HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliği teklifinin Meclis'te kabul edilmesine ilişkin "Anayasa mahkemesine iptal başvurusu için 52 vekilin daha desteğine ihtiyacımız var. Darbeye karşıyım diyen 52 milletvekili varsa imza atsınlar. 52 cesur yürek var mı parlamentoda onu da imzaya açıldığında göreceğiz" dedi. 

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP'li milletvekilleriyle birlikte dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinin ardından Meclis'te basın açıklama yaptı. Figen Yüksekdağ bugün tarihsel bir ün yaşandığını belirterek halk iradesine bir 'darbe' gerçekleştiğini ileri sürdü. Figen Yüksekdağ, teklifin hazırlanma sürecinde antidemokratik anlayışın hakim olduğunu bildirerek şunları söyledi: "Bugün bu darbeci siyasetin son perdesi oynandı. Onlar açısında son perde olabilir bizim açımızdan mücadele daha yeni başlıyor. Onlar tarihe bu yğz karasıyla geçecekler. Demokrasiyi katletme suçundan mahkum olanlar listesine eklenecekler. Bugün oylamanın sonucunda 376 oyu veren milletvekillerinin bir kısmı baskıcı antidemokratik rejimi pekiştirmek ve bundan sonraki süreçte devamını sağlamak konusunda uzlaştılar. halkımızın siyasi iradesine dönük saldırı içerisine girdiler. HDP bu tablo içinde direnen tek demokratik güçtür. Bu meclis çatısı altında demokrasinin ana muhalefetin odağı haline gelmiştir. Bir kere daha görecekler ki direnenler kazanacak ama bu kez daha büyük kazanacak." 

"TIPIŞ TIPIŞ GİTMEYECEĞİZ. YA TUTUKLAMA YA YAKALAMA YADA ZORLA GETİRİLME"

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, ifade vermeye gidip gitmeyeceklerinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi: "Hiçbir arkadaşımız ifade vermek üzere mahkeme ve savcılıkların davetine gönüllü gitmeyecekler. Bugün iki buçuk parti bir araya gelerek bu yasayı onaylamış olabilirler. Vicdanı olanlar bu değişikliği darbe sürecine giden hukuk dışı ittifakı net şekilde görmüştür. Bizi normal bir yargılama sürecine davet etmiş olsalardı asla çekinmezdik. Bağımsız bir yargı olacağını inansak aklanamayacağımız faaliyetimiz olmadığından emin olduğumuz için giderek ifade verirdik. Ama bu süreçte sarayın talimatlıyla çalışan yargı, parlamento, hükümet ve medya var olduğu süreçte sanki adil yargılama olacak gibi bir aldatmacaya figüran olmayacağız. İfademizi almak isteyenler bizi zorla götürecekler. Şimdiden hakim ve savcılara söylüyorum şimdiden hazırlık yapsınlar . Biz hazırız. Bunlar artık siyasi krizidir. Tıpış tıpış kendi ayağımızla gitmeyeceğiz. Ya tutuklama, ya yakalama, yada zorla getirilme. Bunun dışından sarayın yargısı önünde yargılama var gibi hareket etmeyeceğiz. Önümüzde AKP, CHP ve yarım parti MHP'nin ittifakıyla gerçekleşen darbeyi durdurmak için çok olanak var. Parlamento faşistlere ait değil halka aittir. Fazlalık, buradaki faşist zihniyettir. Burası halkın malıdır. Bizi buradan kovmayı hesaplayan faşist zihniyet bilsin fazlalık olan sizsiniz. Biz buradaki halk iradesini koruyoruz. Halk iradesi adına elimizdeki imkanları değerlendireceğiz. Anayasaya mahkemesine iptali için bireysel başvurular dahil olmak üzere elimizdeki imkanları hukuki imkanları değerlendireceğiz." 

"ANAYASA MAHKEMESİNE İPTAL BAŞVURUSU İÇİN 52 CESUR YÜREĞE İHTİYACIMIZ VAR"

Demirtaş, HDP'li vekillerin tutuklanmaları halinde toplu bir istifa olup olmayacağı sorusuna şu cevabı verdi: "Bize yönelik her hamlenin karşılığını görecekler. Biz demir leblebiyiz. Bizi her çiğnediğinde dişlerin dökülecek ve halkımızı ısıracak dişin ağzında kalmayıncaya kadar süreç devam edecek. Bugün aleni bir şekilde CHP kurumsal desteğiyle gerçekleşmiş karardır. Yarın birgün zorla tutuklanan arkadaşımız doğrudan CHP'nin desteğiyle bu uygulamaya destek olmuş olacak. Mecliste bir ana muhalefet partisi kaldı o da HDP. Anayasa mahkemesine iptal başvurusu için 52 vekilin daha desteğine ihtiyacımız var. Darbeye karşıyım diyen 52 milletvekili varsa imza atsınlar. 52 cesur yürek var mı parlamentoda onu da imzaya açıldığında göreceğiz."