Kaleburnu’ndan plaja ve köyün tek restoranına giden yol kapatıldı. Haşan Mevlit isimli kişi, tarlasının içerisinden geçtiği gerekçesiyle başvurduğu mahkemeden ara emri alarak, yolu araç geçişine kapattı.

Vatandaşın yanı sıra plaj ve restoran işletmecisini de mağdur eden bu duruma bölge halkı isyan ederek, eylem yaptı.

Bu protestoya karşılık Haşan Mevlit, “Yol yapılırken benim haberim yoktu. Dört yıl önce öğrendim. Tarlama inmek için 3 metre yüksekten tarlama inmem gerekirdi” dedi.

Mevlit, yolun asfaltlanacağını öğrendiğini bu nedenle yola toprak dökerek yolu kapattığını ifade etti.

Halk sokağa döküldü

Kaleburnu’ndan plaja ve köyün tek restoranına giden yolun kapatılması bölge halkını harekete geçirdi.

2005 yılında Orman Dairesi, Kaymakamlık ve Karayolları Dairesi tarafından genişletilen patika yol, koçanlı tarlaların kenarından geçti.

Yolun tarlasının içinden geçtiğini savunan Haşan Mevlit, yola toprak dökerek araçlı geçişe kapattı.

Bunun üzerine Kaleburnu köy halkı isyan etti. Yolun yeniden açılması için eylem yapan halk, yetkilileri göreve çağırdı.

Eylemde “Sayın bakanımız size sesleniyoruz, yolumuzu açm, 9 yıl önce aklınız nerdeydi? Sayn ulaştırma bakanı bizi denize ulaştır. Kaleburnu halkına neyi layık görüyorsunuz? Kimsenin umurunda değiliz, koyundan eve evden koyuna sosyal faaliyet yok. Yolu açm istimlak edin” diye isyan eden eylemciler, haklarını aradı.

Denize gitmek isteyen ancak yolun kapalı olduğunu gören çocuklar da gözyaşlarına boğuldu.

Eyleme Kaleburnu Muhtarı Mehmet Kulucan, Dipkarpaz Belediyesi meclis üyeleri Havva Elkovan ve Emine Yıldızlı destek verdi.

Olay yerine güvenlik ve inceleme yapmak amacıyla İskele Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Ceylanlı, İskele Trafik Şubesi Taşra sorumlusu Türkay Türet, başmüfettiş Nevzat Mimar ve polis memurları geldi.

Kaleburnu muhtarı Mehmet Kulucan, yolun halkın olduğunu belirterek 2005 yılında araçların rahat geçişinin sağlandığı yolun kapatıldığını söyledi.

Yol somnuna çare bulunması çağrısında bulunan Kulucan, sosyal eğlencelerinin ellerinden alındığını ifade etti.

Dipkarpaz Belediyesi Belediye Meclis Üyesi Havva Elkovan, “Köyümüz her yerden mağdur ediliyor. Köylünün hiçbir sosyal faaliyeti kalmadı. Bu da köylünün elinden alındı. Kaleburnu köyünü tanıtan bir tek restoran işletmesi vardı o da kapatıldı, ilgililerin sesimizi duymasını ve yolu açmasını istiyoruz” dedi.

Bölge halkı ne dedi?

Emine Yıldızlı: Kaleburnu köyünün tek restoranı ve plaj yolunun kapatılmasına karşıyız. Kimsenin ekmek parasıyla oynamaya hakkı yoktur. Plajın ve işletmenin bir an önce açılmasını istiyoruz. Bu da yolun açılmasına bağlıdır. Burada herhangi bir yetkilinin olmaması bizleri üzmüştür. Bu yol açılana kadar bu konunun takipçisi olacağız.

Özgür Öztürk: 9 yıl önce Orman Dairesi, geçmiş kaymakamlık ve Karayolları Dairesi tarafından yol açıldı. O dönemde kimse şikayetçi olmadı. Tarlalarına gidecek yol yoktu ve tarlalarımız değer yapacak diye kimse şikayetçi olmadı yol açılırken. O yolu köylü, bölge insanı ve turistler, plaja-restorana gitmek için kullanıyor. 10 yıl sonra Hasan Mevlit ‘kendi koçanlı malımdan yol geçiyor’ gerekçesiyle yolu kapatıyor. Konu mahkemeye taşındı mal sahibi ara emri alarak yolu kapattı ve köylüyü mağdur etti. Bu yolu turistler de bölgede bulunan mağaraları gezmek için kullanıyordu.

Taner Koçano: Kaleburnu halkının denizden başka bir eğlence alanı olmadığından dolayı yetkililere seslenerek plaja gitmek için bir yol göstermelerim talep etti.

Halil Galata: Yol 8-10 senedir açıktır. Kimse çıkıp da ‘bu arsa benimdir’ diye bir söz söylemedi. Çıkıp da 8-10 seneden sonra bu yolu kapatamaz. Bu yol halk için yapıldı, plaj da yoktu yapıldığında. Bu yol yapıldı köy halkı denize gitsin diye yapmadılar. Yetkililer nerededir çıkıp gelip halkı görsünler ne mağduriyet içindedir.

Songül Öztürk: Kaleburnu’nda sosyal faaliyet olarak bir tek deniz vardı şimdi o da yok. Bu yol denize ve restorana gidiyordu şu an kapandı. Peki biz ne yapalım 9 yıl önce mal sahibinin aklı nerdeymiş yol yapılırken.

Hüseyin Yeşilbulut: Öncelikle mal sahibine Hasan Mevlit seslenmek istiyorum. Kaleburnu köyüne saygısızlık yaptı. Bu yolu kapatmayla Kaleburnu, bölge halkı ve turistleri mağdur etti. Bakanlara ve milletvekillerine çağrı yapıyorum, bu yolu açsınlar.

Meyrem Ahmet: Bu yol şimdi açılmadı. Bütün Kıbns anlasın bu yolun niçin açık olduğunu en güzel deniz ve sahilimiz bu bölgede.

Behçet Gül: Lefkoşa, Girne, Mağusa’dan tatil için gelenler bu yolu kullanıyor. Sosyal faaliyet sağlayan bir restoranımız vardı, bu yolun kapanmasıyla o da kapandı.

Hüseyin Samani: Kumova köyünden geldim. Burayla aramızda bir kilometre var. Bu yol 2005 yılında açıldı. Bu yolu bu köylüler açmadı. KKTC devleti, bakanı, başbakanı, turizm bakam bu yolu açtı. Bu yol kapanırken tabi ki ara emri de alındı. Şimdiki bakan veya başbakan nerededir. Devlet nerededir.

Arife Hüseyin: İngiltere’den geldim köyümün güzel denizine girmek için ve deniz yolu kapatıldı. Her yıl gelip gezdiğimiz ve denizine girdiğimiz yerdi ve bu durumu görünce çok üzüldü.