Partisinin İzmir Gündoğdu Meydanı'nda, "Darbelere Hayır, Demokrasi Hemen" sloganıyla düzenlediği mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş çok kritik, tarihin yeniden yazıldığı günlerden geçildiğini belirterek, 15 Temmuz'da bu tarihi süreci kendi lehine çevirmek ve tarihi kırılmayı kendi çıkarları doğrultusunda yazmak isteyenlerce darbe girişiminin yapıldığını söyledi.

Darbe girişimini lanetleyen Demirtaş, askeri yöntemlerle yönetime el koymanın demokrasiye vurulabilecek en ciddi darbelerden biri olacağını belirtti. Demirtaş, "Topyekûn karşı duruşla bu girişim bertaraf edildi. Bu girişim başarısız olsa da siyasette yarattığı etkiler, yarattığı deprem uzunca bir süre varlığını koruyacak" dedi.

Demirtaş, ordunun hemen hemen her 10 yılda bir siyasete el koymaya, yön vermeye çalıştığını dile getirerek, "Neden ordu 10 yılda bir darbe girişiminde bulunma cesaretini, cüretini gösteriyor. Buna verilecek doğru cevap ancak darbe koşullarından ülkeyi uzaklaştırır. Bu cüreti kendi görüyor, çünkü demokrasimiz eksik, yok. Demokrasinin işlediği hangi ülkede ordu bu cüreti gösteriyor. Bu noktalara tek tek işaret etmemiz ve çözmemiz lâzım" diye konuştu.

"Devletin, iktidardaki partinin malı gibi görülmesinin darbelere zemin sunduğunu" savunan Demirtaş, Türkiye gibi farklı inançların bulunduğu ülkelerde toplumu bir arada tutabilecek tek şeyin laiklik olduğunu, bu ilkenin "sağlıklı uygulanamamasının" ve "hatalı dış politikanın" da darbeye zemin hazırladığını ifade etti.

Demirtaş, "Kürt sorununda meseleyi yeniden orduya havale etmek de büyük bir hataydı. Bu hatalar birleşince 15 Temmuz faciası, darbe girişimi ortaya çıktı" dedi.

Darbenin bu ülkede tutmayacağını, yarın bir daha denense yine başarılı olunamayacağını vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti:

"Başarısızlıkların nedeni, hiçbir siyasi parti, siyasi güç bunların arkasında durmamasıdır. Görünen o ki Cumhurbaşkanı Erdoğan dostunu, düşmanını seçmekte yetenekli değil. Dost bellediği herkes gizli gizli düşmanlık yaptı, bizim gibi dostça, barış eli uzatanları düşman belledi. Senin dost dediklerin en büyük düşman çıktı, düşman dediklerin darbeye karşı en büyük direnişi ortaya koydu. Önemli olan tek dil olmak değil mevzu özgürlüğümüz, geleceğimiz olduğunda tek yürek olabilmektir."

Demirtaş, devletin "reorganizesi" olacaksa yapılacakları parlamentodaki 4 partinin bir araya gelerek kararlaştırması gerektiğini ifade etti.

İdam cezasının yeniden getirilmesi tartışmalarına da değinen Demirtaş, işlenmiş bir suçtan sonra çıkan yasanın geçmişe dönük işlemediğini belirtti.

Kaynak: AA