Gönyeli Belediyesi Konferans Salonu’nda dün gece düzenlenen panelde,  1976-1980 yılları arasında Türkiye’deki Kıbrıslı yüksek öğrenim gençliğinin örgütlü olduğu Kıbrıslılar Öğrenim ve Gençlik Federasyonu (KÖGEF)genel başkanları konuştu.

CTP’den yapılan açıklamaya göre, panelin açılış konuşmasını yapan Demokrasi Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Burhan Eraslan,“Tarihe ışık tutacak bir söyleşi ve tartışma dilerim” diyerek özetle şunları kaydetti:

“Demokrasi şehitlerini yaşatmak, onların inançlarını ve mücadele hedeflerini canlı tutmak ve bilince çıkarmak amacıyla geleneksel olarak gerçekleştirmekte olduğumuz anma etkinlikleri çerçevesinde, demokrasi mücadelesini ve bu mücadelenin ağır bedellerinin nedenlerini sorgulayacağız. Geçmişten bugüne katettiğimiz mesafeyi birlikte tartışacağız.

Fazıl Önder, Ahmet Yahya, Ahmet Muzaffer Gürkan, Ayhan Hikmet, Derviş Ali Kavazoğlu, Özer Elmas, Mehmet Ömer, Muharrem Özdemir, Mustafa Ertan, Ercan Turgut, Sadık Cemil ve Kutlu Adalı; demokrasiye ve toplumlararası barışa inandıkları için, düşüncelerini sözle ve yazıyla ifade etme hak ve özgürlüğünü savundukları için ve bu uğurda kalem oynattıkları için karanlık güçlerin hedefi oldular ve katledildiler. 
Anıları demokrasi, barış ve ifade özgürlüğü mücadelesine ışık tutmaya devam edecektir.”

Gazeteci ve “Uçakla Gelen 6 Tabut” isimli kitabın yazarı Sami Özuslu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde, “Demokrasi Şehitleri”nin 6’sının üyesi oldukları KÖGEF genel başkanları CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ve Simultane Mütercim Tercüman Yusuf Mustafa ilgili döneme ilişkin sunumlarını yaptılar.

“Demokrasi Şehitlerini anma etkinlikleri” çerçevesinde