Özge Kizir

Ekonomist Derviş Kemal Deniz, Dolardaki artışın devam etmemesi için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bazı önlemler alması gerektiğine dikkat çekerek,“Bu önlemlerin bir tanesi de faiz artışıdır. Faiz artışına gitmek gerekiyor” dedi.

ABD Doları, ABD seçimleri öncesinde FBI'nın Hillary Clinton'ın e-posta kullanımının suç teşkil etmediği yönündeki görüşünü sürdürdüğünü açıklaması ardından başlayan yükselişini sürdürüyor. Seçimlerin ardından Türk Lirası karşısında kazandığı değerle Euro’yu sollayan dolar, girdilerini dolarla alan işletmeleri zora sokarken, vatandaşları da tedirgin ediyor. 

Ekonomist Derviş Kemal Deniz, Doların yükselmesi konusunda vatandaşların panik yapmaması gerektiğine dikkat çekti. Haberal Kıbrıslı gazetesine açıklamada bulunan Deniz, “Eğer Dolar borcu olanlar varsa, döviz artışlarının Türk Lirası’nın borçlanmalarda ödenecek faizlerle karşılaştırıldığı zaman daha mı fazla yoksa daha mı az olur şeklinde onun dengesini iyice kurmak gerekiyor. Çok telaşa kapılmamak lazım” şeklinde konuştu.

“Sadece insanların satın alma güçleri azalıyor”

Dolar borcu olan vatandaşlar için değerlendirmede bulunan Deniz, “Eğer Dolar borcu olanlar varsa, döviz artışlarının Türk Lirası’nın borçlanmalarda ödenecek faizlerle karşılaştırıldığı zaman daha mı fazla yoksa daha mı az olur şeklinde onun dengesini iyice kurmak gerekiyor. Çok telaşa kapılmamak lazım. Sadece insanların artık satın alma güçleri azalıyor” dedi. 

“Çok uzun bir zaman diliminde serbest bırakılacağını tahmin etmiyorum”

Panik yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Deniz, “Hayat devam ediyor. Fazla panik yapılmasına lüzum yok. Çünkü yapılacak fazla enstrümanımızda yok. Fakat ümit ederim ki, dövizin bu kadar yoğun çıkması ile ilgili Türkiye’de bu konuda iyi kararlar alınacaktır. Çok uzun bir zaman diliminde serbest bırakılacağını tahmin etmiyorum. Onun için dikkatli olmakta fayda var” şeklinde konuştu.

“Dolar ile Euro paritesi1,11 iken 1,09’lara gelmeye başladı”

Doların değerinin artığını vurgulayan Deniz, “Trump’ın seçilmesinden sonra Dolar bayağı bir değer kazandı. Onu da dikkate almak gerekiyor. Sadece Türkiye’nin dış veya içteki sorunlarıyla ilgili değildir. Dünyada da aynı sıkıntı vardır. Dikkat ederseniz, Dolar ile Euro paritesi1,11 iken 1,09’lara gelmeye başladı. Aslında her yerde yükseliyor. Dünyadaki gelişmeler nedeniyle Türkiye de payını alıyor bizde alıyoruz” dedi.  

“Aralık ayının ortasına doğru faiz artış beklentisi var”

Doların yükselmesinin iki nedeni olduğunu ifade eden Deniz şöyle konuştu: “Bir tanesi Türkiye’deki iç gerginliklerin Dolar kurunda bir etkisi oldu ama birde beklenti vardır. Aralık ayının ortasına doğru faiz artış beklentisi var. 

“Gerek içteki gerekse dıştaki sıkıntıların hepsi kurun artışına sebep oldu”

Gerek içteki gerekse dıştaki sıkıntıların hepsi kurun artışına sebep oldu. Yalnız iki sorundan olmuş olsaydı o kadar büyük bir sıkıntı olmayacaktı. Fakat Doların dışarıdan gelen bir güçlenme durumu var. İkisi beraber olunca baya bir yükseliş yaşandı. Sadece içteki sıkıntılarla ilgili olmuş olsaydı bu kadar yükseliş yaşanmayacaktı.”

“Faiz artışına gitmeli”

Dolar artışının devam edip etmeyeceği konusunda değerlendirmede bulunan Deniz, “Türkiye’de uygulanacak politikalara bağlıdır. Bu artışın devam etmemesi için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bazı önlemler alması gerekir. Bu önlemlerin bir tanesi de faiz artışıdır. Faiz artışına gitmek gerekiyor” dedi.

“Para çekilmediği ve başka yerlere kaymadığı müddetçe bu kontrol altına alınabilir”

Merkez Bankası’nın alacağı kararların önemli olduğunu belirten Deniz, “Türk Lirasında faiz artışları olduğu zaman veyahut döviz hesaplarında faiz artışları olduğu zaman yatırımcının bilhassa tuttuğu yabancı paranın ülkede kalma olayı var. Para çekilmediği ve başka yerlere kaymadığı müddetçe bu kontrol altına alınabilir. Onun için Merkez Bankası’nın alacağı kararlar bu konuda önemlidir. Biraz müdahale lazım diyelim” şeklinde konuştu. 

“Dolar Kıbrıs’ta fazla borçlanma para birimi değildir”

Dövizin yükselmesine KKTC penceresinden bakan Deniz sözlerini şöyle tamamladı: “Doların yükselmesi tabiki Dolar kullananları etkiler. Örneğin, ithalatların veya alınan hizmetlerin bir kısmı Dolar bazındaysa normal olarak etkiler. İnsanların aldıklarını daha pahalı yapar. Girdi pahalanırsa zamlar kaçınılmaz olur ama Kıbrıs’ta,bilindiği gibi Sterlin ile borçlanılıyor. Dolar fazla borçlanma para birimi değildir. Onun için Dolardaki artış, Sterlindeki artış kadar direk etki etmiyor.”