HURDA SATIŞI DENETLENİYOR: KKTC’de bir dönem sıkça gündeme gelen kablo hırsızlığı olaylarında özellikle son iki yılda düşüş olduğu gözlemlendi. Elektrik Müteahhitleri Birliği’ne göre kablo hırsızlığındaki düşüşün nedeni Güney’e giden hurda denetiminin artırılması

Elektrik Müteahhitleri Birliği Başkanı Aziz Limasollu, Güney Kıbrıs’a giden hurda malzemelerinde özellikle kabloların sıkı denetime tabi tutulduğunu bu nedenle KKTC’de kablo hırsızlığı olaylarının eskiye nazaran azaldığını söyledi.

Duygu ALAN

Sıklıkla olmasa da meydana gelen kablo hırsızlıklarının da artık eskisi kadar polise yansıtılmadığını ifade eden Limasollu, bunun nedeninin ise “Kişinin söz konusu kablonun kendisine ait olduğunu ve hırsızlığı ispatlayamaması” olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ise Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında kuzeyden güneye yapılan ticaretin Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından kontrol edildiğini ve refakatçi belgelerinin yani ürün için gereken rapor ve faturanın da oda tarafından düzenlediğini kaydetti.

“Ticaret Odası titiz davranıyor”

Elektrik Müteahhitleri Birliği Başkanı Aziz Limasollu, KKTC’de geçmişte çalınan kabloların genellikle Güney Kıbrıs’a yasadışı yollardan götürülüp, orada hurdacılara satıldığının bilindiğini ancak Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın bu husustaki titiz çalışmaları sonucu KKTC’de kablo hırsızlığı olaylarının eskiye nazaran azaldığını söyledi.

Limasollu, “Ülkede bir dönem hemen her gün meydana gelen kablo hırsızlığı olayları eskiye nazaran azaldı. Bunun en büyük nedeni ise Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın titiz çalışmalarıdır. Çünkü KKTC’de çalınan kablolar genellikle Güney Kıbrıs’a yasadışı yollardan sokuluyor orada hurdacılara satılıyordu. Ancak uzunca bir zamandır, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, özellikle Güney’e giden hurda malzemelerine ön izin verirken fatura istiyor. KKTC’de faaliyet gösteren hurdacılar ise artık kablo alırken şahıstan fatura talep ediyor. Poliste bunun denetimini yapıyor. Hal böyle olunca da bu suç oranında düşme oldu” diye konuştu.

“Hırsızlığın ispatı güç”

Elektrik Müteahhitleri Birliği Başkanı Aziz Limasollu, sıklıkla olmasa da meydana gelen kablo hırsızlıklarının da artık eskisi kadar polise yansıtılmadığını ifade etti.

Limasollu, bunun nedeninin ise “Kişinin söz konusu kablonun kendisine ait olduğunu ve hırsızlığı ispatlayamaması” olduğunu kaydetti.

Aziz Limasollu, “Hangi kablonun kime ait olduğu bilinmiyor. Sonuçta bir kablonun Ali’ye mi Ahmet’e mi ait olduğu da kimsenin alnında yazmıyor. Kişi polise gidip hırsızlık şikayetinde bulunduğunda ne kablonun kendine ait olduğunu ne de hırsızlığı ispatlayamıyor. Dolayısıyla da bir netice alınması güçleşiyor. Böyle olunca da kablo hırsızlıkları artık eski kadar polise yansıtılmıyor” şeklinde konuştu.

“Kablo sigorta kapsamında değil”

Elektrik Müteahhitleri Birliği Başkanı Aziz Limasollu, kabloların sigorta kapsamında olmadığını bu nedenle meydana gelen kablo hırsızlıklarının elektrik müteahhitlerinin mağduriyetine neden olduğunu belirtti.

Limasollu, “Kablolar açıkta olduklarından sigorta şirketleri, bunları sigorta kapsamına almıyorlar. Dolayısıyla gerek Kıb-Tek’e ait gerekse şahsa ait, çalınan her metre kablo şahsa ve kuruma olduğu kadar elektrik müteahhitlerine de ekonomik açıdan zarar veriyor” diye konuştu.