Ülkedeki 28 belediye, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB) altında hareket ederek kurduğu şirketle, ülkedeki içme ve kullanım suyu ile atık suyun yönetimine talep olduğunu açıkladı.

Türkiye’den gelecek olan suyun yönetimi ile ilgili süreç çerçevesinde, KTBB üyesi 28 Belediye, içme ve kullanım suyu ile atık suyun yönetimine talip olmak için, Belediyeler Birliği Su ve Kanalizasyon İşletmeleri (KKTC BESKİ) şirketini kurdurdu ve “KKTC İçme ve Kullanım Suyu ile Atık Su Yönetimi Projesi” hazırlattı.

Bedesten’de düzenlenen basın toplantısında söz konusu proje ve proje hakkına basına bilgi verildi. Basın toplantısında, Proje Komisyonunda yer alan KTBB Başkanı Ahmet Benli, Proje Sorumlusu ekonomiden sorumlu eski bakanlardan Derviş Kemal Deniz, KTBB Genel Sekreteri Taşer Aybar, Hukuk Danışmanı Müjgan Irkad, İnşaat Mühendisi Emekli Su İşleri Dairesi Müdürü Mustafa Sıdal, Yüksek İnşaat Mühendisi Emekli LTB Atık Su ve Kanalizasyon Amiri Nevzat Öznel de yer aldı.

Hazırlanan proje kapsamında ülke genelinde su şebekesine öngörülen yatırımların 3 yılda kanalizasyon ile ilgili yatırımların ise 10 yılda tamamlanması öngörülüyor.

Proje kapsamında su yönetimi da dahil faturalama bir yerden yapılacak, verilecek hizmet için ise belediyelerden hizmet alınacak. Elde edilecek gelirle altyapı yatırımları yapılacak, kar kalması halinde belediyelere dağıtılacak.

1433336496.jpg

BENLİ

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği(KTBB) Başkanı Ahmet Benli, içme ve kullanım suyu ile atık suyun Belediyeler tarafından yönetilmesi yönünde KTBB Genel Kurul’unda karar alındığını, bunun üzerine tüm belediyelerin hissedarı olduğu KKTC BESKİ şirketinin kurulduğunu anlattı.

SU KAYIPLARI VE TAHSİLAT

Ülke genelinde belediyelerin 132 bin haneye su dağıtımından sorumlu olduğunu ifade eden Benli, su yönetimindeki en ciddi sorunların su kayıpları ile tahsilat olduğunu vurguladı.

“BİLİMSEL BİR PROJE”

KKTC İçme ve Kullanım Suyu ile Atık Su Yönetim Projesi’nin tamamen dalında uzman profesyoneller tarafından hazırlandığını dolayısıyla ortaya çıkan projenin bilimsel bir proje olduğunu ifade eden Benli, projenin mutlak olmadığını, geliştirilmek üzere masaya konduğunu da belirtti.

PROJENİN HEDEFLERİ

Projenin hedeflerini de anlatan Benli, birinci hedeflerinin suyu en verimli bir şekilde kullanarak, doğaya geri dönüşünü en az zarar verecek şekilde sağlamak olduğunu, ikinci hedeflerinin ise suyu en uygun fiyatta halka sunmak olduğunu söyledi.

“BELEDİYELERİN ÜZRİNDEKİ MALİ KÜLFET ARTAR”

Belediyelerin büyük bir kesiminin mali sıkıntı içerisinde olduğuna işaret eden Benli, su hizmetlerinin de belediyelerin elinden alınması, belediyelerde su biriminde çalışan personelin yükünün de belediyelerin üzerinde kalmaya devam etmesi halinde, belediyelerin mali sıkıntısının artacağı uyarısında da bulundu.

Benli, hazırlatılan bu ortaklık modelinde belediyelerin üzerindeki söz konusu sıkıntıyı da dikkate aldığını söyledi.

“391 MİLYONLUK YATIRIMA İHTİYAÇ VAR”

Projeye değinen Ahmet Benli, ülke genelinde su şebekesinin 75 milyon TL, kanalizasyon şebekesinin de olması gereken yerlere kadar yapılması için 216 milyon TL, toplamda her iki alan için 391 milyon yatırıma ihtiyaç duyulduğunu, su yönetimi ile söz konusu yatırım sıkıntısını da çözmeyi hedeflediklerini söyledi.

