Bu bölümde komitelerin meclis yaz tatilinde çalışmasına onay veren tezkere oy birliği ile onaylandı. Buna göre komiteler meclis tatilde iken çalışacak.

CTP-BG Grup Başkan Vekilliklerine Tufan Erhürman ile Erkut Şahali’nin getirilmesi de milletvekillerinin bilgisine getirildi.

Genel Kurul’da daha sonra Meclis iç tüzüğüne dayanarak  DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş askerdeki uygulamalar üzerine söz almak istedi ve askerdeki vicdani ret konusundaki görüşlerini anlattı.

DENKTAŞ

Konu hakkında söz alan DP Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş, askerlikle ilgili uygulamalar konusuna ve bu konuda birkaç gündür çıkan bir köşe yazısına değindi.

Vicdani ret talep etmeyle ilgili, hukukçulardan görüş aldığına dikkat çeken Denktaş, ülkede bu konuda bir yasa bulunmadığını belirterek, bu konuda talepte bulanan gençlerin bu sebeple ceza alabildiklerini söyledi.

Vicdani ret konusunun gün geçtikçe daha çok gündeme geleceğini ifade eden Denktaş, yurt dışındakilerin veya parası olanların bedelli askerlik yapabildiğini, dolayısıyla ortada bir eşitsizlik olduğunu kaydetti.

Denktaş, silah tutmak istemeyen gençlerin böyle bir talepte bulunabildiğini, ancak daha sonra ava gittiğini, bunun da bir anomali yarattığını ifade ederek, gençlerin dinlenerek, konunun uygulanabilir olup olmadığına bakılması gerektiğine dikkat çekti.

Denktaş Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın KKTC ziyaretine de değinerek, konun fazla abartıldığını söyledi.

Denktaş, “Havaalanına bir yazı asalım, KKTC’ye gelen ve futbol ile ilgili bir işi olan kişiler  KTTF’den izin alsın” dedi.

ÇAKICI

Denktaş’tan sonra söz alan TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, Serdar Denktaş’ın dile getirdiği konuyla ilgili olarak görüşlerini belirterek, askerlik konusunun Anayasa tartışmaları sırasında çok konuşulduğunu söyledi.

Vicdani ret konusunun her ülkenin anayasasında olduğunu, her ülkenin bunu kendi yasalarına göre uyarlayıp uyguladığını belirten Çakıcı, vicdani ret konusunun bir insan hakkı olduğunu kaydetti.

Vicdani ret hakkının mecliste konuşulması gerektiğini, bu konuda UBP ve DP’nin fikirsel olarak hazırsa konunun tartışılabileceğini ifade eden Çakıcı, çağrıyı yapanın buna inanması gerektiğini kaydetti.

Fenerbahçe başkanının adaya gelişi konusuna da değinen Çakıcı, Yıldırım’ın “KTFF’yi tanımamasını” eleştirerek, gereken tepkiyi almasını haklı bulduğunu dile getirdi.

Yapılanın, KTFF’nin KOP’a başvurusuna yapılan tepki olduğuna inanç belirten Çakıcı, bu ülkeye gelen her kimse, kurumlara saygısızlık etmesi halinde gereken tepkiyi  alacağını vurguladı.

Çakıcı, “kurumlara saygısızlığı kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, meclisin iç tüzük maddesinin istismar edildiğini ifade ederek, Denktaş’ın yaptığı konuşmayı saygı ile karşıladığını ancak, bunun güncel konuşmalar içerisinde yer alması gerektiğini söyledi.

Çavşuoğlu, vicdani ret konusunun güncel konuşmalar içerisinde yer alabilecek bir konu olduğu düşüncesini dile getirdi.

Vicdani ret konusunda kendisinin daha önce konuştuğunu ifade eden Çavuşoğlu, KKTC’de “anlaşmanın yapılmadığı ve ateşkes pozisyonunda” olduğunu belirterek, “bu topraklarda yaşayanların eşit nimet, eşit külfet durumunda olduğunu ve herkesin askerlik vazifesini yapacağını” söyledi.

“Vicdani retçiler Avrupalı da diğerleri geridir” düşüncesine katılmadığını ifade eden Çavuşoğlu, ne vicdani ret duygusunda olanları dışladığını, ne de askerlik yapanların dışlanmasına müsaade ettiğini vurguladı.

