iktidar olacak. Eğer halkın iradesine saygı duysalar 7 Haziran sonuçlarına da saygı duymaları gerekirdi" şeklinde konuştu.

"KORKTUĞUMUZ İÇİN Mİ YAPTIK, HAYIR"

"Bizim başımıza gelenlerin çeyreği MHP ve AKP'nin başına gelseydi 50 defa iç savaş çıkarırlardı" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bütün bunlara rağmen barış, kardeşlik, birlikte yaşam dedik. Korktuğumuz için mi yaptık, hayır. Üstümüze saldıkları çetelerden mi korkacağız. Biz halkımızın barış umutlarının ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Bu yüzden birçok şeyi sineye çekiyoruz. Bizler inadına barış, inadına beraber yaşam diyoruz. Bunu büyütmemiz lazım. Türkiye'nin önünü açacak çizgi bu çizgidir. Öncelikli olarak devlet yönetiminde bir demokratik reformu başlatacağız. Tek adam sistemini bir kenara bırakıp yerinden yönetimleri, özerkliği esas alacak bir çizgiyi Türkiye'nin her tarafına hakim kılacağız. Tek kişinin yönettiği ülkeden ancak faşizm çıkar. Herkesin kendi ilinde, kendi kasabasını, kendi meclisleri aracılığıyla yönettiği yerde huzur olur. Yönetimi paylaşmak, egemenliği paylaşmak herkesi rahatlatır."

Türkiye'de Kürt sorununa barışçıl çözümleri getirebilecek tek partinin HDP olduğunu savunan Demirtaş, PKK'nın tümüyle silahsızlanmasını sağlayacak programa da sahip olduklarını söyledi.

CUMHURBAŞKANINI ELEŞTİRMEKTEN YİNE KENDİNİ ALAMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da eleştiren Demirtaş, "Dönüp bize "siz neden Cumhurbaşkanı ile uğraşıyorsun" diyorlar. Kendisi durmuyor yerinde, yerinde otursa Cumhurbaşkanlığı yapsa biz saygı duyacağız. Kendisinin saygısızlıklarına boyun eğmeyi kimse beklemesin. Eğer siyasete çok hevesliyse bir istifaya bakar. Cumhurbaşkanlığından istifa eder, yeniden AKP'nin başına gelir. Çok seviyorsa bu yol açık. "Ben yüzde 52 ile seçildim" diyor. Niye aldı? Halk ondan kurtulmak istedi. Baktılar kurtuluş yok, "tamam seçelim gitsin Çankaya'ya artık" dediler. Vatandaş pişman. Çankaya'ya gönderdiler durmadı. Hırs bitmiyor. Yarın Cumhurbaşkanlığı seçimi olsun aldığı oyun yarısını alamaz" dedi.

BEYAZ TOROS

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "beyaz Toroslar" ifadelerini de eleştiren Demirtaş, şöyle konuştu:

"Demek bizim bilmediğimiz hazırlıkları var. Beyaz Toroslar demek ki garajlarda bekliyor, ortadan kaldırmamışlar. 13 yıldır iktidarda "biz gittiğimizde beyaz Toroslar çıkar" diyor. Demek JİTEM, kontrgerilla, Gladyo orada duruyor. Demek konuştuklarımız yalan değilmiş. "Kontrgerilla sizi beyaz Toroslar'la kaçırıp infaz eder" diye tehdit ediyor. Bu halkı tehdit eden bir zavallı başka bir şey değil. Sen Van'da gidip beyaz Toros'tan söz edersen Vanlılar öyle bir cevap verir ki seni o beyaz Toros'un bagajına koyup Ankara'ya postalarlar. Bir halkı ölümle korkutmak, faili meçhulle tehdit etmek. İnsan vicdanını tümden yitirmiş olmalı."