Mevcut su şebekesinde yüzde 40’a kadar su kaybı yaşanmakta olduğunu, gerekli yatırımların yapılması halinde bunun yüzde 10’a kadar düşürülebileceğini söyleyen Benli, su şebekesi ile ilgili yatırımların 3 yıl kanalizasyon ile ilgili yatırımların da 10 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

“BİR İLK”

Geliştirilen yönetim modelinin tüm belediyelerin de yer aldığı ilk yönetim modeli olduğuna da dikkat çeken Benli, söz konusu modelin başarılı olması halinde Kıbrıslı Türklerin özgüveninin gelişmesine de vesile olacağını söyledi.

Benli belediyelerden hizmet alımlarında, belediyelerin su birimlerinde çalışan personelin özlük haklarında bir değişiklik olmayacağını, belediyesinde çalışmaya devam edeceğini kaydetti. 

“SON ŞEKLİ”

Belediyelerin projenin son şekline onay verip vermediğinin sorulması üzerine Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, projenin başarısının belediyelerin birliğine bağlı olduğunu, plana son şeklinin belediye başkanlarından proje hakkında alınan geri bildirimlerle verildiğini belirtti.

“TEK SEÇENEK OLARAK HEDEFE GİDECEĞİNE İNANIYORUZ”

Başka bir soru üzerine ise Benli, “Belediyelerin birliğimizden gelen, projenin hazırlanışından ve gerçekçiliğinden gelen, bir gücümüz var. Projenin arkasında yer alan gerek bilimsel kurgudan ötürü, gerek mülkiyet haklarından dolayı, gerek 28 belediye başkanının duruşu itibarıyla bu projenin tek seçenek olarak hedefe gideceğine inanıyoruz” dedi.

Ahmet Benli, konuşmasının sonunda KKTC’ye yılda 75 milyon metre küp su tedarik edilecek olan Türkiye’ye de herkesin teşekkür etmesi gerektiğini belirtti.

DENİZ

Proje Sorumlusu  eski ekonomi Bakanı Derviş Kemal Deniz, ise konuşmasında doğru bilgiye ulaşmada yaşanan sıkıntıların altını çizdi ve  elde edilen bilgilere göre ülkede içilebilir ve kullanılabilir su talebinin 32 milyon metre küp (Ton) olduğunu söyledi.

Deniz, “Doğru bir mantaliteyle yönetilen işletmede su yönetimi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde mümkündür “ dedi.

FATURALANDIRMA TEK BİR YERDEN

Proje’de dağıtılan suyun tek bir yerde faturalandırılmasının ve belediyelerden hizmet alınımının öngörüldüğünü söyleyen Deniz, projenin getirilerinden birinin de ülke genelinde hizmet kalitesinin eşitlenmesi olduğunu söyledi.

“ALTERNATİF TAMAMIYLA ÖZEL BİR ŞİRKET”

Deniz, söz konusu projenin alternatifinin su yönetiminin tamamıyla özel bir şirkete devredilmesi olacağını da iddia etti.

TAHSİLAT VE SU FİYATI

En büyük sıkıntı olan patlak ve tahsilata işaret eden Deniz, tahsilat sıkıntısının özel sektör mantığı ile giderileceğini söyledi.

Suyun vatandaşın ödeyebileceği bir miktara satılması gereğini de vurgulayan Deniz, gider ve masrafların ona göre ayarlanması gerektiğini de kaydetti.

HİZMET ALIMI

Derviş Kemal Deniz, yapılan planlamada, şirketin personel ihtiyacının şirkete yapılacak istihdamlar ve yüzde 90 ve üzeri bir bölümünün de Belediyelerin mevcut personelinden, belediyelerle yapılacak sözleşme ile karşılanacağını ifade etti.

Deniz, şirketin çalışmalarını yapması için 318 personele ihtiyaç duyduğunu, belediyelerin su birimlerinde çalışan personelin sayısının ise 360 olduğuna da işaret etti.

KURUMSAL YAPI

Şirketin kurumsal yapısı hakkında da bilgi veren Deniz, şirketin Yönetim Kurulu tarafından yönetileceğini, yönetim kurulu üyelerinin de hissedarlar (belediyeler) tarafından atanacağını, şirkette belediyelerin belediye sınırları dahilindeki nüfus oranında hisse sahibi olacağını da anlattı.

Belediyelerin hisse miktarına göre de kar payı (temettü) alma hakkı olduğuna da işaret eden Deniz, ancak bir belediyenin hak ettiği temettü, söz konusu belediyenin altyapısına yapılan harcama  çıkarıldıktan sonra ödeneceğini anlattı.

1433336494.jpg