Aziz Yıldırım’ın ziyareti konusuna da değinen Çavuşoğlu, “eğer biz burada ilişki içerisinde isek ve çok yakınsak iletişim içinde olmalıyız ama bu ülkeye gelirse mutlaka benimle görüşecek düşüncesine de katılmam” dedi.

KKTC kurumlarını temsil edenlerin ciddi hassasiyetleri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, ülkeye gelen kişilerin bu hassasiyetleri dikkate alması gerektiğini savunduğunu belirtti.

Çavuşoğlu,  “Sertoğlu bizim vazgeçilmezimizdir ve bunun da iyi bilinmesi gerekir” dedi.

ERHÜRMAN

CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman da, vicdani ret konusundaki görüşlerinin net olduğunu ifade ederek, vicdani reddin insan hakkı olduğunu ve bu hakkın KKTC’de de tanınması gerektiğinin partisinin net görüşü olduğunu söyledi.

Erhürman, bir gencin bu konuda sürekli mahkemelere çıkmasının hiçbir milletvekilini mutlu etmediğini ifade ederek, meclisin bu sorunu dikkate almamasının hoş olmadığını belirtti.
Anayasada bedelli askerliğe olanak veren bir düzenleme olmadığını, ancak bunun yıllardır uygulandığını ifade eden Erhürman, vicdani ret konusunda da bir uygulamanın olmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Erhürman, seferberlik, vicdani ret konusunda yargılamaların durmasının sağlanacağı veya vicdani ret hakkını kullanmak isteyenlerin değerlendirileceği bir komisyonun oluşmasını desteklediklerini, ancak “sadece nedir sizin istediğiniz diye soracaksak bu tür bir komisyonunun oluşması yarar sağlamayacak” dedi.

Vicdani reddin insan hakkı olarak görüleceği, inanarak oluşacak komisyonda yer almaktan mutluluk duyacaklarını ifade eden Erhürman, böyle bir adımın birlikte atılmasının vicdani ret konusunda iyi çalışmalar getireceğine inanç belirtti.

Denktaş’ın Aziz Yıldırım’la ilgili konuşmasını da eleştiren Erhürman, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile daha önce yaşanan bir takım olaylar olmasına rağmen Aziz Yıldırım’ın randevu almasına rağmen Federasyonu ziyaret etmemesinin doğru olmadığını kaydetti. 
Erhürman, “biz Aziz Yıldırım’dan KTFF ziyaret etmesini istedik onlar da bunu yapabileceklerini söylediler ancak 10.30’da randevu olmasına rağmen Ada’ya geç gelmesi nedeniyle önce Başkanımızla görüşüldü ancak başkana bu görüşmeden sonra federasyon ile görüşeceğini söyledi. Aziz Yıldırım’ı 5 saat bekleyen federasyon yöneticilerine herhangi bir açıklama yapılmadan böyle bir görüşme yapılmadı” dedi.

Aziz Yıldırım’ın tutumunun kabul edilir olmadığını ifade eden Erhürman, “bizim açımızdan son derece rahatsız edici ve bundan sonra önlemlerimizi daha da artıracağımız bir durum yaratıldı. Kurumlarımıza yeterli ilgi gösterilmemesini asla kabul etmeyeceğiz” dedi.

OĞUZ

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz da, kamu reformuyla  ilgili yasa tasarısı konusunda söz alarak, bu tasarının  son halinden UBP’nin haberdar olmadığını söyledi.

Tasarının son şeklinden komite üyesi olarak UBP’nin haberi olması gerektiğini vurgulayan Oğuz, tasarının “alelacele hazırlanmasını” eleştirdi.

Oğuz, yasa tasarısının herkesin kabul edeceği şekilde olması gerektiğine dikkat çekti.

ÇAKICI

Oğuz’dan sonra söz alan TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, tasarının son şeklini görme imkanı bulduklarını ancak, Serdar Denktaş’ın bu konuda acelesi olduğunu düşündüklerini söyledi.

Burada alelacele bir tasarı hazırlandığını savunan Çakıcı, tasarının saklanıp gizlenmek istendiği, hem de kamuoyuna yansıtılmak istenmediği görüşünde olduğunu ifade etti.  

