Haluk DOĞANDOR

Ülkenin değişik yerlerinde bulunan inşaatları için 3. Dünya ülkelerinden getirdikleri işçileri kötü koşullarda ikamet etmesine olanak sağlayan ve insanlık dışı yaşam koşullarına mahkum eden inşaat şirketi, Lefkoşa Kaymakamlığı ve Çalışma Dairesi’nin yaptığı denetimin ardından gerekli koşulların sağlanması için harekete geçti. Dün akşam Temel Sağlık Hizmetlerinin gerçekleştirdiği kontrolde bir önceki akşama göre biraz iyileştirme yapıldığı görüldü. Aylardır soğuk su ile banyo yapan işçiler için sıcak suyun da devreye sokulduğu öğrenildi.

Köklü temizlik yapılması gerekiyor

Lefkoşa Kaymakamlığı ve Çalışma Dairesi’nin önceki gece gerçekleştirdiği denetimin ardından dün akşam da Temel Sağlık Hizmetleri aynı yatı evine bir denetim gerçekleştirdi. İlk kontrolün ardından temizlik hareketine girişen firma, bazı eksiklikleri ve sıcak suyu karşılamasına rağmen Temel Sağlık Hizmetleri görevlileri Vipera&Omağ firmasına verdikleri uyarıda Haspolat’ta bulunan yatı evinde” köklü temizlik” yapılması gerektiğine dikkat çektiler.

Görülen eksiklikler

Yatı evinde köklü bir temizlik yapılması gerektiği, kilerde gıdaların yerde atıl vaziyette değil de, raflarda muntazam saklanması, yatak odalarına yemek götürülüp yenilmemesi, tuvalet, banyo ve lavaboların temizliğinin zamanında yapılması işaret edildi. Görevliler, çalışmayan bir musluğun yenilenmesi, mutfak içinde yangın tehlikesi yaratabilecek olan gaz ocaklarının değiştirilmesi ve yemek odalarına masa sandalye konulması konusunda firmayı uyardı. Ayrıca yetkililer, konteynerlerin dışında bulunan bir alanın temizlik açısından çok kötü olduğu, orasının her zaman temiz tutulması konusunda firmaya ihtarda bulundu. TSHD görevlileri, işçilerin kaldığı yatı evinde daimi olarak temizlik ve bakım yapmak için bir kişinin görevlendirilmesini önerdiler.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, ekiplerinin Vipera&Omağ şirketine ait Haspolat’taki yatı evlerine yaptığı denetim sonrasında kendisine ulaştırılan rapor konusunda bilgi verdi. Müdür Emine Güllüelli şunları söyledi;

En önemli unsur hijyen

Bizim için hijyen çok önemli bir konudur, bu hem kişinin hem de toplumun sağlığı için vazgeçilmez bir olgudur. Çalışan kişilerin iş dönüşü ikamet edecekleri ortamların gayet temiz olması, hijyen kurallarına dikkat edilmesi, temiz içecek suya sahip olmaları gerekmektedir. Aynı şekilde kullanılan suların da açıkta değil, borularla deşarj edilmesi şarttır. Çalışan işçilerin sıcak su ile banyo yapacakları ortamların temiz ve hijyen olması bizim olmazsa olmazlarımız arasındadır. Bizi ilgilendiren en önemli konu halk sağlığı olduğu için hijyen de bunun en önemli parçasını teşkil eder.