Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görevli denetmenlerin yasal sorunlar, kadro eksikleri ve özlük hakları konusunda başlattığı eylem, pazartesi günüden beri devam ediyor.

Denetmenlerin üyesi olduğu Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), ilgili yasaya bağlı tüzüklerin hayata geçmesi için acilen Teknik Kurul’un toplanmasını; eksik kadroların doldurulması için münhal açılmasını ve denetmenlerin özlük hakları, çalışma koşulları ve yollukları konusunda yaşadıkları sorunların ivedilikle çözümlenmesini istedi.

ELCİL: “DİYALOGLA ÇÖZÜLEBİLİR”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bazı KTÖS yürütme kurulu üyeleri ve KTÖS üyesi bazı denetmenler bugün Milli Eğitim Bakanlığı önüne gidip konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması öncesinde kısa bir konuşma yapan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, sorunların diyalog yoluyla çözülebileceğini dile getirerek, denetmenlerle ilgili sıkıntıların Teknik Kurul’da görüşülmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’den getirilecek denetmenleri reddettiklerini belirten Elcil, konuyla ilgili yarın saat 12.30’da CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile CTP Genel Merkez’inde görüşeceklerini söyledi. 

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’in konuşmasının ardından hazırlanan basın açıklaması KTÖS Mali Sekreteri Mustafa Baybora tarafından okundu. 

BAYBORA

KTÖS Mali Sekreteri Mustafa Baybora, eğitimin bilimsel bir süreç olup, bireyin eğitim hedeflerine ulaşmasının da bilimsel olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu gerçek içerisinde çağdaş anlamda bu değerlendirmeleri yapmak için 2006 yılında ‘Denetleme, Değerlendirme Yönlendirme Kurulu Yasası’ sendikamızın katkılarıyla Meclis’ten geçirilerek uygulamaya konmuştur” dedi.

“SİSTEM TIKANDI... KAÇAK VE DENETİMSİZ EĞİTİM VERİLİYOR”

2009 yılından bu yana bu yasaya bağlı tüzüklerin yapılmaması, denetmen kadrolarının doldurulmaması ve denetmenlerin çalışma koşulları ile ilgili herhangi bir düzenlemeye gidilmemesi nedeniyle sistemin tıkandığını dile getiren Baybora, kaçak, denetimsiz eğitim veren özel eğitim kurumlarının arttığını; devlet okullarında ise eğitimin değerlendirilmesinin yapılamadığını” ileri sürdü.

1444299642.jpg

“TÜRKİYE’DEN DENETMEN GETİRME YOLUNA GİDİLİYOR”

KTÖS’ün bu konuyu defalarca gündeme getirmesine rağmen, hükümetlerin olayı geçiştirdiğini; 2014 yılında TC ile imzalanan ve toplumdan gizlenen bir protokolle Türkiye’den denetmen getirme yoluna gittiğini iddia eden Baybora, “Bu da yetmezmiş gibi AB’den alınan kaynaklarla çağdaş ülkelerle (Finlandiya, İskoçya) başlatılan örnek projeler de durdurulmuştur” şeklinde konuştu.

“DAYATMAYA ŞİDDETLE KARŞIYIZ”

Baybora, eğitim alanında dünyanın en gerilerinde yer alan Türkiye eğitim sisteminin Kıbrıs Türk toplumuna dayatılmasını da şiddetle karşı olduklarını belirtti.

“SORUNLARIN İVEDİLİKLE ÇÖZÜLMESİ GEREKİR”

Baybora, sorunun çözümü için taleplerini şöyle sıraladı:

“Denetleme, Değerlendirme Yönlendirme Kurulu Yasası’na bağlı tüzüklerin hayata geçmesi için ivedi olarak teknik kurulun toplanmalıdır.

60 olması gereken denetmen kadrolarını doldurmak için derhal münhal açılmalıdır.

Denetmenlerin özlük hakları, çalışma koşulları, yollukları ile ilgili yaşadıkları sorunların ivedilikle ele alınıp çözülmelidir.”

“HERŞEYİN TÜRKİYE’DEN BEKLENMESİ DOĞRU DEĞİL”

Kıbrıs Türk toplumunda bilgi, beceri ve potansiyelin olduğunu da dile getiren Baybora, bundan yararlanma yerine “biz yapamayız, biz yönetemeyiz” anlayışıyla herşeyin Türkiye’den beklenmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını belirtti.

“İVEDİ OLARAK TEKNİK KURULUN TOPLANMASI GEREKİR ”

Baybora, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sorunların çözümü için ivedi olarak teknik kurulu toplamasını da istedi.