Özge Kizir

Kamuda örgütlü dört sendikanın, gümrük çalışanlarının ek mesailerinin dört aydır ödenmemesi nedeniyle tüm gümrük kapılarında ve Lefkoşa Müdürlüğü’nde yaptığı ek mesaiye kalmama eylemi, denizcilik sektörünü etkiledi. Sendikalar, alınan kararların ve varılan anlaşmanın dışına çıkılması halinde eylemlerine bıraktıkları yerden devam edeceklerini belirtirken, sorun yaşayan denizcilik işletmeleri de hem kendilerinin mağdur olduklarını, hem vatandaşı mağdur ettiklerini vurguladı. 

Vardiyalı çalışma sisteminin yaşanan eylem konusuna çözüm olabileceğini ifade eden şirket sahipleri, “Bu konunun çözümü vardiyalı çalışma sistemine geçilmesidir. Bu sistemde hiçbir şekilde ek mesai ödeneği veya külfeti devletin üstünde olmaz” dedi.

Gemilerin giriş çıkışı yapılamadığı için sefer saatlerinde değişiklik yapmak durumunda kaldıklarını belirten Akgünler Denizcilik DPA Yönetim Kurulu Üyesi Kpt. Mustafa Ergüven,“Ek mesailerin ödenmemesi nedeniyle yapılan bir eylemdi, önceki gün itibariyle sona erdi. Gümrük çalışanlarının ek mesailerinden dolayı yapılan eylem, mesai saatleri haricinde gemilerimizin giriş çıkışı yapılamadığı için sefer saatlerimizde değişiklik yapmak durumunda kaldık” şeklinde konuştu. 

Ergüven: “Herhangi bir kaçakçılık riski barındırmıyor”

Kaçakçılık konusunun deniz limanlarında yaşanmasının mümkün olamayacağına dikkat çeken Ergüven, “Deniz limanlarında kaçakçılık mümkün değildir. Çünkü deniz limanlarında hava limanlarındaki gibi uçakların iniş kalkışı yoktur. Deniz limanlarında gemilerin giriş çıkışı yasaktır. Limanlarda, liman çalışanları da bu eylemi uyguluyordu. Dolayısıyla limanların giriş çıkışına izin veren otorite ve çalışan eylem yaptığı için gemilerin giriş çıkışı da mümkün olmadığından herhangi bir kaçakçılık riski barındırmıyor” ifadesini kullandı.

“Maddi zarara uğradık”

Gemileri tam dolulukta kaldıramadıklarını belirten Ergüven, “Operasyonumuzda sıkıntılar oldu. Gemilerimizi daha önceden belirlenmiş saatlerinde kaldıramadığımız için daha erken saatlerde kaldırmak zorunda kaldık. Bu nedenle gemilerimizi tam dolulukta kaldıramadık. Bu konuda da maddi zarara uğradık. Umarım aynı durum bir daha yaşanmaz ve mesai saatleri dışında da çalışma devam eder” dedi.

“Vardiyalı çalışma sistemine geçilir ve hiçbir şekilde ek mesai ödeneği veya külfeti devletin üstünde olmaz”

Vardiyalı çalışma sisteminin yaşanan eylem konusuna çözüm olabileceğini ifade eden Ergüven , “Bu konunun çözümü vardiyalı çalışma sistemine geçilir ve hiçbir şekilde ek mesai ödeneği veya külfeti devletin üstünde olmaz. Vardiyalı çalışma sistemine göre limanlarımız 24 saat havalimanlarının çalıştığı gibi çalışır diye ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Filo Denizcilik: “Yolcularımız mağdur oldu”

Maddi olarak değil, manevi olarak bir zarar yaşadıklarını belirten Filo Denizcilik de, “Ertelenen seferlerimizi gündüze aktardık. Yolcularımız mağdur oldu. Yolcu bakımından mağduriyet yaşadık, onun dışında bir mağduriyetimiz olmadı. Onun dışında bir sorun yaşamadık. Maddi değil, daha çok manevi olarak bir zarar yaşadık” şeklinde konuştu.

Dörtgazi: “Gemiler mesai sonrası geldiği için limana yanaşamıyorlardı”

Kıbrıs Türk Beynelmilel Nakliyeciler Birliği Başkanı Hasan Dörtgazi, eylemle nakliyecilerin büyük bir oranda zarar gördüklerini vurgulayarak, “Gemiler mesai sonrası geldiği için limana yanaşamıyorlardı. Yolcular geminin içerisinde kalıyordu. Şoförün biri rahatsız olsa gecenin geç saatinde nasıl indireceğiz. Bununla beraber ihracatın en yoğun olduğu dönemde süt ürünleri, enginar ve narenciye yüklü tırlarımız burada günlerce yüklü kaldılar. Doğal olarak nakliyeciler büyük bir oranda zarar gördük” ifadesini kullandı. 

“Onlar ek mesailerini alacak ama biz…”

Yapılan eylemi uygun bulmadıklarını ifade eden Dörtgazi, “Yaşanan eylemi uygun görmedik. Çünkü kendileri bir şekilde öyle ya da böyle geç olsa da mesailerini alacaklar. Bizlerin görmüş olduğu zararı hiçbir şekilde birinden alamayacağız. Bu bize maddi bir zarar olarak hanemize yazıldı. Kendi firmam olarak en az 20 bin TL zarara uğradım. Diğer nakliyecileri de düşünecek olursam, en az bu işten 100 bin TL zarar gören nakliyeciler olmuştur” dedi.

“Umarız vardiya sistemine geçilir ve ek mesai ücretleri bir kere daha konuşulmaz”

Vardiya sistemine geçilmesi gerektiğini vurgulayan Dörtgazi, “Bundan sonra devlet yetkililerinin bir ciddiyet içerisinde olmalarını istiyoruz. Çalıştırmış oldukları kişileri gününde ödemesi gerekiyor. Fakat en önemlisi de bugün limanlar ve Ercan Havalimanı’nda koruma mesai ücreti değil, bir an önce vardiya sistemine geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için gerekli mercilerle konuştuk ve önerilerimizi sunduk. Umarız vardiya sistemine geçilir ve ek mesai ücretleri bir kere daha konuşulmaz” şeklinde konuştu.

Gündoğdu: “Eylemden dolayı ceza ödedik”

Shipyard Famagusta Ltd İşletme Müdürü Mehmet Gündoğdu, yapılan eylemden etkilendiklerini belirtti. “Yapılan eylemden etkilendik ve gemilerimiz 1 gün beklemek zorunda kaldı. Daha doğrusu müşterimizle randevulaşmıştık, 1 gün etkileyince bununla ilgili ceza ödedik” diyen Gündoğdu,  sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bunun dışında önemli bir ithalatımız olmadığı için bununla ilgili bir sorun yaşamadık. Fakat önemli bir ithalatımız olsaydı sorun yaşayacaktık. Sonuçta hiç kimse işinin gecikmesini istemiyor. Daha işini bitirmedik, bitirdiğimiz gün 1200 Dolar ceza ödeyeceğiz.

“Mesai saatinde yapılabilecek işler hep mesai dışına kaydırılıyor”

Sistemin düzelmesi gerekiyor. Devletin mesai ödememesi de bir eksikliktir. Fakat bazı bölümlerde mesaiye ihtiyaç var mıdır o da ayrı bir konudur. Mesai saatinde yapılabilecek işler hep mesai dışına kaydırılıyor. Sistemde böyle bir sıkıntı da vardır. Vardiyalı sistem bu konuda çözüm yolu olabilir. Sonuçta hem yeni gençlere iş açılır. Hem de şu anki spesifik sorunun çözümü budur.”