Yurdagül ATUN

1992 yılından başlayarak üç kez mevcut görevini başladığını anımsatan Denktaş, TC Yardım Heyeti’yle yaşadığı sıkıntıları detaylandırdı. TC Yardım Heyeti’nin tutumunun Kıbrıs Türkünü Türkiye’den soğutacağını savunan Denktaş, “Türkiye’nin katkısı olduğu doğu ama buraya atanan bürokratlar buranın hakimi gibi hareket edemez. Hükümetiz, hükmedemiyoruz” dedi. Serdar Denktaş,  sağın liderliğine soyunduğu şeklindeki iddialarla ilgili de “Bu nedenle adım atacak olsam bu memleketteki en egemen kurumlardan birine saldırarak yapmazdım. Denktaş aptal değil” ifadelerini kullandı.

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, dün, Kartal Harman’ın hazırlayıp sunduğu, “Ayaküstü 1 saat” programına konuk oldu. İstifasıyla ilgili soruları yanıtlayan Denktaş, bunun üçüncü istifası olduğunu dile getirdi. Hükümetlerin, programlarla göreve talip olduklarını belirten Serdar Denktaş, halkın bu programa göre partilere destek verdiğini söyledi. “Bir program ortaya konur. Koalisyonsa bu program tartışılır, Neleri uygulamaya kararlıysanız, bunu hayata geçirmek için bütçeyi onaylarsınız. Sonra iç ve dış kaynaklara bakarsınız. Şu adımı atmak için şu kadara ihtiyaç var dersiniz. Bizde ise tam tersi, programa göre bütçe değil, bütçeye göre program…” diyen Denktaş, bu sistemin günlük yaşatan bir sistem olduğunu ifade etti. 

“Ben şu kadara ihtiyaç var diyorum, bu kadar yeter deniyor”

Turizm tanıtımı veya herhangi bir proje için “şu kadara ihtiyaç var” dediğinde, “bu kadar yeter” yanıtını aldığını belirten Denktaş, bunun kavgasını verdiğini söyledi. Bu yüzden programlarını hayata geçirmekte zorlandıklarını belirten Denktaş, “Türkiye’den gelen heyetler, sizde irade göremiyoruz diyorlar. Nasıl irade olacak ki” diye sordu. 

 “1996’dan beri Yardım Heyeti kalksın diyorum”

1996 yılından bu yana TC Yardım Heyeti’nin kaldırılması gerektiğini söylediğini ifade eden Denktaş, yardım heyeti ibaresinin çok itici olduğunu söyledi. TC Yardım Heyetindeki kişilerle sorununun olmadığını belirten Denktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu söyledim, ‘bu durumlar insanımı TC’den soğutuyor’ dedim. Türkiye’nin katkısı doğu ama buraya atanan bürokratlar hakim gibi hareket edemez.

“Bizi anlamıyorlar…”

Anlayamıyorlar bizi. Sonuna kadar kontrol edin,buna hakkınız var. Bütçem yetmiyorsa, bugün Türkiye yarın İMF’dir, kontrol etmez yönlendirir. Bu paranın harcanması istenilen verimi verecek mi vermeyecek mi ona bakar. Ama bütçe içinde hangisini hayata geçireceğim, geçirmeyeceğim bu olmaz. Bu oluşan düzen değişmediği müddetçe hiçbir şey değişmez. İsim değil, mekanizma duruyor. Bakan mecbur olmamalı buna. İstiyorsa gider, Türkiye’deki muhatabıyla konuşur. Koordinasyon ofisi konusunda söylediğimiz buydu. Bu oyuna gelen sivil toplum örgütleri altında bir şey aradı. 

“Bu güzel işleri yapan TC’dir, Yardım Heyeti değil”

Şimdi sivil toplum örgütleri destek vermiyor. Ertesi gün sabah programcısı önüne yardım heyeti kataloğunu almış, ne güzel şeyler yapmış diyor. Bu güzel şeyleri yapan TC’dir, yardım heyeti değil. Bu farkı anladığınız zaman Denktaş’ın ne demek istediğini anlayacaklar. Türkiye belli yerlere bürokratlar atar. Bizdeki gibi.. Atanan bürokrat, ilk atamasında özellikle sevinçlidir. Kıbrıs’ta görev yapacağım diye. Sonra hoş geldiniz ağam paşam deyince çıkarırlar bu da vay ben neymişim der, ilişkiler bozulur. TC büyükelçisidir muhatabımız. TC Yardım Heyeti bunun altındadır. Ahmet gitmiş Mehmet gelmiş değişmez. Müdahale çok olunca icraat yapamıyorsunuz.  İyi hükümet, kötü hükümet algılanamıyor. Bu da demokrasimize zarar veriyor. Tüm bunların değişmesi gerekir.”

“Sağın liderliğine soyunsaydım, memleketteki en egemen kuruma saldırmazdım”

Serdar Denktaş,  sağın liderliğine soyunduğu şeklindeki iddialarla ilgili de şu ifadeleri kullandı: “Bu nedenle adım atacak olsam bu memleketteki en egemen kurumlardan birine saldırarak yapmazdım. Denktaş aptal değil. Burada önemli bir sorun var. Zaman zaman yeni isimler atılıyor. Denemeler var. Bu şekilde tutmaz. Ben lider olacağım demekle de lider olmaz. Halk seni benimser, o başka bir şey. Ben bu ülkenin bir bireyiyim. Demokrasiye önem veririm. Bu ülkede hain olduğunu iddia edenlerin hain olmadığını iddia eden partidir. Bunu dediğim için seçimi kaybettim. Hainlik edebiyatı hiç DP’nin tarihinde yoktur. 

“Bu yanlışınızla Kıbrıs Türkünü Anadolu’dan koparıyorsunuz”

Bugün yaşananlar TC Yardım Heyeti’ne önlerini iliklemelerinden değil midir? İstifa etmekle siyasetten çekiliyor değilim. Onlarca uğraş verdik. Sözler tutulamayınca suçlu olarak insanımız hem bizi, hem Türkiye’yi görüyor.  Program dışı harcama yapma değil, program yapma, programa göre elimdeki kaynağı en iyi şekilde kullanabilme. Halk beni niye seçti, oturayım diye m? Kim o programı uygularsa halk onu seçer. Önceliklerin saptanması noktasındadır istediğim yetki. Orada bir yetkim yoksa…”

“Babamın bıraktığı isme haksızlık etmesinler”

Serdar Denktaş, Kumarcılar Hanının restoranıyla ilgili eleştirilere de şu yanıtı verdi: 
 “Kumarcılar Hanıyla benim ilgilendiğimi kim söyledi? 25 yıldır siyasetteyim bir Allahın kulu çıkıp suçlayamadı. Babam yarım asırdır bu ülkeyi yönetmiştir. Babamın bıraktığı sadece bu isim ve Boğaz’da bir evdir. Güler geçerim. Bana söyleyecek bir daha düşünsün. Bu kadar haksızlık olamaz.”