Tasarıda “bir çok hakkın geriletileceğini” vurgulayan Çakıcı, yasa tasarısının bu şekilde geçirilmesine ret oyu vereceklerini söyledi.

“Alelacele geçirilecek bir kamu reformu yasasının olamayacağını” ifade eden Çakıcı, tasarının komite üyeleri eksikken hazırlanmasını da eleştirdi.

Çakıcı, tasarının toplumun ve sivil toplumun benimseyeceği bir hale dönüştürülmesi gerektiğini aksi halde kamu haklarını hiçe sayan bir tasarıya olumlu oy vermeyeceklerini söyledi.

ÇAVUŞOĞLU

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, siyasette uzun yıllardır kamu reformu yapılmasının gündeme geldiğini belirterek, hükümetin 22 aydır görevde olmasına rağmen bu konuda bir adım atılmadığını, ancak son bir kaç ay içerisinde kamu reformuyla ilgili yasa tasarısı hazırlandığını savundu.

Kamu reformun iyi bir algı yaratıp yaratmayacağı dikkate alınmadan geçirilmeye çalışıldığını savunan Çavuşoğlu,  söz konusu tasarıda “kamuda çalışanların haklarını budayan” bazı maddelerin yer aldığını ancak, bunun demokrasi ve çalışma hayatına katkı sağlamayacağını söyledi.

Çakıcı, böyle bir yasaya olumlu oy vermeyeceklerini kaydetti.

ŞAHALİ

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, aslında acele değil, ciddi bir gecikme yaşandığını söyledi.

Şahali, geçen hafta da böyle bir konunun gündeme geldiğini, ancak konu hakkında acele edilmediğini, çok ciddi bir gecikmenin giderilmesi istendiğini ifade etti.

Komite çalışmasının 15 aydır devam ettiğini belirten Şahali, CTP’li üyelerinin sabit kaldığını, ancak onun dışındaki üyelerin değiştiğini anlattı; 15 aydır yapılan çalışmada neler yapıldığına dair bilgi verdi.

Emek mücadelesinde ortaya çıkan kazanımların geriletilmesi gibi bir tavırlarının söz konusu olamayacağını vurgulayan Şahali, çalışmaları tüm komite başkanları ve sendikaların görüşlerini göz önünden kaldırmadan sonuçlandırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Söz konusu tasarıda komite üyesinin bilgisi dışında, onların onay vermeyeceği bir değişimin olmadığını ifade eden Şahali, nihai oylama öncesi görüş ve öneri verilmesi için bir takvim süreci belirlendiğini kaydetti.

Şahali, tasarının son şekliyle ilgili komite üyelerine bilgi verilmesi amacıyla bir toplantı düzenleyeceklerini söyledi.

DENKTAŞ

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, hükümet oluşturulduktan sonra Başbakan Yardımcılığı’nın reformlardan sorumlu bakanlık olarak görevlendirildiğini anımsattı.

Bu konuda yapılan çalışmaları anlatan Denktaş, bakanlıktan istifa sebebinin açık olduğunu, bunu  daha önce kamuoyuyla paylaştığını kaydetti.

Geçen Cuma, yapılan değişiklikleri ilgili paydaşlara göndermek için hazırlık yaptıklarını ifade eden Denktaş, araya Süleyman Demirel’in cenaze töreni girdiği için bunların gerekli yerlere iletilemediğini belirtti.

“Alelacele geçirmeye çalışıyoruz, gözden bir şeyler kaçırmaya çalışıyoruz” şeklindeki  suçlamaları kesinlikle reddettiğini vurgulayan Denktaş, “komitede bu kadar ayrıntılı ve özenle tartışılan tek yasadır” dedi.

“Bugüne kadar olduğu gibi çok serbest bir kamu düzeni olmayacak bir tasarı” hazırlandığını ifade eden Denktaş, çözüm olması halinde buna uygun olacak, çözüm olmaması halinde de dünya düzenine uygun olacak bir tasarı hazırlandığını söyledi.

Bu ülkenin her vatandaşının düzgün, verimli hizmet almasını sağlayacak bir düzenleme yapıldığını anlatan Denktaş,  bazı kesimlerin bu tasarıdan memnun olmamasının normal olduğunu belirtti.

Denktaş, grupların değil, ülkenin bütünü düşünülerek bir çalışma yapıldığını yineledi.