Tuğçe Ülkü Aydın

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da, siyasete yeni girdiğinde ve İçişleri Bakanı olduğu dönemden bu yana su bedelinin 25 kuruş olduğunu söyledi.

Üreticinin suyun gelmesini talep ettiğini ifade eden Denktaş, geçiş dönemi protokolünün imzalandığını, suyun artık sisteme verilebilecek durumda olduğunu kaydetti.

Denktaş, ülke susuzluktan kırılırken, belediyelerin deposuna 2.30’a girecek suyun bedelinin tartışıldığına işaret ederek , “dağları denizleri aşıp, belediyelerin deposuna 2.30’a su geliyor, vay 10 katı arttırdınız diye feveran ediliyor” dedi.

Belediyelerin protokolde var olan alım garantisinden kurtulabilmek adına, hepsinin sisteme girmesi gerektiğini ifade eden Denktaş, belediyelerden Maliye’ye bu kaybı nasıl telafi edebileceklerini sormalarını beklediklerini kaydetti. Suya ihtiyaç olup olmadığını soran Denktaş, belediyelerin kaybını tartışmaya hazır olduğunu vurguladı.

Halka kaliteli su ulaştırmanın sorumlulukları olduğunu dile getiren Denktaş, 2.30 rakamının anormal bir rakam olmadığını söyledi.

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, yerinden söz alarak, su bedelinin 6.30’dan, 2.30’a nasıl gelindiğinin açıklanmasını istedi. Özdenefe, tek istediklerinin matematiksel olarak bunun açıklanması olduğunu kaydetti.

Denktaş yeniden söz alarak, Güzelyurt’tan kuyudan çekilen suyun maliyetinin, 1.75 olduğunu ifade ederek, devlet tarafından sübvansiye ile 25 kuruşa halka sunulduğunu, bu durumda Türkiye’den gelecek suyun maliyet bazlarının hesaplandığı gibi 1.30 olamayacağını söyledi.

Yerinden söz alan Erkut Şahali, kara yapılarının bedelinin 2.30’un içine dahil olup olmadığını, bu fiyatın ne kadarlık bir süre için geçerli olacağını ve suyun ne kadar olduğunu öğrenmek istediklerini belirtti.

Kara hatlarını Türkiye’nin yaptığını belirten Denktaş, şu anda elinde yazılı bir şey olmadığını, dolayısıyla rakamlar hakkında kafadan bir şey söylemek istemediğini söyledi. Denktaş, soruların yazılı olarak yapılması halinde tüm soruların tek tek ayrıntılı olarak cevaplanabileceğini, saklanacak bir şeyleri olmadığını kaydetti.

Denktaş, her şeyin ayrıntılı olarak açıklanmasının, ihaleye katılacak şirketlere tüyo vermek anlamına geleceğini, bu ayrıntı vermenin ne kadar doğru olacağını da bilmediğini vurguladı.

Bağımsız milletvekili Hakan Dinçyürek de yerinden söz alarak, “Gazimağusa belediyesinin satın aldığı 90 abd sent artı elektrik maliyeti yani bugünkü kurla 3.65. Yıllardır bu rakamlarla belediyeye su satılmasını sağlayanlar şimdi kalitesi tartışılmaz suya 2.30 fiyata niye reaksiyon veriyor” diye sordu.

Denktaş, “gereksiz tartışmaları anlamadığım gibi bu sorunuzu da anlamadım” dedi.