Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda gündem gereği Sayıştay Komitesi’nin raporlarının görüşülmesine geçildi.

Ancak Sayıştay Komitesi Başkanı Hasan Taçoy’un istifa etmesi, Başkan Vekili Mehmet Çağlar’ın ise yurt dışında olması nedeniyle görüşme Meclis’in bir sonraki birleşiminde ele alınmak üzere ertelendi.

Ardından, Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimleri Serbestlik Yasa Önerisi ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisi’ni Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin Öneriye İlişkin Raporu ele alındı.

YORGANCIOĞLU

Komite Başkanı CTP Lefkoşa milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, raporu okudu.

Ardından rapor ve önerinin bütünü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Yorgancıoğlu yeniden söz alarak hazırlanan yasa konusunda açıklamalarda bulundu.

Ülkedeki madde bağımlılığının arttığını söyleyen Özkan Yorgancıoğlu, “Uyuşturucu hepimizin kanını donduracak boyutlara ulaştı. Bu yasa, bağımlıları hayata ve topluma kazandırma, onlara bir şans vermekle ilgilidir. Yasanın uyuşturucunun denetimli şekilde serbest kullanılmasıyla ilgili uzaktan yakından ilgili yoktur” dedi.

Son 5 yılda uyuşturucu davalarına muhatap olan kişi sayısı konusunda bilgi veren Yorgancıoğlu, Lefke’de 33, İskele’de 1, Güzelyurt’ta 45, Girne’de 356, Gazimağusa’da 324, Lefkoşa’da 918 kişinin bununla ilgili davalara muhatap olduğunu söyledi.

Özkan Yorgancıoğlu, davalara muhatap olan toplam satıcı sayısının 439, kullanıcı sayısının ise bin 240 olduğunu söyledi, “Kullanıcı sayısı büyük kentlerde daha fazla” şeklinde konuştu.

Uyuşturucu bağımlılarının topluma kazandırılması gerektiğini de söyleyen Özkan Yorgancıoğlu, “Yasanın özü bağımlı olan insanlara hapishane yerine kendilerini tedavi etme seçeneğini sunmasıdır. Bu işin ticaretini yapanlara sağlanan avantaj söz konusu değil” şeklinde konuştu.

Yasada öngörülen denetimli serbestliği herkesin kabul etme zorunluluğu olmadığını da kaydeden Yorgancıoğlu, “Ancak bu seçeneğin kabul edileceğini umuyoruz” dedi.

Özkan Yorgancıoğu, yasa uyarınca denetimli serbestlikten yararlananların 3 yıl uyuşturucudan uzak durması gerektiğinide söyledi.

Yorgancıoğlu, yasanın resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girmesiyle şu an uyuşturucu kullandığı için mahkemede olanların ya da mahkumiyeti madde bağımlılığıyla ilgili kişilerin mahkemeye başvurarak yasadan yararlanabileceğini söyledi.

DENKTAŞ

DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, komite üyelerine yasa çalışmalarından ötürü teşekkür etti.

Denktaş, uyuşturucu bağımlılarının Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde rehabilite edilemeyeceğini vurguladı.

Ülkede bir rehabilitasyon merkezine olan ihtiyaçtan söz eden Denktaş, bu alanda özel ve kamu işbirliği gerekliliğine dikkat çekti.

Denktaş, tasarıya oylarının olumlu olacağını kaydetti.

SANER

UBP milletvekili Hamza Ersan Saner, yasanın kanayan birçok yaraya merhem olacağını söyledi.

“Sayın Çakıcı, tasarı hazırlanırken bu işin profesyoneli olarak tasarıya önemli katkı koymuştur” diyen Saner, komitenin özverili çalışmalarına işaret etti.

Saner, yerel bir gazetede bugün manşete taşınan ve Merkezi Cezaevi’ndeki yetersizliklerin ve sıkıntıların anlatıldığı haberden kesitler okuyarak, “Haber, uyuşturucu kullanıcıları ve bağımlıları için yasanın ne kadar önemli olduğunun göstergesidir” dedi.

ÇAKICI

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, bu yasanın tarihi bir yasa olacağını kaydetti.

Mehmet Çakıcı, cezaevinin 3’de birinin uyuşturucu mahkumundan oluştuğunu söyledi.

“Bizim sistem, bağımlıyı da kullanıcıyı da hapse tıkıp rehabilite etmeyi bekliyor” diyen Çakıcı,“Oysa bağımlılık bir hastalıktır. Bizdeki uygulama bir hastayı hastalığından dolayı mahkum etmekle aynı. Bu insanlık suçudur” dedi.

Çakıcı, yasanın çok geç kalarak Meclis gündemine getirildiğini de ifade ederek, “Bu yasa, cezaevindeki belki 100 mahkumu, birçok bağımlı ya da kullanıcıyı etkileyecek, insan hakları suçu işlenmesini engelleyecek, bağımlıların tedavi ve rehablitisine katkı koyacak” dedi.

Uyuşturucu konusundaki eğitime de değinen Çakıcı, “15 yıl önce ‘uyuşturucu sorunumuz yoktur’ denilerek reddedilen eğitim programı gözden geçilirdi. Sayın Dürüst’e bu konuda teşekkür ediyoruz. Yarın Eğitim Bakanlığı’na sunulacak program, liselerde 15 saatlik bir eğitim olarak hayata geçecek” dedi.

ANGOLEMLİ

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, “Yasanın geçmesini istiyoruz” diyerek, “Sadece bu yasayla toplumu uyuşturucu illetinden kurtarma imkanı yok. Bu yasaya destek olacak yasaların da yürürlüğe girmesi gerek” dedi.

Ülkeye kabul edilen öğrencilerin sicillerinin incelenmesi gerektiğini de söyleyen Angolemli, böyle bir mevzuatın Meclis’ten geçmesi gerektiğini söyledi.

Angolemli, “Bu konuda basında çıkan kimlerdir? Ezici çoğunluk yabancılardır” şeklinde konuştu.

Yorgancıoğlu’nun paylaştığı verilere atıfta bulunan Angolemli, davaya konu olan kişilerin ne kadarının yerli, ne kadarının yabancı, ne kadarının öğrenci, ne kadar iş adamı olduğunun açıklanmasını istedi.