HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin Diyarbakır mitinginde yaşanan patlamayla ilgili açıklama yaptı. Demirtaş, "Konuşmalar uzayınca 5 dakika arabada bekledim. İçinde bulunduğum araba sarsıldı" dedi.

İstanbul'un 2 ayrı ilçesinde miting yapmak için Diyarbakır'dan İstanbul'a gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır mitinginde yaşanan patlama sonrasına ilişkin son gelişmeleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine telefonla ulaşamadığına yönelik açıklamaları hakkında konuştu. Yaşanan olayı katliam girişimi olarak nitelendiren Demirtaş, patlama öncesinde ve sonrasında yüzlerce insanın ölmesinin hedeflendiğini söyledi. Patlamanın zamanlamasına dikkat çeken Demirtaş konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"BÜTÜN AİLEM MİTİNG ALANINDAYDI"

"Benim konuşma saatim aslında 5 dakika gecikti. Aslında ben 5 dakika önce sahnede olmalıydım. Konuşmalar uzayınca 5 dakika arabada bekledim. Patlamalar tam konuşma yapacağım saate ayarlanmıştı. Patlama benim 30 metre kadar uzağımdaydı. İlk patlama hafif, ikincisi büyük patlamaydı. İçinde bulunduğum araba sarsıldı. Herkes çocuklarıyla bebekleriyle gelmişti. Benim bütün ailem oradaydı. Patlamaya 20 metre mesafede iki kızım, yeğenlerim, yaşlı annem, babam bütün ailem oradaydı. Bütün halkımızı oradan çıkarmaya çalışırken bir anda gaz bombaları atılmaya başlandı. İnsanlar hem yaralıları, yanmış vücutları yerden toplamaya çalışıyor, bir yandan da polisin attığı gazla nefes almaya çalışıyorlar. Yardım eden polisler de var su sıkan polisler de var."

"PANİĞİ BÜYÜTMEMEK İÇİN ÖLÜ YARALI BİLGİSİ VERMEDİM"

Seçim süreci boyunca HDP'ye karşı düşmanca kampanya yürütüldüğünü iddia eden Selahattin Demirtaş, 124 yerde saldırıya uğradıklarını da açıkladı. Demirtaş ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın patlamalardan sonra HDP Eş Başkanı Demirtaş'ı arattırdığını ama ulaşamadığı söylemlerine de cevap verdi. Olay sonrası ilk etapta kendisine 100 yaralı bilgisi geldiğini ifade eden Demirtaş, sağduyu çağrısı yaptığı konuşmasında yaralı ve ölü bilgisi vermediğini söyledi. Paniği büyütmemek için bilgi vermediğini belirten Demirtaş konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"KATLİAMIN OLDUĞU YERE GİTSİN ÇİÇEK BIRAKSIN"

"Olayın olduğu aynı saatlerde Cumhurbaşkanı Eskişehir'de mitingde konuşuyordu. Ülkenin Cumhurbaşkanı Eskişehir'de bir saat konuştu ve o vahşi saldırıya dair tek bir cümle etmedi. Kendileri bana ulaşmaya çalışmış olabilir ama önemli olan bana ulaşmaları değil, orada katliama uğrayan bir halk var arasınlar onlardan özür dilesinler, üzüntülerini belirtsinler. Buyursunlar Diyarbakır'a gitsinler. Katliamın olduğu yere gitsin çiçek bıraksın. Mesele ben değilim mesele halktır."