Emir Ertorun ve Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Meclis Genel Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderilen “Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasası” görüşüldü ve Yasa onaylandı.

İlgili komitede ele alınıp içeriğinde bazı değişiklikler yapılarak Meclis Genel Kurulu’nun gündemine gelen Yasa, oybirliğiyle kabul edildi.

Yasanın görüşülmesi sırasında, Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı, CTP Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, komitenin raporunu aktardı ve Yasada yapılan değişiklikleri anlattı. Yorgancıoğlu, değişikliklerin komitede oybirliği ile kabul edildiğini söyledi.

YORGANCIOĞLU

Yorgancıoğlu, yasa önerisini hazırlayıp Meclise sunan arkadaşlarına teşekkür ederek, yasanın amacının ülkede artan madde bağımlılığına karşı, maddeye bağlanan insanları satıcı, üretici olmayan ticaret yapmayanları hayata yeninden kazandırma adına bir şans vermek olduğunu vurguladı.

Bir kişinin bağımlıysa cezaevi yerine bu illetten kurtulma şansı elde edeceğini, her ay sosyal hizmetler denetiminde olacağını, doktor raporu getireceğini ve polise imza vereceğini ve sicillerine kaydedilmeyeceğini anlatan Yorgancıoğlu, kısacası bu yasanın; insanların denetim altında içmesini öngören bir yasa olmadığını, sadece gençlere yaşama tutunma toplumdan kopmama şansı vereceğini ifade etti.

Yorgancıoğlu, bu kurallara uymayı kabul eden ancak uymayanların da geçmişte aldığı cezaları ile birlikte yeni aldığı cezayı da çekeceğini vurguladı. 
Mahkemenin daha önce mahkum ettiği insanların yasa kapsamına alma gibi bir sorumluluğu olmadığını, takdirin mahkemede olduğunu, gerekli denetimi mahkemenin yapıp karar vereceğini ve denetimli serbestlik vereceğine karar üreteceğini ifade eden Yorgancıoğlu, bu yasanın gençlerin geleceğine etki edeceğine inandığını söyledi.

Rehabilitasyon Merkezlerinin kurulması gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, yasanın tek başına yeterli olmadığına, bu merkezlerin de yapılması gerekliliğine işaret etti, iradenin önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı’na da çağrıda bulunan Yorgancıoğlu, bu yasa çalışmalarının tamamlanmasının ardından birçok gencin mahkemesinin sonuçlandığını ve ceza aldığını söyledi ve “Eğer yasalarda, Anayasaya aykırılığı tespit edilmemişse lütfen onaylansın, ama öneriler de Meclise verilsin. Anayasaya aykırı olmadığı sürece doğru yöntem onaylanmasıdır” dedi.

Yorgancıoğlu, yasanın ülkeye hayırlı olmasını diledi.

ÇAKICI

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, yasayı “tarihi” olarak niteleyerek, bu yasadan binlerce insanın etkileneceğini, cezaevinden çıkmak için en az yüz insanın başvuracağını ifade etti ve bu yasanın insan hakları açısından önem taşıdığını kaydetti.

Çakıcı, yasanın ardından ülkede atılması gereken adımlara ve kurulması gereken bir denetimli serbestlik dairesine işaret ederek, ülke ve gençlerin geleceği açısından bu alanda yapılacak çalışmaların ve atılacak adımların önemine dikkat çekti.

Mehmet Çakıcı, Türkiye’deki çalışmalara da işaret ederek, uygulamaları anlattı. Çakıcı, bu yasanın uygulaması hakkında da bilgiler vererek, yasadan yararlanacakların devlet denetiminde tedavi olacağını, eğitim göreceğini ve uymaması halinde en az 3 yıl içinde bir daha yasadan yararlanamayacağını kaydetti.

4-7 yıl sonra yine yasadan yararlanılabileceğini ve bu yasanın Türkiye ile Avrupa’da da yapıldığını, başarılı olduğunu anlatan Çakıcı, polisten de bazı endişelerin geldiğini, ancak bu yasa ile uyuşturucu kullanımının serbest bırakılmadığını, kişinin uyuşturucu bağımlılığından kurtarılmasının amaçlandığını belirtti.

Uyuşturucu bağımlısının şeker bağımlısı gibi olduğunu ve bunu hapse atmanın insanlık suçu olduğunu savunan Çakıcı, bunun asla kabul edilemeyeceğini, bu çerçevede bu yasa ile bu konuya açılım geleceğini, hastaların hapse konulmayacağını, tedavi olma imkanı yakalayacağını kaydetti.

En çok uyuşturucu bulunan mekanın cezaevi olduğunu da ileri süren Çakıcı, orada daha fazla bağımlı olduğunu, çünkü burada rehabilitasyon olmadığını, buradan da daha çok bağımlı yaratacak şekilde çıktığını belirtti.

Çakıcı, uyuşturucudan yakalanan çoğu gencin “ithal” ile suçlandığını, çünkü yakalananların maddeyi “Rum tarafından” aldığını söylediğini, çünkü bunu sağlayan mafyadan korktuğunu ve Güneyden aldığını söylediği zaman polisin oraya ulaşamayacağını düşündüğünü anlattı. Kendilerinin de bu kapsamda yasayı çalışırken İngiltere örneğinden yol çıktıklarını ve kişinin ithal ederken kullanım için mi satmak için mi getirdiğini öngördüklerini belirten Çakıcı, uyuşturucunun şu anda çok büyük sorun olduğunu kaydetti, uyuşturucu kullanımının deneme ve kullanma oranlarının yüksekliğine işaret etti ve tedbirler ile eğitimlerin gerekliliğine değindi.

Yasaların geliştirilmesi yanında hastaneden hukuka gümrükten polise kadar her alanda uyuşturucu ile mücadele kapsamında güçlendirmelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Çakıcı, buradaki önemli olanın; insanları topluma kazandırmak ve korumak olduğunu vurguladı.

Yasaya karşı eleştirilere saygı duymadığını söyleyen Çakıcı, bazı kişilerin yasanın önemini anlamadığını, bu yasanın eksiklikleri varsa düzenlenebileceğini kaydetti, hayırlı olmasını diledi.