Hüseyin Çiçek - Pelin Yükselay

Türkiye’nin dağları, denizleri aşarak aylar öncesinden adaya getirdiği suyun dağıtımı konusunda yaşanan ‘trajikomik’ durum devam ediyor. Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu üç hafta önce “suyun dağıtımı bugün başlıyor” dediği halde daha sonra ‘vanada meydana gelen arıza’ gerekçesiyle söylenenler gerçekleşemedi. Yoğun çalışmalar sonucunda vana arızasını gideren ilgililer, 3 gün önce de Anamur suyunun Gazimağusa’ya sevkinin başladığını duyurdu. Bu kez de ‘savaştan kalma’ eski boruların patlaması yüzünden sorunlar yaşandı.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, arızanın giderilmesi sonrasında suyun kente ulaştığını belirterek,  “Bunca yıl susuzluktan büyük sıkıntı çeken bir bölge olarak Anamur suyuna kavuştuğumuz için mutluyuz” dedi.   

Mağusa’ya saat 14.00’te su verilmeye başlandı

İsmail Arter, Türkiye’den gelen suyun dün saat 14.00 itibarı ile Türkiye’den temin edilen suyun tamamen çeşmelerden akmaya başladığını müjdeledi. Suyun tuzluluk oranının yapılan tahliller sonucunda 200 olduğunu belirten Arter, suyun tüm Gazimağusa halkına hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti.

Arter, “Yıllardır susuzluktan canı yanan insanımız dört gözle Anamur suyu bekliyor. Böylelikle tuzlu su kullanmaktan kurtulacağız” dedi.

Suyun dağıtımında önceliğin Gazimağusa’ya verilmersinden dolayı mutlu olduklarını belirten Arter “Susuzluktan en fazla yüreği yanan kent Gazimağusa’dır” diyerek, yetkililere teşekkür etti.

Suyun gelişi sevinçle karşılandı

Gazimağusa’da Maraş bölgesinde bulunan Pertev Paşa Mahallesi Muhtarı Arif Cüce ise, uzun yıllardan sonra bölgeye kaliteli suyun ilk defa dün geldiğini ve suyun çeşmeden tazyikli bir şekilde aktığını söyledi.

Cüce, suyun mahallede sevinç ile karşılandığını ifade etti.

Vatandaş ne dedi?

Yaşar Usbahalı: Suyun kentimize gelmesi heyecan verici. Kırsal alanlarımız suyun gelmesi ile birlikte daha da güzelleşecek, arıtma suyu kullanırken Türkiye’den gelecek su ile artık çeşmelerimizden kaliteli su akacak, çok mutluyuz.

Ümit Doğan: Anamur suyu ile tarım alanlarımız canlanacak, çeşmelerimizden kaliteli su akcak.

Serdinç Hayta: Gelen suyla birlikte tarım alanlarımız canlanacak, çeşmelerimizden kaliteli su akacak. Yeni gelen suyu içme suyu olarakta kullanabilecek olmamız çok güzel bir şey.

Tatiyana Doğrucu: Çok mutlu olduk, inşallah fiyatlarıda uygun olur, çeşmelerimizden kaliteli su akacak, çamaşırlarımızı ve bulaşıklarımızı artık tuzlu su ile değil kaliteli su ile yıkayacağız.

Hasan Aylanç: 1960 yılından beri beklediğimiz bir şeydir, su sorunundan Mağusa olarak çok çektik, artık her saat çeşmelerimizden su akacak, Rumlar 1972 yılında Köfünye’den su getirmeye çalışıyordu. Yani Mağusa’nın su sorunu çok eskiye dayanıyor. Çok mutluyuz artık su motorlarından, buna bağlı olarak elektrik faturalarından kurtulacağız, Allah razı olsun anavatanımızdan.

Bayram Yılmaz: Çok sevinçliyiz, yıllardır kullandığımız tuzlu sulardan en sonunda kurtuluyoruz, banyoya girdiğimizde sanki deniz suyu ile duş alıyorduk. En sonunda kaliteli su kullanacağız.

Çetin Yazar: İçmeyi bırakın tuzlu su ile yıkanıyorduk. Bulaşıklarımız, çamaşırlarımız da öyle. En sonunda kaliteli suyu kullanmakta bize nasip olacak, çok mutluyuz, bu suyu bize temin edenlerden Allah razı olsun.

Lokman Seçkin: Tarım alanlarımız zenginleşecek. Artık adamız gerçekten yeşilada olacak. Türkiye’ye ve  sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ediyoruz. Bu su ayrıca barış suyu da olacak.

Mustafa Kalkan: Dört gözle suyun gelmesini bekliyorduk, en sonunda çeşmelerimizden kaliteli su akacak. Oldukça sıcak bir ülkede uzun süredir yaşadığımız su sıkıntısı da bu şekilde sona eriyor, çok sevinçliyiz ve heyecan ile  bekliyoruz.